Fire Emblem: Radiant Dawn

Systeem: Wii Releasedatum: 14-03-2008

AAA_NewDawn_Map_new_de_NL.png

Een nieuw begin

Drie jaren zijn verstreken sinds het noordelijke koninkrijk Daein buurland Crimea binnenviel en hiermee een oorlog ontketende die bijna het hele continent Tellius met zich meesleurde.

De troepen van Daein werden echter verslagen en toen de mensen van Crimea de dochter van de overleden koning tot hun nieuwe koningin hadden gekroond, kon de wederopbouw van hun geteisterde land beginnen. Ondertussen kwam Daein onder het bevel te staan van het sterke keizerrijk Begnion.

Langzaam maar zeker begonnen de landen aan hun herstel, maar net als bij een gebroken spiegel, lukte het niet meer de schade volledig ongedaan te maken…

Daein gaat nu gebukt onder de tirannieke bezetting van het leger van Begnion en de bevolking heeft de hoop op een nieuw begin voorgoed verloren.

Om te ontsnappen aan het juk van Begnion, spant een handjevol jongelingen samen in Nevassa, de hoofdstad van Daein. Deze dappere rebellen noemen zichzelf de Dawn Brigade. Hun gezamenlijke doel is simpelweg het redden van de levens van hun landgenoten. Het is een kleine daad van verzet die zal leiden tot een reeks gebeurtenissen die het hele continent op zijn kop zullen zetten…

Deze omschrijving is afkomstig van de uitgever.


Wat je moet weten

Deze content wordt verkocht door Nintendo of Europe GmbH. Alle aankopen worden betaald met Nintendo eShop-tegoed dat te gebruiken is via het Nintendo-account waarmee de aankopen zijn gedaan.

Deze content wordt verkocht door Nintendo of Europe GmbH en moet worden betaald met Nintendo eShop-tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account. Bij de aankoop van deze content is de Nintendo-accountovereenkomst van kracht.

Deze content kan worden gekocht door gebruikers die een Nintendo-account hebben aangemaakt en akkoord zijn gegaan met de wettelijke voorwaarden. Om content voor de Wii U of een systeem in de Nintendo 3DS-familie te kunnen kopen heb je ook een Nintendo Network ID nodig. Het tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account, moet dan worden samengevoegd met het tegoed dat verbonden is aan je Nintendo Network ID. Als de tegoeden nog niet zijn samengevoegd, dan kun je dit tijdens de aankoop doen. Om met de aankoop te beginnen moet je inloggen met je Nintendo-account en Nintendo Network ID. Zodra je bent ingelogd, kun je de aankoop bekijken en voltooien.

Om content voor de Wii U of een Nintendo 3DS-systeem te kunnen kopen moet het tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account, worden samengevoegd met het tegoed dat verbonden is aan je Nintendo Network ID. Als de tegoeden nog niet zijn samengevoegd, dan kun je dit tijdens de aankoop doen. Op het volgende scherm kun je je aankoop bekijken en voltooien.

De voorwaarden van deze aanbieding gelden voor gebruikers die inloggen met een Nintendo-account waarbij het ingestelde land overeenkomt met de landinstelling van deze website. Als een Nintendo-account een andere landinstelling heeft, kunnen de voorwaarden van deze aanbieding worden aangepast. (De prijs kan bijvoorbeeld worden weergegeven in de lokale valuta.)

Nadat je betaling is verwerkt, wordt de content gedownload op het systeem dat is gekoppeld aan je Nintendo-account, of je Nintendo Network ID in het geval van de Wii U of de verschillende Nintendo 3DS-systemen. Op dit systeem moet de nieuwste versie van de systeemsoftware geïnstalleerd zijn. Ook moet het systeem zijn verbonden met het internet en moet de optie om automatisch software te downloaden ingeschakeld zijn. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Afhankelijk van het systeem/hardwaremodel dat je hebt en je gebruik ervan, heb je mogelijk extra opslagmogelijkheden nodig om software te downloaden in de Nintendo eShop. Ga naar Service en info voor meer informatie.

Voor games die van cloudstreaming gebruikmaken, kan alleen de gratis opstartapplicatie worden gedownload.

Zorg dat je genoeg vrije ruimte hebt om het downloaden te voltooien.

Nadat je betaling is verwerkt, wordt de content gedownload op het systeem dat is gekoppeld aan je Nintendo-account, of je Nintendo Network ID in het geval van de Wii U of de verschillende Nintendo 3DS-systemen. Op dit systeem moet de nieuwste versie van de systeemsoftware geïnstalleerd zijn. Ook moet het systeem zijn verbonden met het internet en moet de optie om automatisch software te downloaden ingeschakeld zijn. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Afhankelijk van het systeem/hardwaremodel dat je hebt en je gebruik ervan, heb je mogelijk extra opslagmogelijkheden nodig om software te downloaden in de Nintendo eShop. Ga naar Service en info voor meer informatie.

Voor games die van cloudstreaming gebruikmaken, kan alleen de gratis opstartapplicatie worden gedownload.

Zorg dat je genoeg vrije ruimte hebt om het downloaden te voltooien.

De voorwaarden van de aanbieding worden getoond op basis van de landinstellingen van je Nintendo-account.

Bij de aankoop van deze content is de Nintendo-accountovereenkomst van kracht.

Het gebruik van ongeoorloofde apparatuur of software die technische modificaties van het Nintendo-systeem of software mogelijk maakt, kan ertoe leiden dat deze software onspeelbaar wordt.

Dit product bevat technische beveiligingsmaatregelen.

De content is niet speelbaar voor de releasedatum: {{releaseDate}} . Voor pre-orders worden betalingen automatisch verwerkt vanaf zeven dagen voor de releasedatum. Als je een product binnen zeven dagen voor de releasedatum bestelt, wordt de betaling direct bij de aankoop verwerkt.

De bondgenoten

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Sothe.jpg

Sothe

Sothe is lid van de Dawn Brigade. Hij zegt de broer van Micaiah te zijn, maar ze lijken niet echt op elkaar. Hij is een handige dief en draagt een vlijmscherpe dolk. Hoewel hij toegewijd is aan de zaak van de Dawn Brigade, blijft het beschermen van Micaiah altijd zijn prioriteit.

Rogue (rover) Een dief die van klasse is veranderd. Is iedereen te snel af, maar dit gaat ten koste van andere eigenschappen.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Micaiah.jpg

Micaiah

Micaiah is gemakkelijk te herkennen aan haar glimmende zilveren haar. Micaiah gebruikt haar lichtmagie en haar vermogen om door aanraking te genezen, om in naam van de Dawn Brigade te strijden tegen het keizerrijk Begnion. Toen haar land nog niet bezet was, verdiende ze de kost als waarzegster.

Light Mage (lichtmagiër) Micaiah is de enige lichtmagiër in het spel. Ze is gespecialiseerd in lichtmagie. Deze is sterk tegen duistere magie maar zwak tegen vuur, donder en wind.

Light Sage (lichtwijze) Een lichtmagiër die van klasse is veranderd. Kan zowel staven als lichtmagie gebruiken.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Edward.jpg

Edward

Edward is lid van de Dawn Brigade. Door zijn jonge leeftijd en gebrek aan ervaring is hij een roekeloze zwaardvechter. Maar zijn vrolijke aard maakt hem alom geliefd. Leonardo probeert hem enig verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen.

Myrmidon (huurling) Een eenheid die zich heeft toegelegd op de kunst van het zwaardvechten. Beschikt over uitstekende vaardigheden en snelheid, maar verdediging is zwak.

Swordmaster (zwaardmeester) Een myrmidon die van klasse is veranderd. Beëindigt gevechten vaak met een enkele, keiharde slag.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Leonardo.jpg

Leonardo

Leonardo is lid van de Dawn Brigade. Hij droomt ervan een meesterboogschutter te worden en is altijd aan het trainen. De serieuze en bedachtzame Leonardo houdt altijd zijn hoofd koel, zelfs in noodsituaties. Edward vindt dat hij te veel zeurt.

Archer (boogschutter) Een eenheid die is gespecialiseerd in bogen. Kan geen directe aanvallen uitvoeren.

Sniper (sluipschutter) Een boogschutter die van klasse is veranderd. Kan zowel kruisbogen als bogen gebruiken.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Izuka.jpg

Izuka

Geleerde en hofnaturalist van de overleden koning Ashnard van Daein. Izuka stond hoog aangeschreven door zijn onderzoek naar en ontwikkeling van levende wapens. Sinds de oorlog met Crimea wordt hij vermist.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Pelleas.jpg

Pelleas

Deze jongeman wordt door Izuka aan Micaiah en haar vrienden voorgesteld als het weeskind van koning Ashnard. Hij oogt vriendelijk en bescheiden, maar hij is vastbesloten om Daein weer op te bouwen, koste wat het kost.

Sage (wijze) Een magiër die van klasse is veranderd. Kan vuurmagie, dondermagie of windmagie gebruiken.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Rafiel.jpg

Rafiel

Prins van de Serenes, het verloren reigerland dat werd verwoest door het keizerrijk Begnion. Zoals alle reiger-Laguz kan hij niet vechten, maar steunt hij zijn bondgenoten door magische en zeer krachtige Galdrar te zingen.

Hawk (havik) Een eenheid die in een havik verandert om te vechten. Zeer behendig en mobiel, maar kwetsbaar voor bogen en windmagie.

Raven (raaf) Een eenheid die in een raaf verandert om te vechten. Zeer behendig en mobiel, maar kwetsbaar voor bogen en windmagie.

CI_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Nailah.jpg

Nailah

Koningin van de wolf-Laguz, een stam waarvan men dacht dat deze al lang was uitgestorven. Ze ontmoet de groep van Micaiah in de oude ruïnes van de Desert of Death, de uitgestrekte woestenij in het oosten van Tellius.

Wolf Een eenheid die in een wolf verandert om te vechten. Zeer behendig, maar kwetsbaar voor vuurmagie.

Speelwijze

Speelwijze

Fire Emblem: Radiant Dawn is een strategisch rollenspel met een nadruk op tactiek en teamwerk. Het spel bestaat uit veertig hoofdstukken, waarin steeds een belangrijke veldslag de hoofdrol speelt, en het verhaal verandert afhankelijk van wie die strijd overleeft. Zodra een held is verslagen in het Fire Emblem-universum, verdwijnt hij of zij voorgoed.

In de basis valt Fire Emblem: Radiant Dawn uiteen in twee stappen:

  1. Selecteer en verplaats een personage
  2. Kies een actie voor het personage

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_HowToPlay_01.jpg

Selecteer en verplaats een personage

Gebruik de richtingsknop om de cursor te verplaatsen naar een personage op de landkaart. Druk vervolgens op de 2-knop om het personage te selecteren. Sommige vakjes op de landkaart worden blauw of oranje. Blauw geeft aan waar je personage heen kan, oranje staat voor vakjes die je personage kan aanvallen. Om een directe aanval uit te voeren, dien je je personage te verplaatsen naar een blauw vakje naast een vijand in een oranje vakje.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_HowToPlay_02.jpg

Kies een actie voor het personage

Heb je je personage eenmaal verplaatst, dan verschijnt een commandomenu met een aantal mogelijke acties. Sommige menu-opties veranderen afhankelijk van de vaardigheden van een personage, maar de basiscommando's zijn Attack (aanvallen), Item (voorwerp gebruiken), Trade (voorwerp ruilen), Shove (een ander personage opschuiven) en Wait (niets doen). Heeft een personage een actie uitgevoerd, dan stopt zijn of haar beurt. Zijn alle personages klaar, dan mag de computer aan de slag met zijn eenheden.

Heb je alle vijandige eenheden verslagen, of voldoe je aan een specifieke overwinningsvoorwaarde, dan ga je door naar het volgende hoofdstuk. Tijdens de strijd verdienen je personages ervaringspunten, waardoor ze sterker worden naarmate ze verder komen.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_HowToPlay_03.jpg

Zet je Fire Emblem: Path of Radiance-gegevens over naar de Wii

Als extraatje kun je opgeslagen gegevens importeren uit Fire Emblem: Path of Radiance voor de Nintendo GameCube. Sommige personages uit het GameCube-spel maken hun opwachting in Fire Emblem: Radiant Dawn en je zogenaamde Clear Data geeft hen speciale bonussen.

Zo kunnen ze vaardigheidsbonussen krijgen, afhankelijk van hoe ze presteerden in het GameCube-spel. Ook wordt er een bonus gegeven als het wapenniveau van een personage in het GameCube-spel hoog genoeg was. Bovendien kun je Support-gesprekken tussen specifieke personages in het GameCube-spel bekijken in de transcriptiebibliotheek van Fire Emblem: Radiant Dawn. Bepaalde Supports in het GameCube-spel hebben zelfs effect op het verhaal van het Wii-vervolg.

Tactieken

Voor Fire Emblem: Radiant Dawn moet je je strategisch denkvermogen aanwenden. Neem voordat je de uitdagingen op het strijdveld aangaat vooral even de volgende tactieken door, ontworpen om je een voorsprong te geven op het keizerrijk Begnion. Lang leve de rebellen!

Beginners

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_01.jpg

Val nooit in je eentje aan

Ren niet halsoverkop het gevecht in, maar neem een vriend mee. Als je een tegenstander aanvalt, maar niet al zijn levenspunten afsnoept, ben je kwetsbaar in de beurt van de vijand. Werk dus samen met een teamlid dat een tegenstander afmaakt voordat hij of zij een kans krijgt om terug te slaan.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_02.jpg

Gebruik je omgeving

Verken je omgeving en gebruik de opgedane kennis om vijandelijke aanvallen te reduceren. Verstop je je in boomrijke gebieden, dan is de kans groter dat de vijand je mist. Raakt hij of zij je wel, dan vermindert het terreineffect de schade.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_03.jpg

Kies voor kans, niet voor schade

Bij het voorbereiden van een aanval zie je de levenspunten van de vijand, de hoeveelheid schade die je hem kan toebrengen, de percentuele kans dat je aanval slaagt en de percentuele kans dat je een kritieke aanval uitvoert (met driedubbele schade). Wees niet te kieskeurig wat schade betreft. Kies normaalgesproken liever voor een grote kans op een aanval dan voor een grote hoeveelheid schade. Een vijand helemaal niet raken kan de pret namelijk behoorlijk bederven.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_04.jpg

Verkoop overbodige spullen

In een door oorlog verscheurde streek is geld een schaars goed. Dus als je de kans krijgt, dien je je wapenoverschot van de hand te doen. Want als je je wapens wilt opwaarderen of levenspuntenherstellers moet inslaan, dan telt iedere cent.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_05.jpg

Stel een defensieve muur op

De beste manier om je mindere manschappen veilig te stellen is om een defensieve muur van krijgers om ze heen te bouwen. Eenheden met grote aanvalskracht en veel levenspunten zijn geboren voor de frontlinie. Houd de kleine jongens dus verre van de vuurlinie.

Gevorderden

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_06.jpg

Koppel directe en indirecte aanvallers

Een handige samenwerkingsstrategie is het koppelen van een specialist in indirecte aanvallen aan een specialist in directe aanvallen. Kom je tegenover een vijand te staan die alleen beschikt over een directe aanval, laat je indirecte aanvaller dan de openingsklap uitdelen en stuur de directe aanvaller er vervolgens op uit om het af te maken. Zo krijgt de vijand nooit de kans om een tegenaanval uit te voeren en je eenheden schade toe te brengen. Het tegengestelde geldt voor vijanden met een indirecte aanval. Open met je directe aanvaller en geef je indirecte aanvaller de eer van de genadeklap.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_07.jpg

Zoek de hoogte op

Naast verschillende soorten terrein, hebben sommige landkaarten verschillende hoogteniveaus. Je indirecte aanvallers hebben een voordeel als ze aanvallen vanaf een hoger niveau. Als ze vanaf een laag punt een hoog punt aanvallen, is de kans natuurlijk ook groter dat de aanval mist of minder schade toebrengt.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_08.jpg

Steel de show

Let op de voordelen die ieder personagetype met zich meebrengt. Zo komen dieven van pas op strijdvelden met veel dichte deuren of schatkisten, omdat zij die kunnen ontgrendelen. Maar wist je ook dat dieven van pas komen in situaties met Fog of War (oorlogsmist)? Een dief met een ontstoken toorts laat namelijk licht schijnen op een gebied van zeven vakjes om hem heen. Ten slotte kunnen dieven de zakken van een vijand rollen die bij de volgende aanval wordt gedood.

CI7_Wii_FireEmblemRadiantDawn_Tactics_09.jpg

Frontlinie-ondersteuning

Zorg dat je strijders een band met elkaar opbouwen met behulp van de Support-functie. Gaan je eenheden samen de strijd in, dan bouwen ze een kameraadschap op. Je versterkt hun band door een Support-gesprek aan te knopen. Eenheden die elkaar zo ondersteunen krijgen statistische bonussen als ze zich binnen drie vakjes van elkaar bevinden. Hoe sterker de band, hoe groter de bonus. Maar let wel, iedereen kan maar met één eenheid een band opbouwen. Verbreek je deze band om een andere combinatie te maken, weet dan wat je doet, want het duurt lang om een Support-relatie op te bouwen. Let ook op deze banden als je bepaalt welke eenheden je de strijd in stuurt.

Categorieën

Strategiespel, RPG

Spelers

1

Uitgever

Nintendo

Ontwikkelaar

Intelligent Systems

Leeftijdsclassificatie

Wii

Systeem

Wii

Releasedatum

14-03-2008

Leeftijdsclassificatie

PEGI 12

Compatibele controllers

  • Traditionele Controller (Wii) +
  • Wii-afstandsbediening,
  • GameCube Controller,
  • Wii-afstandsbediening & Wii-afstandsbediening Plus

Talen

Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans