9. Een systeem om 3D-video’s op te kijken

Itoi:

Op het moment is 3D echt in opkomst, zowel voor films als tv. Is dat goed voor de Nintendo 3DS? Of juist niet?

Miyamoto:

Hmm, het was voor ons nogal een verrassing. Naarmate het Nintendo 3DS-project vorderde, raakte iedereen steeds enthousiaster over 3D.

Iwata:

Ja. Toen we op het punt stonden het systeem aan te kondigen, begonnen mensen te praten over het begin van het 3D-tijdperk. Ik dacht, “Wat krijgen we nou?”

Miyamoto:

Toen we er druk mee bezig waren, vroegen interviewers mij, “3D-tv’s worden steeds populairder. Wat vindt Nintendo van 3D?” Maar ik kon ze natuurlijk niet zeggen dat ze nog even op de aankondiging moesten wachten! (lacht) (Iedereen lacht)

Itoi:

De timing was helemaal goed.

Iwata:

Ja, volgens mij wel.

Miyamoto:

De interesse onder makers van 3D – bijvoorbeeld makers van 3D-films – is een goede zaak omdat daarmee het aanbod van software voor de Nintendo 3DS mogelijk wordt uitgebreid.

Itoi:

O ja.

Iwata:

De mensen die vandaag 3D-content maken hebben een gebrek aan output. Ze kunnen de films wel in bioscopen laten draaien, maar niet naar de tv’s in huiskamers brengen. Natuurlijk worden er wel 3D-tv’s verkocht, maar ik denk niet dat 3D-tv’s waar je speciale brillen voor nodig hebt snel aan zullen slaan. Wanneer we de Nintendo 3DS demonstreren aan mensen in Hollywood, zijn ze echt extreem geïnteresseerd. Ik denk dat veel mensen het leuk zouden vinden als ze bijvoorbeeld trailers van 3D-films op hun Nintendo 3DS kunnen kijken.

Itoi:

Ik begrijp het. Je kunt de Nintendo 3DS beschouwen als een systeem om 3D-video’s op te kijken.

Iwata:

Precies. Het is mogelijk om trailers uit te brengen op de Nintendo 3DS. Als de Nintendo 3DS zich in een Wi-Fi-omgeving bevindt, kunnen we dit doen terwijl de gebruiker slaapt.

Itoi:

Echt…

Iwata Asks
Miyamoto:

Je kunt de trailers ‘s nachts op het systeem zetten. Als de eigenaar hem ‘s ochtend aanzet, ziet hij het nieuwe filmpje staan.

Itoi:

Volgens mij was dat concept al aanwezig bij de Wii, maar is het geschikter voor een handheld.

Iwata:

Waarschijnlijk.

Miyamoto:

We noemen die manier van bezorgen trouwens “Voordat-je-het-weet communicatie” (de letterlijke vertaling van “Itsunomani Tsushin”, de Japanse term die Nintendo in Japan gebruikt voor SpotPass). (lacht) Dus de Nintendo 3DS heeft StreetPass, waarbij je verbinding maakt met een ander systeem, en “SpotPass.”

Itoi:

Ik begrijp het. Ik vind het een interessante manier van bezorgen. Jullie zouden dat meer naar buiten moeten brengen.

Iwata:

O ja, vind je?

Miyamoto:

Misschien zouden we dat inderdaad moeten doen.

Itoi:

Ja. Het lijkt me echt belangrijk.

Iwata:

Ik vind wel dat het iets is waar we aandacht aan moeten besteden, maar Nintendo is een videospellenbedrijf (lacht), dus hebben we de neiging meer nadruk op videospellen te leggen.

Itoi:

Dat vind ik ook zo goed aan Nintendo. Maar vanuit een consumentenperspectief, is dit een aantrekkelijke functie. Consumenten hebben thuis nog geen apparaat wat 3D-beelden kan tonen.

Iwata:

Dat klopt. Dat dit systeem 3D-video’s kan tonen, geeft het een extra waarde. Er bestaan heel veel apparaten die filmpjes kunnen afspelen, maar er zijn er niet veel waarop je gemakkelijk 3D-video’s kunt kijken.

Itoi:

Precies. Ik heb vandaag veel goede dingen gehoord, maar wat mijn verlangen als consument heeft gewekt is de mogelijkheid van de Nintendo 3DS om 3D-filmpjes te spelen. Als ik er constant Hollywood-filmtrailers op kan kijken, zou ik het systeem echt niet meer kunnen missen.

Miyamoto:

Veel is nog onduidelijk, maar misschien dat beide partijen hiervan kunnen profiteren. Spelontwikkelaars hadden ooit een complex over Hollywood. Er was een sfeer van ongelijkheid. Maar de laatste tijd neemt Hollywood Nintendo zeer serieus.

Iwata Asks
Itoi:

O ja?

Miyamoto:

Lang geleden wilden mensen de personages van Nintendo vaak gebruiken voor nogal ongebruikelijke projecten – dingen die buiten de mainstream vallen – maar tegenwoordig zeggen veel mensen behoorlijk serieus dat ze films willen maken rond Nintendo’s personages. Ik denk dat de aantrekkingskracht deels schuilt in het grote leeftijdsbereik dat door onze fans wordt vertegenwoordigd. Als dat soort mensen serieus iets met de Nintendo 3DS wil doen, kunnen interessante dingen gebeuren.

Itoi:

Bovendien worden die beelden ‘s nachts geleverd.

Iwata:

En je kunt ze bekijken in de palm van je hand.

Itoi:

Dat is echt geweldig! Ik weet niet hoe ik het moet zeggen, maar de Nintendo 3DS is op zichzelf al een extreem handig apparaat, door zijn geavanceerde mogelijkheden. Het wat mysterieuze plezier van 3D laat zich misschien moeilijk in woorden vangen, maar het systeem zit vol andere nieuwe functies waar je makkelijker over kunt praten. Hoe meer je erover hoort, hoe spannender het wordt.

Iwata:

Ja, dat geloof ik ook.