4. Tegen iedereen opscheppen over je huisdier

Iwata:

Er is een reden voor dat je de tegenaanval via StreetPass tot een van je belangrijkste thema’s hebt gemaakt. De Tag-functie van Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies was ongelofelijk populair. Dus hoewel je zoon niet vaak met je meeging de stad in, begon hij opeens te zeggen: “Ik wil ook mee!”

Konno:

Ja. Dat zei hij niet als hij Nintendogs speelde (lacht)! (Iwata lacht.)

Konno:

We gingen samen naar Osaka en stapten een grote meubelwinkel binnen. Mijn zoon bleef maar naar zijn Nintendo DS-systeem staren.

Iwata:

Juist (lacht)…

Konno:

Hij keek sip, dus ik vroeg hem: “Wat is er?” En toen realiseerde ik me pas dat hij alleen maar met me mee was gekomen om de Tag-functie te gebruiken!

Iwata:

Maar hij kwam geen enkele medespeler tegen in de meubelwinkel.

Konno:

Nee. Ik zei: “Zullen we naar een betere plek gaan?” Toen nam ik hem mee naar een elektronicawinkel.

Iwata:

En toen begonnen de gegevens binnen te stromen?

Konno:

Ja (lacht). Het bleef maar doorgaan! Hij lachte van oor tot oor en ik dacht: “Man, dit is wat ik wilde bereiken met Nintendogs!” (Iwata lacht.)

Konno:

En dus was ik gefrustreerd.

Miyamoto:

Maar ik heb hem wel een beetje opgestookt.

Iwata:

Hoezo?

Miyamoto:

Ik zei dingen als: “De gebruikers namen het gewoon niet zo serieus.” En: “Je dacht toch zeker niet dat je het zelf zou gebruiken, toen je het maakte?” (Lacht.)

Iwata:

Op dit soort momenten strooit Miyamoto-san graag zout in je wonden (lacht). (Miyamoto lacht.)

Iwata:

Maar dat geeft je toch nieuwe energie?

Iwata Asks
Konno:

Ja. Dus deze keer komen we met de StreetPass-tegenaanval!

Iwata:

Wat heb je nu precies bedacht voor je StreetPass-tegenaanval?

Konno:

Ik was zowel producent van Nintendogs + Cats als van het Nintendo 3DS-systeem, dus allereerst wilde ik het zo maken dat StreetPass actief kon zijn als een functie van het systeem zelf, dus voor meerdere spellen tegelijk.

Iwata:

Eerder moest je de Game Card in het systeem doen, de slaapstand activeren, de deksel sluiten en ermee rondlopen. Maar nu kun je zelfs gegevens uitwisselen als de Game Card niet in het systeem zit.

Konno:

Precies. Dus als je thuiskomt van school of werk en Nintendogs + Cats in het systeem doet, kan het zijn dat je erachter komt dat je gegevens met iemand hebt uitgewisseld, zelfs als je onderweg een ander spel hebt gespeeld.

Iwata:

Wat gebeurt er als je gegevens van Nintendogs + Cats uitwisselt?

Konno:

Als je in het spel je hond uitlaat, kom je mogelijk mensen tegen met wie je via StreetPass gegevens hebt uitgewisseld en kun je misschien een beetje met ze communiceren. En als je het dagboek in het spel opent, kun je zien wie je bent gepasseerd en afspreken om elkaar te treffen in het park in het spel.

Iwata:

In die communicatie via StreetPass kun je foto’s uitwisselen, zoals we eerder bespraken.

Miyamoto:

Precies. En de Mii-personages van de eigenaar komen misschien opdagen, zodat je een idee krijgt van de huisdierbezitters die je tegenkomt op je dagelijkse reis van en naar school of werk.

Konno:

Je kunt cadeaus geven of simpele berichten sturen, dus je kunt dergelijke gelegenheden gebruiken om op te scheppen over je huisdier (lacht). Je kunt een losse manier van communicatie opbouwen met de baasjes die je mogelijk iedere dag tijdens het reizen tegenkomt.

Miyamoto:

Als een vader op zakenreis gaat naar Tokio, kan zijn kind hem zijn Nintendo 3DS-systeem geven. Je kunt dat deze keer zelfs doen, als het om een reis naar de andere kant van de wereld gaat.

Konno:

Juist. Hiervoor werkte de Japanse Tag-functie alleen in Japan. En Amerika en Europa waren onderling compatibel, maar nu willen we dat StreetPass over de hele wereld op dezelfde manier werkt. Dus als je naar Amerika gaat, komen Amerikaanse Mii-personages en puppy’s bij je spelen!

Iwata:

Wauw! Je kunt wereldwijd opscheppen over je huisdier!

Konno:

Absoluut (lacht)!

Iwata:

Ik heb ook gehoord dat met name de Walk-stand, waarbij je de mensen die je passeert mogelijk in het spel tegenkomt, erg nieuw is.

Konno:

Ja, dat klopt. Voorheen tekende je een route en dan verschoof het beeld naar links of rechts. Het leek een beetje een routineklusje.

Iwata:

Het voelde inderdaad een beetje als werk.

Konno:

Bij het vorige spel hebben we die specificaties vrij laat toegevoegd.

Iwata:

De Walk-stand?

Konno:

Ja. Vrij laat in het proces zei Miyamoto-san: “Ik vind dat we honden moeten kunnen uitlaten.” En ik zei: “Wat?! Nu nog?!” (Lacht.)

Iwata:

Was het alsof de theetafel werd omgekieperd?

Konno:

Voor mij wel… maar wat vond jij, Miyamoto-san?

Miyamoto:

Ik vond het niet zo laat in het ontwikkelproces. Maar ik heb het inderdaad ergens in de tweede helft van het project gezegd.

Konno:

Ja. Ik beschouwde het als een extraatje en er was niet veel tijd om eraan te werken, dus ik kon er niet genoeg mijn best voor doen. Uiteindelijk werd het een beetje een vervelend klusje.

Iwata:

Maar je wilde kunnen zeggen: “Deze keer is het anders!”

Iwata Asks
Konno:

Ja (lacht). Het pad is breed genoeg en je kunt deze kant uitgaan en dan weer die kant.

Iwata:

Je loopt weg richting de andere kant van het scherm.

Konno:

Juist.

Video: Je houdt de halsband vast met de stylus en loopt de 3D-ruimte in.

Er is een reden voor dat je de tegenaanval via StreetPass tot een van je belangrijkste thema’s hebt gemaakt. De Tag-functie van Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies was ongelofelijk populair.
Je houdt de halsband vast met de stylus en loopt de 3D-ruimte in. . Dan komen een Mii-personage en een hond je tegemoet; je ontmoet elkaar en communiceert met elkaar.

Miyamoto:

Je passeert iemand en diens Mii-personage laat zijn of haar hond uit.

Iwata:

Komen de tegemoet lopende Mii-personages en hun honden alleen voor bij mensen die je in het echte leven voorbij bent gelopen?

Konno:

Nee, sommige mensen zijn in het spel geprogrammeerd. Zoals de eigenaars van echte puppy’s weten, sleurt een puppy je met zich mee, als hij niet luistert. Het gevoel dat je wordt meegesleept is iets dat je erg goed kunt voelen in de 3D-ruimte. Volgens mij zijn we er goed in geslaagd om dat gevoel van het trekken aan de lijn over te brengen, alsof de hond zegt: “Deze kant op!”

Miyamoto:

In echte puppytrainingen worden puppy’s steeds lastiger te sturen, als je je hond uitlaat en daarbij steeds de lijn strak trekt.

Iwata:

Hij blijft zijn baasje gewoon meesleuren.

Miyamoto:

Precies. Maar als je de lijn een beetje intrekt en de hond vervolgens wat meer ruimte geeft, leert hij wat zowel voor hem als voor zijn baasje een comfortabele afstand is. Zo leert hij lopen zonder aan de lijn te trekken. Maar soms… (maakt een trekkend gebaar) zie je mensen hun hond zo uitlaten. Ik heb gehoord dat het dan is alsof je je hond traint in touwtrekken!

Iwata:

De hond denkt dat dit de manier is waarop het hoort en blijft maar trekken.

Miyamoto:

Dat is wat ik heb gehoord. Sommigen denken dat een lijn bedoeld is om aan hun hond te trekken, maar in werkelijkheid is het een middel om je hond instructies te geven, zoals: “Nee!”. En: “Kom!”

Iwata Asks
Iwata:

Aha, ik snap het.

Miyamoto:

Hondenbezitters denken eerst dat je de hond aan de lijn doet om hem tegen te houden, zodat hij niet wegrent. Maar als je naar een hondencursus gaat, leer je dat dat niet klopt. Ik heb gehoord dat een goed getrainde hond alleen een halsband nodig heeft voor als zich speciale omstandigheden voordoen. Ik denk dat je dit soort technieken kunt leren in dit spel.

Iwata:

Juist.

Konno:

Deze keer zijn er twee soorten Walk-standen.

Iwata:

Je kunt meer doen dan alleen je hond aan de lijn uitlaten.

Konno:

Precies. Het Nintendo 3DS-systeem heeft voorgeïnstalleerde software die Dagboek heet. Het heeft een meetfunctie, zoals een stappenteller.

Iwata:

Het Nintendo 3DS-systeem heeft een bewegingssensor6, dus door er simpelweg mee rond te lopen, houdt het bij hoeveel stappen je iedere dag zet. 6 Een bewegingssensor is een elektronisch circuitelement dat veranderingen in snelheid kan detecteren. Je kunt de bewegingssensor in het Nintendo 3DS-systeem gebruiken om het aantal stappen dat je zet te tellen, als je het systeem met je meeneemt.

Konno:

Ja. Je kunt die functie ook gebruiken om wandelingen te maken voor Nintendogs + Cats.

Iwata:

Met andere woorden, als je het druk hebt en je hond niet kunt uitlaten in het spel, maar je wel veel loopt in de echte wereld met je Nintendo 3DS, is het alsof je ook in het spel hebt gelopen.

Konno:

Inderdaad.