5. Brain Training versus Duivelse Brain Training

Iwata:

Je hebt gezegd dat je graag wilt dat jonge mensen Duivelse Brain Training gaan gebruiken. Waarom wil je dat? Het idee van Brain Training was dat je hersenen zwakker worden als je ouder wordt, maar dat je slim ouder kunt worden als je de hersenen regelmatig stimuleert.

Kawashima:

Ik moet eerst de verschillen uitleggen tussen de vorige Brain Training en de nieuwe titel, Duivelse Brain Training. Brain Training is ontworpen om de verwerkingssnelheid van het werkgeheugen van de gebruiker te verbeteren11. Duivelse Brain Training is ontworpen om de capaciteit van het werkgeheugen te vergroten.

Als je jong bent, is je verwerkingssnelheid ongelooflijk snel, maar als je ouder wordt, wordt het opeens langzamer. Daarom is het belangrijk om de verwerkingssnelheid van oudere mensen te verbeteren. De verwerkingssnelheid van jonge mensen is al snel en daardoor is er minder ruimte voor verbetering, ook al kunnen ze nog wel sneller worden.11 Niet alle oefeningen van Brain Training zijn ontworpen om de verwerkingssnelheid van het werkgeheugen te verbeteren. In deze titel worden de oefeningen die de verwerkingssnelheid trainen “Aanvullende training” genoemd, en de andere oefeningen staan onder de noemer Brain Training.

Iwata:

Oké.

Kawashima:

De capaciteit van het werkgeheugen wordt ook kleiner met de leeftijd, maar er is niet zo’n heel groot verschil tussen jonge en oude mensen. In de psychologie wordt vaak gezegd dat we gemiddeld maximaal zeven dingen tegelijk kunnen onthouden.

Iwata:

Dat is toch vaak als reden gegeven waarom telefoonnummers uit zeven cijfers bestaan?

Kawashima:

Dat klopt. Zowel jongen mensen als mensen tussen de 60 en 70 jaar onthouden gemiddeld zeven dingen tegelijk. Jonge mensen kunnen normaal gesproken zeven, acht of negen dingen onthouden, terwijl oudere mensen vaak zeven, zes of vijf dingen kunnen onthouden – zo groot is het verschil niet. Door training kan dit aantal veel hoger liggen. Als je n-back-oefeningen uitvoert, kan de gemiddelde persoon van maar ongeveer twee stappen terug de problemen herinneren, maar dit kan door te trainen met zo’n tien keer worden verhoogd.

Iwata Asks
Iwata:

Tien keer?

Kawashima:

Ja. Door het aantal dingen die je tegelijkertijd kunt onthouden te verhogen, ontstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden. Dus hoewel er normaal gesproken niet zo’n groot verschil is tussen de capaciteit van het werkgeheugen van jonge en oude mensen, kan deze capaciteit wel behoorlijk worden vergroot, en daarbij zijn de voordelen het grootst voor jonge mensen.

Iwata:

Aangezien je Duivelse Brain Training deels voor jezelf hebt gemaakt, Dr. Kawashima, neem ik aan dat je het graag had tot je beschikking had gehad toen je jonger was.

Kawashima:

Ja. De potentie voor verbetering is van dien aard dat ik ervan overtuigd ben dat ik me nu in een andere situatie zou begeven als ik deze software op jonge leeftijd had gebruikt.

Iwata:

Werkgeheugen draait om veel meer dan alleen maar een bepaalde hoeveelheid cijfers van een telefoonnummer onthouden, toch? Het verschil tussen degenen met een groot en efficiënt werkgeheugen en degenen met een kleiner, minder efficiënt werkgeheugen is niet alleen dat ze meer informatie op hetzelfde moment in hun hoofd hebben. Er zijn ook verschillen op het gebied van beslissingen via trial and error, en op het gebied van dingen effectief combineren. Om die reden verschillen, ongeacht over hoeveel kennis je beschikt, de diepte en de breedte van waar je binnen een bepaalde tijd over kunt nadenken per persoon.

Kawashima:

Dat klopt. Misschien vinden mensen die dit interview lezen het concept beter te begrijpen als ze zich een computersysteem voorstellen.

Iwata:

Oké.

Kawashima:

Brain Training verhoogt de kloksnelheid12, waardoor de processen sneller verlopen. Aan de andere kant verhoogt Duivelse Brain Training het RAM-geheugen13 van de computer. Als de computer te weinig RAM heeft, slaat hij vast, hoe snel de processor ook is. Het kan alle informatie gewoonweg niet aan. Iwata-san, ik weet zeker dat je tijdens het spelen van Duivelse Brain Training hebt gemerkt dat je vast komt te zitten en je interne geheugen vluchtig wordt14. (lacht)12 Kloksnelheid is het tempo van de verwerking tussen onderdelen van een circuit in een computer. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe hoger de verwerkingssnelheid van de computer.13 RAM staat voor “random access memory”, een vorm van geheugenopslag die in computers wordt gebruikt.14 Geheugen dat vluchtig wordt, verdampt en verdwijnt.

Iwata:

De n-back-taken waar we het eerder over hebben gehad, zijn in de software verwerkt onder de naam Duivelse sommen.

Video: Duivelse sommen

Je hebt gezegd dat je graag wilt dat jonge mensen Duivelse Brain Training gaan gebruiken. Waarom wil je dat?
Jij beantwoordt de rekenkundige vragen in de volgorde waarin ze verschijnen. Het verschil is dat het antwoord dat je moet geven het antwoord moet zijn op de vraag die twee stappen hiervoor werd gesteld, of drie stappen hiervoor, of vier of vijf. Je moet de getallen in je hoofd bijhouden. Als iemand je hierbij onderbreekt, ben je alles kwijt, en als je geheugen even hapert, is het meteen verdwenen. Dit is een grotere mate van concentratie dan je in het gewone leven gewend bent, dus het zijn vijf intense minuten.

Iwata Asks
Kawashima:

Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik denk dat ik er voor het eerst in mijn leven zo bewust van was dat mijn geheugen gewoon gewist werd. Je hebt iets in je hoofd, en opeens is het weg!

Iwata:

In feite verdwijnen meerdere dingen tegelijk, en je kunt er geen één herinneren! (lacht) Het is een heel apart gevoel.

Kawashima:

Dat is precies als vluchtig geheugen 15! (lacht) Het is net als bij RAM. Je kunt de informatie niet voor altijd bewaren. Maar met Duivelse Brain Training is het mogelijk de capaciteit te verhogen zodat het beter blijft hangen.15 Vluchtig geheugen verwijst naar een soort geheugen van een halfgeleider, waarvan de inhoud verdwijnt als de computer wordt uitgezet.

Iwata:

Zelfs als je de cijfers netjes op een rij had, en iemand begint dan te praten, dan lijken hun woorden de cijfers te overschrijven. Dit gebeurt toch omdat je niet genoeg geheugenruimte hebt?

Kawashima:

Precies. As je genoeg ruimte hebt, kun je de cijfers verder foutloos verwerken, zelfs als iemand tegen je begint te praten. Oude computers konden geen parallelle processen uitvoeren, maar nu ze meer RAM hebben is dat geen probleem. Onze hersenen zijn als oude computers, maar nadat je Duivelse Brain Training hebt gebruikt, voelt het alsof je hersenen een update hebben gekregen naar een modern besturingssysteem!