5. Winnen met StreetPass

Iwata:

Ter afsluiting, zou je nog iets tegen de “PES”-fans willen zeggen, en tegen de mensen die van voetbal houden maar nog nooit een voetbalspel hebben gespeeld?

Enomoto:

Ten eerste denk ik dat “PES”-fans nieuwe dingen kunnen ervaren en realisme zullen meemaken zoals ze dat nog nooit gezien hebben. We hebben alles gegeven om op dat gebied te slagen, dus we willen dat de mensen het spel oppakken, kijken en verwonderd zijn.

Iwata:

Dus je wilt dat iedereen die het spel speelt, net zo verrast is als jij toen je voor het eerst het Nintendo 3DS-systeem zag.

Enomoto:

Precies. “PES”-fans zijn over het algemeen helemaal gek op voetbal, en veel van hen spelen zelf voetbal. We hebben het spel zo gemaakt dat zelfs die fans nieuwe ervaringen kunnen opdoen als ze het spelen. Het allerbelangrijkste is dat ik graag wil dat ze het spel zien. Voor nieuwe spelers waren er normaal gesproken momenten waarop ze het gevoel kregen dat een voetbalspel bedienen te moeilijk was. Maar deze keer hebben we een competitiefunctie in het spel verwerkt dat gebruikmaakt van StreetPass10. Dus ze kunnen alleen spelen, hun team sterker maken en genieten van StreetPass-wedstrijden. 10Een competitiefunctie die StreetPass gebruikt: een StreetPass-competitie doet zich voor als mensen met een Nintendo 3DS-systeem elkaar passeren. Als StreetPass in werking treedt, kunnen spelers de automatische competitie spelen tussen teams die sterker zijn gemaakt in de spelstand “Master League” van "PES 2011 3D - Pro Evolution Soccer".

Iwata:

Spelers die niet zo goed tegen andere mensen kunnen spelen, kunnen hun team zelf sterker maken, om het daarna tegen andere mensen via StreetPass op te nemen. Trouwens, wat doen de vaste “PES”-fans vaker: alleen spelen of tegen andere mensen spelen?

Enomoto:

Ik denk dat de meesten alleen spelen. Bij andere multiplayerspellen of online spellen is het doel bijvoorbeeld om voor je eigen voldoening te spelen; er zijn dan geen duidelijke winnaars of verliezers. In tegenstelling tot andere spellen is er in een voetbalwedstrijd tegen andere mensen altijd een winnaar en een verliezer, of je dat nou leuk vindt of niet.

Iwata Asks
Iwata:

In andere spellen ben je gericht op een bepaald onderdeel en haal je daar je voldoening uit, waardoor je het niet erg vindt als andere mensen andere overwinningen halen, maar in “PES” is het enige wat telt of je hebt gewonnen of verloren.

Enomoto:

Dat klopt. Mensen die niet goed tegen anderen kunnen spelen, kunnen maar moeilijk winnen. Daarom hebben we een andere manier om te spelen geïntroduceerd, waarin je jouw team sterker kunt maken door tegen de computer te spelen en daarna kunt winnen in StreetPass.

Iwata:

Je bedoelt dat je op een andere manier de deur hebt geopend voor mensen die van voetbal houden maar nog nooit een voetbalspel hebben gespeeld, en dat je wacht tot ze binnenkomen.

Enomoto:

Afgezien van het feit dat we streven naar het ultieme voetbalspel, blijven we op nieuwe manieren proberen de interesse van voetbalfans te wekken, zodat ze ons spel gaan spelen.

Iwata:

Het lijkt tegenstrijdig als je wilt dat mensen die “PES” onder de knie hebben nog meer voldoening hieruit halen, en dat je ook nieuwe spelers wilt aantrekken. Maar beide dingen kun je echt bereiken.

Enomoto:

Dat klopt. In die zin denk ik dat diversiteit echt belangrijk. Ik vond dat we zowel realisme als diversiteit moesten hebben.

Iwata:

Alleen, als je het heel ‘echt’ maakt, zouden normale mensen het niet meer kunnen spelen.

Enomoto:

Nou, dat is zeker waar. Als bijvoorbeeld ‘echt’ betekent “wedstrijden in voetbalspellen duren echt meer dan 90 minuten”, dan is het niet mogelijk. (lacht)

Iwata:

Niemand zou zich zo lang kunnen concentreren. (lacht) Daarom moeten computerspellen ervoor zorgen dat spelers realisme voelen, maar tegelijkertijd elementen bevatten waarvan ze denken: “Zo, dat is geweldig!” Dingen aanpassen, zodat de indruk die een speler van een spelwedstrijd heeft vergelijkbaar is met die van een echte voetbalwedstrijd van 90 minuten, is iets wat echt de techniek van meesters van het vak vereist.

Iwata Asks
Enomoto:

Ja, dat is echt zo. Het heeft geen zin om een spel te maken dat alleen profvoetballers kunnen spelen.

Iwata:

Aan de andere kant, als profvoetballers tegen je zeggen: “Dit is geen voetbal”, ben je verloren.

Enomoto:

Klopt. Het motiveert me nog steeds erg dat profvoetballers “PES” spelen.

Iwata:

Door samen te werken op Nintendo 3DS willen we een gloednieuwe vorm van plezier bieden aan nieuwe spelers en fans van de serie. Dus we willen niet dat mensen iets missen van dit spektakel, toch? Hartelijk dank voor je tijd.

Enomoto:

Bedankt.