8. Trots om NERDs te zijn

Iwata:

Dus wie kwam als eerste met het idee om het bedrijf NERD te noemen? Ik was best verbaasd toen Shimada met die suggestie kwam. Maar het werkt goed als acroniem voor Nintendo European Research and Development. Alsof het zo had moeten zijn.

Alex:

Nou, we hadden regelmatig besprekingen met de teamleiders, en dan hadden we het erover dat de naam Mobiclip niet meer goed aansloot bij wat we nu doen. We zochten een naam die beter paste bij ons nieuwe werk. Dus daar hebben we echt serieus over nagedacht. (lacht)

Iwata:

Het was een serieus en logisch proces.

Alex:

Exact. (lacht) We wilden dat de naam liet zien dat we onderdeel van Nintendo zijn. We wilden ook laten zien dat we ons richten op onderzoek en ontwikkeling, en dat we ons in Europa bevinden, dus werken vanuit een Europees perspectief. Maar we konden geen goede naam bedenken. We volgen in ons team niet altijd de logica, we laten onze fantasie ook wel eens de vrije loop, dus hadden we het idee dat we onszelf niet te serieus moesten nemen. (lacht) Toen kwam Jérémy28, die hier de productie doet, met deze naam op de proppen. (lacht)28. Jérémy: Jérémy Denise, chef productie bij NERD.

Iwata:

Dus iedereen binnen het bedrijf accepteerde deze grappige naam als serieuze kandidaat?

Alex:

We wisten niet zeker of het zou werken. Eerst was het een soort grap. Maar we vonden dat het perfect paste bij onze stijl, ons doel en onze dromen. Onze vrouwen vonden het echter niet zo leuk dat we onszelf nerds noemden. (lacht) Maar de naam klopt wel van alle kanten en de techneuten zeiden “O, dat is een geweldig idee.”

Iwata:

Het woord “nerd” wordt soms positief en soms negatief gebruikt, nietwaar? Je zou kunnen zeggen dat de mensen hier de naam NERDs met trots dragen.

Alex:

Precies, dat is wat ons van de rest onderscheidt. Misschien waren we op school niet de opvallendste mensen: we waren geïnteresseerd in computers en wiskunde, en niemand besteedde aandacht aan wat we deden. Maar nu zijn we trots om onszelf NERDs te kunnen noemen. We hebben het gevoel deel uit te maken van een familie waarin NERDs worden gekoesterd.