3. Het als de ruimte laten klinken

Iwata:

Dus na drie maanden met de muziek geworsteld te hebben en zo gestrest te zijn geraakt dat je erover zat te denken je baan op te geven, had je eindelijk de muziek voltooid. Wat was de doorbraak die ervoor zorgde dat je het af kon maken?

Yokota:

Ik nodigde Miyamoto-san uit in de kamer waar we de muziek van het spel aan het componeren waren, en liet hem een aantal zeer verschillende muziekstukken horen. Op dat moment was ik alleen op zoek naar een aantal aanwijzingen van Miyamoto-san met betrekking tot de soundtrack. Dus koos ik drie tracks voor hem uit: een met een orkestraal geluid, een met een mix van orkest- en popmuziek, en eentje volledig bestaande uit popmuziek. Ik vertelde hem er niet bij wie welk stuk had geschreven. Hij koos voor de track met de naam ‘Egg Planet’ en zei: "Laten we voor deze stijl gaan."

Video: Je kunt er hier naar luisteren.

Dus na drie maanden met de muziek geworsteld te hebben en zo gestrest te zijn geraakt dat je erover zat te denken je baan op te geven, had je eindelijk de muziek voltooid. Wat was de doorbraak die ervoor zorgde dat je het af kon maken?
Je kunt er hier naar luisteren.

Yokota:

Je merkt het al als je naar het stuk luistert: er zitten helemaal geen drums meer in en het tropische geluid van eerdere Mario-spellen is ook verdwenen.

Iwata Asks
Iwata:

Dit stuk is ook gebruikt tijdens de E3 van vorig jaar, nietwaar?

Yokota:

Kondo-san heeft dit stuk geschreven. Miyamoto-san koos het stuk van Kondo-san zonder te weten wie het had gemaakt. Dit bevestigde voor mij nogmaals dat Kondo-san een ware kenner van Mario-spellen is. Tot dat moment was ik behoorlijk gestrest geweest, maar toen dat gebeurde, overwon ik de stress en wist ik welke richting het met de soundtrack van Super Mario Galaxy op moest.

Iwata:

Door dit muziekstuk was je niet langer beperkt tot tropische geluiden en Latijns-Amerikaanse muziek.

Yokota:

Precies. Miyamoto-san vertelde me: "Dit is goed! Dit geeft je het gevoel in de ruimte te zijn", maar hij heeft nooit gezegd: dit klinkt het meest als Mario.

Kondo:

Het kan zijn dat, wanneer je te veel nadenkt over ‘het geluid van Mario’, je heel onnatuurlijke muziek krijgt waar je maar moeilijk tijdens het spelen naar kunt luisteren, en het helemaal niet als Mario klinkt. Ik denk dat het erop neerkomt dat coole muziek die bij het ritme van de spellen past, het geluid van Mario is.

Iwata:

Ook al lieten de tropische geluiden in Super Mario Bros. een sterke indruk achter, veranderde de stijl van de muziek totaal afhankelijk van het level; de muziek ademde als het ware de sfeer van de spelwereld uit. Omdat Miyamoto-san op zoek was naar muziek die de sfeer van Super Mario Galaxy uitdrukte, zei hij waarschijnlijk dat jouw muziekstukken meer ‘als in de ruimte’ klonken dan ‘als Mario’, aangezien hij het ruimtelijke gevoel ook in de muziek wilde laten weerklinken. Miyamoto-san benadert, omdat hij industriële vormgeving heeft gestudeerd, zaken eerst in functionele termen en hij heeft de muziek een ondersteuning van het algehele ontwerp willen laten zijn om zo de spelwereld tot leven te brengen.

Iwata Asks
Yokota:

Dat denk ik ook.

Iwata:

Maar doordat niemand dat echt in woorden kon omschrijven voor je, heb je er een aardige tijd mee geworsteld.

Yokota:

Als ik erop terugkijk, lijkt mijn worsteling om muziek te maken die als Mario klinkt, misschien op verloren tijd, maar juist door er zo veel mee te worstelen was de impact stukken groter toen ik me al deze dingen realiseerde. Kondo-san zei dat de tracks die ik vanaf dat moment had gemaakt, ‘natuurlijk’ klonken.

Iwata:

Wat bedoelde je met ‘natuurlijk’?

Kondo:

De indruk dat de muziek simpelweg op de muziek van eerder Mario-spellen wilde lijken, was verdwenen. Daarvoor klonken de muziekstukken nog alsof ze stiekem het Mario-geluid wilden imiteren en klonken ze daardoor onnatuurlijk.

Iwata:

Misschien was het lastig voor luisteraars om de muziek te kunnen waarderen omdat de tracks iets probeerden na te doen wat ze niet waren.

Kondo:

Het was muziek die niet op een natuurlijke manier door de maker was gecomponeerd, dus kon ik het niet goedkeuren. Dit soort dingen zijn altijd moeilijk in woorden uit te drukken, dus ik denk dat Yokota-san het best even lastig heeft gehad! (lacht)

Iedereen:

(lacht)

Iwata Asks
Iwata:

Kondo-san, heb je zelf ook wel eens met een dergelijke kwestie geworsteld? Je hebt zo lang met Miyamoto-san samengewerkt aan muziek, dat je zulke dingen ook wel moet zijn tegengekomen.

Kondo:

Ik worstel voortdurend met dit soort dingen! (lacht) Ik was dan wel degene die in eerste instantie de muziek had gecomponeerd, maar ik worstel altijd met de vraag hoe ik de muziek anders en nieuw kan laten klinken.

Iwata:

Jij hebt vier tracks voor Super Mario Galaxy gecomponeerd. Waarom was Yokota-san niet verantwoordelijk voor de gehele soundtrack, maar slechts voor een deel ervan?

Kondo:

Yokota-san was de geluidsregisseur en hij vroeg mij wat muziekstukken te maken omdat hij ook tracks nodig had die door mij waren gecomponeerd. Dus werkte ik aan de stukken voor de scènes waar ze voor nodig waren.

Yokota:

Wanneer alle muziek door één persoon wordt gemaakt, klinkt het uiteindelijk allemaal een beetje hetzelfde. Als een stuk muziek in een belangrijke scène dezelfde klank heeft als een stuk in een andere scène, maakt het veel minder indruk op de speler.

Iwata:

Je wilde dat de tracks van elkaar verschilden.

Yokota:

Juist. Dus vroeg ik Kondo-san ook een aantal tracks te maken, want ik wilde voor bepaalde scènes in het spel absoluut gebruik maken van zijn geluid.

Iwata:

"Maak goed gebruik van je baas!" Dat is een goede traditie binnen ons bedrijf! (lacht)

Kondo:

(enigszins bedroefd) Ik dacht dat ik veel meer muziekstukken zou krijgen in dit spel, maar het waren er een stuk minder dan ik had gehoopt...

Yokota:

Wat?! Waarom heb je me dat niet verteld toen we nog met het spel bezig waren?!

Iedereen:

(schaterlacht)

Iwata Asks
Kondo:

Yokota-san werkte werkelijk supersnel en maakte het ene na het andere muziekstuk. Ik was erg onder de indruk van zijn werksnelheid.

Yokota:

Aangezien ik de leiding had over de muziek voor dit spel, vond ik dat ik Kondo-san niet te veel lastig moest vallen. Had ik je niet beloofd zo veel mogelijk alleen te werken en dat ik alleen naar je toe zou komen als ik er echt even niet meer uitkwam?

Kondo:

Ja, nu je het zegt...

Iedereen:

(lacht)

Iwata:

De verantwoordelijkheid over het geluid van het nieuwste Mario-spel moet toch een behoorlijke druk op je schouders hebben geplaatst.

Yokota:

Zeker. Zo veel zelfs dat ik erover dacht om ontslag te nemen! (lacht) Mario is per slot van rekening het vlaggenschip van Nintendo. Het is me in elk geval gelukt om de onmetelijkheid van de ruimte in Super Mario Galaxy in de muziek te beschrijven, iets wat volgens mij alleen mogelijk was met behulp van een echt orkest.