3. Het geheim van geweldige muziekvideo's

Miyamoto:

Tezuka-san was de producent van Wii Music, maar hij speelde ook constant de rol van tester.

Iwata:

Hoewel er professionele muzikanten aan werkten, deed er ook een volstrekte beginner mee! (lacht) Die overigens wel een pro is in het maken van videogames.

Miyamoto:

Tezuka-san overzag de ontwikkeling en maakte uiteindelijk een video.

Iwata:

Hoe was die?

Totaka:

Hij was… Je kunt zeggen dat hij erg, erg, erg smaakvol was.

Iedereen:

(lacht)

Totaka:

Hij koos het nummer 'Super Mario Bros.', maar de manier waarop hij speelde was meer 'Af en toe Super Mario Bros.' Het klonk vooral alsof hij het liedje in stukken had opgedeeld.

Iwata Asks
Iwata:

In stukken? (lacht)

Totaka:

Echt, je kon het origineel niet meer horen (lacht)! Heel af en toe kwam er nog een fragment van het Mario-thema naar boven. Toen ik het hoorde, was ik onder de indruk. Zelf had ik zoiets nooit kunnen doen.

Kondo:

Tezuka-san houdt erg van muziek. Als liefhebber kent hij allerlei soorten liedjes. Hoe zal ik het zeggen, hij heeft zijn eigen unieke ritmegevoel.

Iwata:

(lacht)

Miyamoto:

Een van mijn kennissen is totaal hopeloos als het om muziek gaat. Toen hij een video maakte en deze liet zien aan vrienden, verraste het hen dat iemand een lied zo toe kan takelen. Maar het leek alsof hij tevreden was met die reactie (lacht). Toen ik dat aan Tezuka-san vertelde, lachte hij en zei hij dat zijn video even slecht was (lacht).

Iedereen:

(lacht)

Miyamoto:

Er is niet veel vermakelijke muziek waarvan je kunt zeggen dat het misselijkmakend is, waarover je toch op zo'n leuke manier kunt praten. Al geldt dat misschien ook voor bepaalde avantgardemuziek.

Totaka:

Avantgardemuziek, ja. Met Wii Music is het makkelijk om 'Twinkle, Twinkle, Little Star' op avantgardistische wijze te spelen, met veel kabaal, terwijl het toch nog een beetje klinkt als het origineel. Maar als je het live opvoert of bladmuziek volgt, zou dat erg moeilijk zijn.

Miyamoto:

De muziekvideo's zijn als stripverhalen. Ik begon in mijn schooltijd met het tekenen van strips van vier plaatjes. Die hebben geen beperkingen in wat je kunt doen, zolang je blijft bij de basisstructuur van de plaatjes. Hier kun je op dezelfde manier doen wat je wilt, zolang je je houdt aan de tijdlimiet van ruwweg anderhalve minuut. Daarom is het een canvas voor ongelimiteerde creativiteit. (Stripverhalen van vier plaatjes, 4koma manga, zijn in Japan een populaire manier om de basisstructuur van verhalen te leren. Het verhaal moet verteld worden in vier panelen, met sleutelgebeurtenissen in ieder plaatje. Het begin van het verhaal wordt verteld in het eerste plaatje, gevolgd door de actie, de climax en het einde.)

Iwata Asks
Totaka:

Ik wil dat spelers kunnen genieten van hun eigen arrangementen en experimenteren met verschillende stijlen.

Miyamoto:

Toen ik jonger was, was er een muzikant die een rockversie van Beethovens vijfde symfonie maakte. Zoiets is makkelijk met Wii Music. Je kunt elk van de liedjes in rockstijl spelen.

Iwata:

Veel mensen doen dat al.

Totaka:

Op een online videodienst zag ik een video van een zang-en-gitaarduo dat 'Troika' speelde. De personages waren beroemde animefiguren en de achtergrond was Galactic Voyage. Toen ik dat zag, was ik sprakeloos (lacht)!

Iwata:

Ik hoorde trouwens dat, toen de ontwikkeling achter de rug was, de teamleden een dvd hebben gemaakt van hun eigen muziekvideo's.

Totaka:

Ja, het is me wat. Ik kan daar eindeloos naar blijven kijken (lacht).

Miyamoto:

Jouw muziekvideo's klinken perfect. Hoe heb je dat klaargespeeld? * "Muziekvideo's" linkt naar Muziekvideo van de dag op Wii.com

Totaka:

De timing is subliem.

Iwata:

Als de timing niet picobello is, komt de rest niet zo netjes samen.

Totaka:

Inderdaad.

Miyamoto:

Hoe kan iemand zoiets maken?

Totaka:

Door Rhythm Heaven te oefenen.(Per december 2008 is het Nintendo DS-spel Rhythm Heaven alleen nog uitgebracht in Japan.)

Iwata Asks
Iedereen:

(lacht)

Miyamoto:

Oké, stel ik heb Rhythm Heaven in de vingers, met welke partij moet ik dan beginnen in Wii Music, Totaka-sensei (lacht)? (Sensei is Japans voor 'leraar')

Totaka:

(lacht) Taiko Drums. Begin met de percussie.

Iwata:

Aha. Je begint met de beat, die fungeert als de ruggengraat van de muziek.

Totaka:

Precies. Als volgende komt de baslijn. Moet ik ze allemaal afgaan?

Iwata:

Ja, graag. Onthul gerust al Totaka-senseis geheimen voor het maken van geweldige muziekvideo's (lacht).

Miyamoto:

De president-directeur en algemeen producent gaan heel goed luisteren naar jouw lezing (lacht).

Totaka:

Om ze een voor een af te werken, eerst zijn er twee percussiepartijen, dan de baslijn, de akkoorden, de harmonie en de melodie.

Miyamoto:

Net zoals in de les.

Totaka:

Ah ja. Dit is de beknopte versie! (lacht)

Iwata Asks
Miyamoto:

Knip je de leidende melodie eruit? Als je de melodie erin laat, is het lastiger om te arrangeren, omdat deze je erin trekt, nietwaar?

Totaka:

Normaal laat je het spelen als leidraad voor het nummer, maar als je grote aanpassingen wilt maken aan het ritme, om het bijvoorbeeld uitbundiger te maken, dan gaat het in de weg zitten.

Miyamoto:

Dus je zet jezelf niet af tegen de melodie?

Totaka:

Nee, ik zet het uit.

Miyamoto:

Dat is nog eens een pro!

Totaka:

Soms gebruik ik een trucje. Dan vertraag ik bijvoorbeeld het tempo als ik begin met het inspelen van de drums en ga ik na afloop terug naar het normale tempo. Zo kun je lastige stukjes op laag tempo inspelen...

Iwata:

Ah, daar had ik nog niet aan gedacht (lacht)!

Iwata:

Totaka-san, kun je de eerdergenoemde video's van de ontwikkelaars analyseren terwijl we ze nog eens bekijken? Dat geeft meteen een goed beeld van alle mogelijkheden die Wii Music biedt.

Totaka:

Hmm, oké. Dat kan wel, denk ik. Laten we beginnen met Tezuka-sans video. (lacht)

Miyamoto:

Oké, Totaka-sensei, laat maar horen! (lacht)