Dr. Kawashima's Brain Training: Hoe oud is jouw brein?

Over Brain Training

Kijk naar deze korte video om er achter te komen hoe Brain Training en de Nintendo DS je kunnen helpen om je brein te trainen, in slechts een paar minuten per dag.

Oefeningen

Als je Dr Kawashima's Brain Training voor het eerst speelt, wordt er gevraagd naar je geboortedatum. Daarna moet je aangeven of je rechts- of linkshandig bent. Vervolgens wordt je score (je 'hersenleeftijd') bepaald via een korte test, die de snelheid en de nauwkeurigheid meet waarmee je de oefeningen uitvoert.

Zodra je 'hersenleeftijd' is bevestigd, is het tijd om je hersens te gaan trainen en je score te verbeteren. Brain Training bevat talloze verschillende reken- en taalkundige oefeningen, die je maar een paar minuten per dag hoeft uit te voeren. Een ingebouwde kalender volgt je vooruitgang en voor elke dag waarop je de oefeningen uitvoert, krijg je een 'stempel'.


Sudoku

Brain Training bevat ook nog sudoku, voor als je je training even wilt onderbreken.

Waar je sudoku doorgaans met pen en papier speelt, doe je dat op de Nintendo DS met de stylus. Je kunt nummers op het touchscreen schrijven en aan de zijkant van het veld aantekeningen maken, net als in de puzzels op papier.

Er zijn drie moeilijkheidsniveau's beschikbaar voor de puzzels en er is ook nog een trainingsstand voor sudoku-beginnelingen.


Maak kennis met Dr. Kawashima

Geboren in 1959, Chiba, Japan. Afgestudeerd aan de geneeskundige faculteit van de Universiteit van Tohoku. Voltooide onderzoeksprogramma aan de geneeskundige faculteit van de Universiteit van Tohoku. Gastonderzoeker voor het Karolinska Instituut in Zweden. Werd junior-hoogleraar, assistent-hoogleraar, en vervolgens hoogleraar aan de Universiteit van Tohoku. Voormalig lid van de Nationale Raad op het gebied van taal en cultuur. Vooraanstaand Japans onderzoeker op het gebied van hersenbeelden, gespecialiseerd in de functionaliteit van de verschillende onderdelen van de hersenen.

In 2004 werd het boek van Dr. Kawashima, 'Train je hersens: betere hersens in 60 dagen', een grote hit in Japan. Er werden miljoenen exemplaren verkocht. Toen het boek wereldwijd werd uitgegeven, werden er nog eens 2,5 miljoen extra exemplaren verkocht.

De beginselen van het boek zijn uitgewerkt in Dr. Kawashima's Brain Training: Hoe oud is jouw brein? voor de Nintendo DS, dat in 2006 wordt uitgebracht.

In gesprek met Dr. Kawashima

Dr. Kawashima, kunt u ons vertellen waarom mensen 'hun hersens moeten trainen'?

"Als we elke dag alleen maar routinebewegingen maken met ons lichaam, gaat onze fysieke kracht achteruit. Dat betekent dat een routinematig gebruik van ons lichaam niet voldoende is om onze fysieke kracht vast te houden en te verbeteren."

"Hetzelfde geldt voor onze hersens. Als we onze hersens elke dag routinematig gebruiken, is dat wellicht niet genoeg om ze daadwerkelijk op de proef te stellen. Daarom moeten we onze hersens elke dag ten minste 5-10 minuten bewust laten werken en voor andere dingen gebruiken."

"Uit experimenten is gebleken dat de hersens op deze manier kunnen worden getraind. Net zoals je je lichaam kunt oefenen en trainen, kun je ook je hersens oefenen, trainen en stimuleren."

Worden de hersens op dezelfde manier ouder als het lichaam?

"In bepaalde opzichten zijn onze hersens niet anders dan de rest van ons lichaam. Hoe meer je je hersens op de proef stelt, des te beter ze werken. Aan de andere kant weten we dat mentale processen minder goed gaan verlopen als we onze hersens alleen voor routinezaken in het dagelijks leven gebruiken. Dus als je je hersens dagelijks regelmatig traint, zul je zien dat ze efficiënter gaan werken."

Wat is de beste manier om je hersens te trainen?

"Bij het laten werken en trainen van je hersens komen er drie principes om de hoek kijken. Ten eerste 'lezen, schrijven en rekenen', ten tweede 'efficiënt met anderen communiceren' en ten derde 'iets met je vingers creëren'. Door deze drie beginselen op een uitdagende en creatieve manier in ons dagelijks leven te combineren, kunnen we onze hersens scherp houden."

Wat is de wetenschappelijke redenering achter uw 'hersentrainmethode'?

"Tijdens het onderzoek naar 'brain imaging', waarin we de activiteit van de hersens vastleggen op fotografische beelden, richtten we ons op de relatie tussen onze hersens en ons lichaam. Onze hypothese was dat hoe meer je de hersens traint, des te beter de hersens kunnen functioneren, net zoals we ons lichaam trainen om het fit te houden."

Welke rol speelt de prefrontale cortex in onze hersens?

"De prefrontale cortex is een deel van onze hersens dat alleen ontwikkeld is bij mensen en ons de mentale verwerkingsfuncties geeft die mensen zo typeren."

"Denken, iets nieuws creëren, effectieve communicatie met anderen, grote ambities en concentratie - we weten dat al deze functies worden beïnvloed door de prefrontale cortex. Men denkt dat het tevens een plek is waarop informatie wordt verwerkt en geïntegreerd. Denk aan de juiste evaluatie van informatie in een bepaalde context en het initiëren van een activiteit. De cortex heeft tevens een grote invloed op de coördinatie van onze emoties en handelingen."

Over Nintendo DS

Dr. Kawashima's Brain Training wordt mogelijk gemaakt door de unieke technologie in de Nintendo DS.

De Nintendo DS heeft twee schermen. Het onderste scherm is aanrakingsgevoelig. Door het systeem als een boek op zijn kant te houden, kunnen gebruikers met de stylus op het touchscreen schrijven, zoals je met een pen op papier schrijft. (Linkshandige gebruikers kunnen de Nintendo DS omkeren, zodat het touchscreen zich aan de linkerkant bevindt.)

De Nintendo DS bevat tevens een ingebouwde microfoon, zodat je een aantal van de oefeningen kunt uitvoeren door eenvoudigweg te spreken. Dankzij de draadloze communicatietechnologie van de Nintendo DS kunnen maximaal 16 mensen meedoen aan een rekenwedstrijd, met slechts één exemplaar van het spel. Je kunt tevens een demoversie van het spel naar een andere Nintendo DS sturen en extra sudoku-puzzels downloaden in winkels.