2. ''Je bent behoorlijk negatief!''

Itoi:

Toen Iwata mijn kantoor bezocht voor een interview voor mijn website Hobo Nikkan Itoi Shinbun, vertelde hij me over jouw theorie dat een goed idee iets is “dat verschillende problemen in één keer oplost.”

Miyamoto:

O ja, dat klopt.

Itoi:

Ik denk dat je daarmee de spijker op z’n kop slaat. Het is een antwoord waar je wat mee kan, dus stelt het mensen tevreden. Je was vast zelf ook wel tevreden dat je het in woorden kon uitdrukken. Maar volgens mij was het niet jij maar Iwata die je theorie heeft opgepikt en deze heeft verspreid.

Miyamoto:

Ja, dat klopt. (lacht)

Itoi:

Dat had je zelf moeten doen! (lacht) Maar het bewijst dat je best in woorden kunt uitdrukken wat een idee is.

Miyamoto:

Ja, daar lijkt het op. Eh, dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar toen Iwata iedereen vertelde over wat ik had gezegd over hoe een idee verschillende problemen in één keer oplost, dacht ik er pas voor het eerst over na. En toen dacht ik, “Hé, ja, dat klopt.”

Itoi:

(lacht)

Miyamoto:

En daardoor ben ik de laatste tijd veel gaan nadenken over andere dingen, zoals probleembewustheid. Ik denk dat ideeën altijd samengaan met problemen en obstakels.

Itoi:

Uhuh…

Miyamoto:

Ik ben bijvoorbeeld in een bespreking met vijf personen, en ik zeg, “Zo gaan we het doen.” Dan zeggen twee personen, “Oké, dat is prima”, maar de andere drie zeggen, “Huuuh?!” En de twee die instemmen zijn altijd dezelfde. Namelijk Tezuka2 and Nakago3. 2Takashi Tezuka: Hij maakte Super Mario Bros. samen met Shigeru Miyamoto. Sindsdien heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van spellen in de series van Super Mario, Yoshi en Animal Crossing. Hij is algemeen directeur van de software-ontwikkelingsafdeling van Nintendo’s afdeling voor analyse en ontwikkeling van entertainment (EAD). 3Toshihiko Nakago: Hij maakte Super Mario Bros. samen met Shigeru Miyamoto. Hij is president-directeur van SRD Co., Ltd.

Itoi:

Oh. (lacht)

Miyamoto:

De gemakkelijkste manier om te verklaren waarom we het altijd met elkaar eens zijn, is door te zeggen dat we goed met elkaar op kunnen schieten. Maar volgens mij komt het doordat we dezelfde probleembewustheid hebben.

Itoi:

Uhuh…

Miyamoto:

We kijken op dezelfde manier naar problemen, dus proberen we meteen te begrijpen waar het antwoord ligt. Mensen die een andere probleembewustheid hebben, of zich van geen probleem bewust zijn, kunnen onmogelijk het antwoord zien.

Itoi:

Aha.

Miyamoto:

Toen ik mijn gedachtegang tot dat punt had gevoerd, begon ik daar geleidelijk op voort te bouwen. Maar ik zit nu nog middenin dat proces.

Itoi:

Oh, heel mooi!

Miyamoto:

Vind je het goed als ik er nog wat dingen over zeg?

Itoi:

Ga je gang.

Miyamoto:

Ik beschouwde Gunpei Yokoi4 als mijn meester. Toen ik eens met hem in bespreking was, zei hij tegen mij, “Je bent behoorlijk negatief”, en dat bracht me behoorlijk van mijn stuk. 4Gunpei Yokoi (1941-1997): Toen hij bij Nintendo werkte, speelde hij een centrale rol bij de ontwikkeling van producten als de portable Game & Watch-spellen, het portable Game Boy-systeem, R.O.B. (Robotic Operating Buddy), en het spel Dr. Mario.

Itoi:

Wow…

Miyamoto:

Maar doordat hij dat zei, werd ik me bewust dat Yokoi behoorlijk positief was.

Itoi:

Uhuh

Miyamoto:

Maar het was niet mijn bedoeling negatief te zijn. Ik dacht na over wat hij misschien bedoelde, en toen realiseerde ik me dat als ik ergens over nadenk, ik de neiging heb om eerst een lijst te maken van dingen die niet mogelijk zijn. Als het er bijvoorbeeld over ging wat wel en niet mogelijk was met de NES, dan was het voor mij erg belangrijk om alles te weten over wat niet mogelijk was.

Itoi:

Dat is interessant. (lacht)

Miyamoto:

Dus als ik ergens over denk, maak ik een lijst van alles wat niet werkt. Als we door het ene te doen ervoor zorgen dat iets anders niet meer werkt, dan richt ik mijn focus op wat niet meer werkt. Zeker, dat is negatief. Maar wat is beter, negatief of positief? Nou, beide zijn belangrijk, ze moeten samenleven. Iemand die alleen het positieve ziet, is gewoon een blinde optimist.

Iwata Asks
Itoi:

Ja, dat is waar.

Miyamoto:

En hoewel het belangrijk is het negatieve te kennen, is iemand die het alleen over het negatieve heeft gewoon een pessimist.

Itoi:

Uhuh. Iemand die alleen positief is, is te optimistisch, en iemand die alleen negatief is, is te pessimistisch.

Miyamoto:

Precies. Dus denk ik dat het misschien het beste is om positief te worden als het tijd is om te zeggen “We gaan ervoor!”, als het werk echt gaat beginnen.

Itoi:

Daar ben ik het wel mee eens. Toen Yokoi zei dat je negatief was, sprak hij als iemand die verantwoordelijk was voor de productie, of dichtbij die positie stond.

Miyamoto:

Ja, dat klopt.

Itoi:

Dus, overdreven gesteld, vindt de negatieve persoon het niet erg om alleen maar op kwaliteit te focussen, ook al wordt het product daarmee niet voltooid. Maar als het product hoe dan ook voltooid moet worden, schiet het natuurlijk niet op als je alleen maar klaagt en verder niets doet.

Miyamoto:

Juist.

Itoi:

Want soms moet iets gewoon voltooid worden. Uiteindelijk moet je zeggen, “Dit is goed genoeg.” Je kunt niet altijd negatief blijven.

Miyamoto:

Precies. Dat klopt.

Itoi:

Maar beide houdingen zijn nodig.

Miyamoto:

Het is het verschil tussen mensen die het bereiken van de finish als enige doel hebben, en de mensen wiens taak het is de meest optimale route daar naartoe te vinden.

Itoi:

Precies, precies. Positief worden als het moment is gekomen dat er werk verricht moet worden, dat is de taak van de persoon die voor het project verantwoordelijk is.

Miyamoto:

Ja, dat is het precies. Dat klopt.

Itoi:

(lacht)