1. Als een hobbyclub

Redactielid:

Iwata’s vorige afspraak loopt uit, dus komt hij wat later.

Tezuka:

Oké.

Nakago:

Ik ben benieuwd waarover we het vandaag gaan hebben.

Aonuma:

Ik weet het ook niet.

Redactielid:

Wij weten het ook niet, maar misschien gaat het over de geschiedenis van Zelda-spellen voor draagbare spelsystemen.

Tezuka:

Huh? Ik dacht dat het vandaag vooral over Aonuma zou gaan?

Aonuma:

Ik ben de vorige keer al veel aan het woord geweest.

Tezuka:

Maar ik weet niet of ik me nog veel uit die tijd kan herinneren…

Nakago:

Het eerste Zelda-spel voor een draagbaar spelsysteem Link’s Awakening 1. 1The Legend of Zelda: Link’s Awakening: het eerste spel in de Zelda-serie die voor de Game Boy verscheen. De Europese lancering van dit spel was in december 1993. In december 1998 verscheen voor de Game Boy Color een remake getiteld Zelda: Link's Awakening DX.

Tezuka:

Juist.

Aonuma:

Ik bedenk me ineens dat er aantekeningen van de ontwikkelaars staan in mijn strategiegids van Link’s Awakening. Weet je nog wat je er toen over had gezegd, Tezuka?

Tezuka:

Nee.

Aonuma:

Dat verbaast me niets. (lacht) Over het verzinnen van personages voor Link’s Awakening, zei je dat je een wereld wilde scheppen die was geïnspireerd door Twin Peaks2 2Twin Peaks: Een tv-dramaserie die in Amerika werd uitgezonden van 1990 tot 1991. Hij werd in Japan uitgezonden in 1991.

Tezuka:

O ja, dat is ook zo!

Nakago:

Heb je dat gezegd?

Tezuka:

Ja. Ik ben blij dat ik dat toen gezegd heb, want zulke dingen vergeet ik altijd.

Everyone:

(lacht)

Aonuma:

Ik weet nog dat je dat zei, maar ik begreep toen niet helemaal wat je ermee bedoelde. Misschien kun je dat vandaag uitleggen.

Tezuka:

O, oké.

Aonuma:

Je liet je inspireren door Twin Peaks, maar er verschenen personages die op Mario en Luigi leken.

Tezuka:

Klopt. En Kirby.

Aonuma:

Heb je daarvoor toestemming gevraagd aan HAL Laboratory?

Tezuka:

Ik weet niet…

Aonuma:

Je weet het niet meer?

Tezuka:

Nee, niet echt. Ik denk wel dat we toestemming hadden, maar…

Aonuma:

Weet je het zeker?

Tezuka:

Eh, hoe zat het ook alweer? (De deur gaat open.)

Iwata:

Sorry dat ik jullie liet wachten.

Iwata Asks
Everyone:

Kom binnen.

Aonuma:

We zijn al begonnen! (lacht)

Iwata:

Waar hadden jullie het over?

Nakago:

We keken terug op de Zelda-serie. We hadden het over van alles en nog wat, eigenlijk.

Tezuka:

Ik dacht dat het vandaag vooral over Aonuma zou gaan.

Aonuma:

Wat, probeer je je verantwoordelijkheid te ontlopen?

Tezuka:

(lacht)

Iwata:

Goed, voor de tweede keer vandaag, en dat is uniek, zijn Tezuka en Nakago hier aanwezig. Ik heb echt met veel plezier geluisterd naar de oude verhalen tijdens de New Super Mario Bros. Wii sessie van Iwata Vraagt. Hopelijk heb ik daar niet als enige van genoten. (lacht) Toen ik hoorde dat die vuurbalken uit Super Mario Bros.3, ook al vroeg in de ontwikkeling van The Legend of Zelda4 waren gebruikt, had ik me absoluut voorgenomen om het hier nog even over te hebben als we Zelda bespraken. In december 2009 verschenen zowel Mario voor Wii en Zelda voor Nintendo DS . Het is nog nooit eerder gebeurd dat binnen een maand zowel een Mario als een Zelda verschijnt, dus wilde ik er een soort “Mario en Zelda-festival” van maken. Het is niet de gebruikelijke gang van zaken, maar ik wil jullie danken voor jullie komst. 3Super Mario Bros.: Een platformspel voor het Nintendo Entertainment System dat in 1987 in Europa werd uitgebracht. 4The Legend of Zelda: Een actie-avonturenspel dat in november 1987 in Europa werd uitgebracht.

Iedereen:

Geen dank.

Iwata:

Tezuka en Nakago, samen met Miyamoto stonden jullie bekend als de “Gouden Driehoek” of het “Kansai Manzai (komedie) Trio.” Met Miyamoto als hoofdontwerper, hebben jullie de eerste Zelda ontwikkeld terwijl jullie aan de eerste Super Mario Bros. werkten. Maar Miyamoto was niet zo diep betrokken bij Link’s Awakening, de eerste Zelda voor een draagbaar systeem, toch?

Tezuka:

Nee.

Iwata:

Tezuka, jij was de hoofdontwikkelaar van Zelda voor de Game Boy. Hoe begon de ontwikkeling?

Tezuka:

Ik had eerder al aan A Link to the Past 5 gewerkt, daar werd ik bijgehaald toen de ontwikkeling al een eind was gevorderd. 5The Legend of Zelda: A Link to the Past: Een actie-avonturenspel voor de Super NES dat in Europa werd uitgebracht in september 1992.

Iwata Asks
Iwata:

Dat was ook een uitdagend spel om te ontwikkelen.

Tezuka:

Ja, dat kun je wel zeggen. Het was een behoorlijke uitdaging. Daarom werd ik tijdens de ontwikkeling ook als regisseur aan het team toegevoegd. In die tijd werkte Kazuaki Morita6 van SRD7 er al met man en macht aan. 6Kazuaki Morita: Een programmeur van SRD die tegenwoordig is betrokken bij de ontwikkeling van verschillende spellen in de Mario en Zelda-serie. Hij is een bestuurslid van SRD. 7SRD Co., Ltd.: Een bedrijf dat is opgericht in 1979 om videogameprogramma’s en zogenaamde CAD-paketten te ontwikkelen en te verkopen. Het hoofdkantoor van SRD zetelt in Osaka, maar hun Kyoto-kantoor bevindt zich binnen het hoofdkantoor van Nintendo. Toshihiko Nakago is de directeur van het bedrijf.

Iwata:

Morita-san is een programmeur met een lange geschiedenis bij SRD.

Iwata Asks
Nakago:

Ja. Hij had de Hammer Bros. bedacht voor de Super Mario Bros.-spellen. Hij houdt ook erg van vissen.

Aonuma:

Tegenwoordig is vissen één van de terugkerende elementen in de Zelda-spellen voor tv-consoles. Maar het is allemaal begonnen met Morita’s werk voor Link’s Awakening.

Tezuka:

Dat klopt.

Nakago:

Hij is iemand die visspellen maakt zonder dat je hem daarom hebt gevraagd.

Iwata:

Hij is dus echt dol op vissen! (lacht)

Tezuka:

Daarom zitten zijn visspellen ook zo goed in elkaar! Hij gebruikte de enige Game Boy-development kit die we toen hadden om een soort Zelda-spel te maken.

Iwata:

Hij experimenteerde ermee om te zien of zoiets ook op de Game Boy zou werken.

Tezuka:

Precies. We hadden geen concrete plannen om een Zelda-spel voor de Game Boy te maken, maar we wilden het eens uitproberen om te zien hoe het ging. Dus was dit aanvankelijk geen officieel project. Tijdens werkuren deden we ons gewone werk, en daarna gingen we als een hobbyclub met Zelda aan de slag.

Iwata:

Als een hobbyclub?

Nakago:

Ja, zo voelde het echt! (lacht)

Iwata Asks
Iwata:

Dat zou nu ondenkbaar zijn.

Tezuka:

Nee, dat zouden we tegenwoordig niet meer kunnen. Maar toen we eraan werkten, zagen we dat het er al best indrukwekkend uit begon te zien, ook al waren de beelden zwart-wit. Het was de eerste keer dat we iets ontwikkelden voor de Game Boy, en het was leuk om te doen.

Iwata:

Hoe lang was de Game Boy toen al uit?

Tezuka:

Ik weet het niet… Wanneer kwam de Game Boy uit?

Iwata:

De Game Boy kwam uit in 1989, de Super NES in 1990, en A Link to the Past in…wanneer ook alweer? (In Europa zijn de respectievelijke data als volgt: Game Boy in 1990, de Super NES in 1992 en The Legend of Zelda: A Link to the Past ook in 1992)

Tezuka:

Dat was in 1991. In die tijd werd mij gevraagd om officieel te beginnen met een Zelda-spel voor de Game Boy. Toen kregen we er nog een development kit bij.

Iwata:

Wat een schattig verhaal zeg. (lacht) Dus je werd officieel gevraagd aan de ontwikkeling van een nieuw project te beginnen, waarna het aantal development kits toenam van één naar twee.

Nakago:

(lacht)

Iwata:

Dat was de goede oude tijd met fijne, compacte projecten.

Tezuka:

Maar in die tijd speelden we nog met het idee om simpelweg A Link to the Past over te zetten naar de Game Boy…