6. Meer dan een 3D-scherm

Iwata:

Nou, dan ga ik je nu eindelijk iets vragen over het Nintendo 3DS-systeem. (lacht) Wat was je eerste indruk toen je het Nintendo 3DS-systeem zag?

Ono:

Ik was er eigenlijk niet toen het voor het eerst getoond werd. Ik had het toen erg druk. (lacht) Het Street Fighter-team maakte zich rond die tijd klaar om de iPhone-app van Street Fighter IV uit te brengen. Dit was ook een versie die erg gemakkelijk in het gebruik was en die mensen meteen konden spelen. Maar ik had niet het idee dat het genoeg mensen had bereikt. Toen kreeg ik een Nintendo 3DS-systeem en dacht ik: ‘Dit gaat zeker werken.’

Iwata:

Je begon iets later dan alle anderen, maar het wordt wel een van de titels bij lancering. Ik had echt het idee dat je erg gepassioneerd en gemotiveerd was.

Ono:

Ik denk dat we dat zo’n twee of drie weken voor E3 201029 aan Nintendo hebben laten weten. (lacht) Ik raakte gemotiveerd en begon iets te maken voor E3. Wat me echt aantrok in het Nintendo 3DS-systeem was het feit dat het veel meer functies had dan alleen het 3D-scherm. Een van de voorbeelden is de netwerkfunctionaliteit. 29 E3 (Electronic Entertainment Expo): een vakbeurs voor spellen die in Los Angeles gehouden wordt.

Iwata:

Jouw wens om de community uit te breiden, zoals je zei, kwam toch erg overeen met wat je kunt doen met het Nintendo 3DS-systeem?

Iwata Asks
Ono:

Ja. Ik denk dat het 3D-scherm een van de ‘ingangen’ is die de aandacht van mensen trekt. Maar ik zag dat het Nintendo 3DS-systeem veel andere eigenschappen had. Ik denk dat je met zo veel functies op verschillende manieren kunt communiceren via Nintendo 3DS-spellen. En dat hoop ik ook met Street Fighter te doen. Ik ben bereid een aantal manieren te proberen om dat te bereiken.

Iwata:

Juist.

Ono:

Het Nintendo 3DS-systeem kan gewone netwerkwedstrijden soepeler laten verlopen. Met het systeem in de hand kan men altijd en overal met iedereen spelen. In plaats van gewoon te vechten heb ik ook een andere ‘ingang’ gemaakt in de vorm van de spelstand Figure Collection30. Ik wilde dat mensen zouden weten dat ze met het Nintendo 3DS-systeem het spel op elke manier konden spelen die ze wilden. 30 Figure Collection: een eigenschap die StreetPass op het Nintendo 3DS-systeem gebruikt, waarin een strijd tussen verzamelde figuren wordt geleverd.

Iwata:

Niet alleen is er de aantrekkingskracht van dingen in 3D kunnen zien, maar jullie hebben ook verschillende eigenschappen toegevoegd die echt onderwerp van gesprek kunnen worden. Deze titel heeft zelf een plekje ingenomen in het proces van de wedergeboorte van Street Fighter. Ik kan je vertellen dat het Capcom-team echt vastberaden was om de draadloze functies in het spel te verwerken. De technische medewerkers van Nintendo moesten jouw enthousiasme bijbenen. Het was een grote uitdaging, maar een interessante klus.

Ono:

Ik was toen erg enthousiast. We vroegen ons af hoe ver we konden gaan met iets wat nog niet voltooid was.

Iwata:

Daar is je neiging weer om met alles tot het randje te gaan! (lacht)

Ono:

Toen de deadlines naderden, kreeg ik te horen dat we ook met de interne stappenteller van het Nintendo 3DS-systeem konden werken. Ik wou echt dat ze me dat eerder verteld hadden. Ik veranderde het systeem meteen zodat het gekoppeld werd aan de muntjes die je gebruikt om de figuurtjes te kopen. (lacht)

Iwata:

Je bent ook een programmeur, dus jij bent ook in staat binnen die beperkte tijd te zien wat mogelijk is en wat niet.

Ono:

Ja. Wat dat betreft is er geen risico. Maar om je de waarheid te zeggen, was ik erg nerveus toen de medewerkers op de hardware- en systeemsoftware-afdelingen van Nintendo en Capcom in de situatie zaten dat ze zeiden: ‘Het moet zo zijn, maar we weten het niet zeker!’ Op dat moment dacht ik: ‘Ja! Ja! Hier draait spellen ontwikkelen helemaal om!’ (lacht)

Iwata Asks
Iwata:

Dat komt er nou eenmaal kijken bij titels voor de hardwarelancering. Ik denk dat het daarom gaat.

Ono:

Dat klopt. Maar dat kan ik achteraf makkelijk zeggen. (lacht) Ik ben erg dankbaar dat ik met mensen kon werken die er tijdens de reis enthousiast over waren.

Iwata:

Het was hard werken, ik denk bijna ondraaglijk. Maar iets samen maken terwijl je die opwinding deelt is iets wat onvervangbaar is.

Ono:

Het blijkt wel hoe leuk het Nintendo 3DS-systeem is en hoeveel potentie het heeft. Ik wil dat iedereen binnen en buiten het bedrijf dat ervaart. En om de consumenten iets totaal nieuws te laten ervaren, kunnen we de eigenschappen niet op een doorsnee manier gebruiken. Ik wil dat de medewerkers goed nadenken over wanneer en waar ze het gebruiken.

Iwata:

Je bedoelt waar en hoe de consumenten de eigenschappen van het Nintendo 3DS-systeem gebruiken in het spel om hen zo veel mogelijk plezier te laten beleven?

Ono:

Precies. Als je bijvoorbeeld de munten met de stappenteller verbindt in plaats van gewoon in het spel, zien de mensen die het Nintendo 3DS-systeem gewoon met zich meedragen daar het meest van terug. Zij zien de resultaten meteen in plaats van in het spel dingen te moeten voltooien.

Iwata:

En op die manier nemen ze het de volgende dag weer mee en zullen ze StreetPass willen proberen.

Ono:

Ja. Daarom was het een geweldige ervaring voor de medewerkers om goed te zien wanneer de bussen voorbijkwamen.

Iwata:

Als we met de bus of de trein naar school of werk gaan, ontmoeten we vaak dezelfde onbekenden. Nu kunnen we misschien met hen strijden om figuurtjes. Ik ben benieuwd om te zien wat daarmee gaat gebeuren.

Ono:

Als je bijvoorbeeld in de spelstand Fight Request31 speelt, kan iemand je uitdagen in de trein of de bus. Ze komen er dan achter dat iemand dicht in de buurt ook speelt, wat mogelijk een nieuwe community tot leven brengt. Dat is een van de dingen waar ik erg naar uitkijk. Ik denk dat Super Street Fighter IV 3D Edition de beste kans voor mensen is om dit soort mogelijkheden te ontdekken. O, ik heb het spel eindelijk aangeprezen in dit lange interview. (lacht) 31 Fight Request: als je alleen speelt, kunnen andere spelers je uitdagen op een soortgelijke manier als in de speelhal, maar nu via een lokaal netwerk of het internet.

Iwata Asks
Iwata:

Wil je nog iets anders zeggen?

Ono:

Ik denk dat we zo veel gepraat hebben dat ik op alle fronten overloop. (lacht)

Iwata:

Helemaal niet. (lacht) Hartelijk dank voor vandaag.

Ono:

Hartelijk dank. Eh, misschien is dit een beetje onbeleefd, maar wil je misschien je handtekening zetten op deze verpakking van Balloon Fight32? 32 Balloon Fight: een actiespel dat in januari 1985 is uitgebracht voor het Famicom-systeem, waarin Iwata de hoofdprogrammeur was.

Allen:

(lachen)