1. Ingehaald door New Super Mario Bros. 2

Iwata:

Vandaag zal ik wat vragen stellen over New Super Luigi U. Regisseur Takemoto is drie jaar bezig geweest met de ontwikkeling van New Super Mario Bros. U1, dat vorig jaar december uitkwam, en vervolgens ging hij, zonder pauze te nemen, verder met deze titel.1. New Super Mario Bros. U: een actiespel dat in november 2012 werd uitgebracht, tegelijk met het Wii U-systeem.

Takemoto:

Ja. We hebben New Super Mario Bros. U gemaakt om tegelijk met het Wii U-systeem uit te brengen, en samen met Tezuka en de jongens kwamen we op het idee om New Super Luigi U als downloadbare content2 aan te bieden.2. Downloadbare content: digitale downloads van New Super Luigi U zijn vanaf 19 juni verkrijgbaar in Japan en vanaf 20 juni 2013 in Europa, als toegevoegde content voor mensen die New Super Mario Bros. U bezitten. Een verpakte versie voor mensen die New Super Mario Bros. U niet hebben, wordt op 26 juli uitgebracht in Europa.

Iwata Asks
Iwata:

De uiteindelijke inhoud bleek zo omvangrijk dat je zou kunnen stellen dat jullie een compleet nieuw spel hebben gemaakt, in plaats van toegevoegde content.

Takemoto:

Ja, dat klopt.

Tezuka:

Ik was betrokken bij New Super Mario Bros. 23 voor het Nintendo 3DS-systeem, dat uitkwam voor New Super Mario Bros. U, dus het voelt alsof ik alleen maar Mario-spellen heb gemaakt (lacht)!3. New Super Mario Bros. 2: een actiespel dat in juli 2012 in Japan werd uitgebracht voor het Nintendo 3DS-systeem en in augustus 2012 in Europa.

Iwata Asks
Iwata:

Maar Mario laat zich deze keer niet zien (lacht).

Tezuka:

O ja, dat is ook zo (lacht).

Iwata:

Kun je zeggen dat je in het kader van dit project lang hebt nagedacht over hoe downloadbare content voor Super Mario eruit zou moeten komen te zien?

Tezuka:

Absoluut. Ik had nooit gedacht dat we zo diep zouden nadenken over downloadbare content.

Iwata:

Hoe was het toen jullie aan de slag gingen?

Tezuka:

We hadden aanvankelijk niet zoveel werk gepland. Eerst dachten we na over hoe we de extra speltypes konden uitbreiden, zoals we dat ook hadden gedaan met New Super Mario Bros. 2 voor de Nintendo 3DS. Zo overwogen we bijvoorbeeld een hoop parkoersen toe te voegen voor het speltype Recordrace.

Iwata:

In New Super Mario Bros. 2 kun je verschillende extra pakketten4 met speciale Muntenjacht-parkoersen spelen, en voor New Super Mario Bros. U hadden jullie hetzelfde bedacht.4. Extra pakketten: verzamelingen met extra parkoersen die te koop werden aangeboden. De pakketten werden in vier fases uitgebracht en er zijn er in totaal tien. Klik hier voor meer informatie over pakketten met toegevoegde inhoud voor New Super Mario Bros. 2.

Tezuka:

Juist. Dat was niet zo afgesproken, het gebeurde toevallig. Wat ik me ervan herinner is dat we hadden besloten om extra parkoersen uit te brengen voor de twee titels. Maar elke groep zou apart nadenken over hoe deze parkoersen eruit moesten komen te zien voor elk van beide spellen, en de ideeën voor dit spel kwamen gewoon iets sneller dan die voor New Super Mario Bros. 2.

Iwata:

New Super Mario Bros. U was sneller?

Tezuka:

Ja. Later opperde het New Super Mario Bros. 2-team het idee om extra pakketten uit te brengen voor de Muntenjacht-stand en toen gingen we daarmee aan de slag, omdat dat spel als eerste werd uitgebracht. Maar toen we eraan werkten, begon het me tegen te staan dat de plannen zo op elkaar leken. Ik dacht toen dus dat we een ander idee moesten bedenken voor New Super Mario Bros. U.

Iwata:

Takemoto, het zat je vast niet helemaal lekker (lacht) dat je een geweldig idee had, maar er vervolgens iemand langskwam die later de leiding op zich nam?

Takemoto:

Nou, dat spel kwam als eerste uit, dus er was niets aan te doen (lacht).

Iwata:

Dat is erg grootmoedig van je (lacht)!

Takemoto:

O, dat valt wel mee (lacht)! Ik maakte me een beetje zorgen dat sommigen zich misschien zouden afvragen waarom de toegevoegde content niet meteen al in het hoofdspel zat, maar ik bleef positief: ‘Als zij dat doen, dan moeten wij maar met een beter idee komen.’

Iwata Asks
Iwata:

We begonnen de extra pakketten voor New Super Mario Bros. 2 te ontwikkelen nadat het spel zelf voltooid was en we geanalyseerd hadden hoe de mensen het speelden. Het was onze bedoeling om te voorkomen dat mensen het idee kregen dat de inhoud van het eigenlijke spel aan de magere kant was omdat er downloadbare content voor uit zou worden gebracht, maar toch vroegen sommigen zich af waarom die extra inhoud er niet meteen al aan het begin bij zat.

Takemoto:

Ja. En persoonlijk was ik zelf nooit zo’n fan geweest van het idee om extra Recordrace-parkoersen toe te voegen, dus we besloten na te gaan of er nog andere goede benaderingen waren.

Tezuka:

Vervolgens begonnen we te experimenteren en maakten we iets voor New Super Mario Bros. U met uiterst korte parkoersen maar een hogere moeilijkheidsgraad.

Iwata:

En dat leidde ‘direct’ tot New Super Luigi U.

Tezuka:

Ja.

Iwata:

Waarom besloten jullie de parkoersen in te korten, maar ze tegelijkertijd moeilijker te maken?

Tezuka:

We gingen er in eerste instantie van uit dat de downloadbare content bedoeld zou zijn voor mensen die New Super Mario Bros. U hadden gespeeld en besloten deze extra inhoud te maken voor mensen die het spel nog meer wilden spelen. Dus ik had gezegd dat het allemaal iets moeilijker mocht.

Iwata:

Jullie hadden gevorderde spelers op het oog.

Tezuka:

Ja. Maar het zou vermoeiend zijn om lange, moeilijke parkoersen te spelen.

Iwata:

Daar zou je behoorlijk moe van worden.

Tezuka:

Dus het leek me noodzakelijk om ze in te korten.

Iwata:

Met andere woorden, als de speelstijl intenser en spannender is, kun je die mate van spanning niet lang volhouden, dus hebben jullie ze korter gemaakt.

Tezuka:

Ja, dat klopt.

Takemoto:

Ik dacht er een beetje anders over.

Iwata:

Hoezo?

Takemoto:

De New Super Mario Bros.-serie is achtereenvolgens uitgekomen voor de Nintendo DS, Wii, Nintendo 3DS en Wii U, en bij ieder deel werden de parkoersen aldoor langer.

Iwata:

Zijn de parkoersen geleidelijk langer geworden?

Takemoto:

Ja. Ik denk niet dat de spelers iets ongebruikelijks hebben opgemerkt, maar als je ze met elkaar vergelijkt, kun je dat wel stellen. Het ging geleidelijk, maar ze zijn wel langer geworden.

Iwata:

Aha, ik snap het.

Takemoto:

Dus toen we deze keer met de toegevoegde content aan de slag gingen, besloot ik de Super Mario-serie nog eens te spelen. En toen ik Super Mario Bros. 35 speelde, leek het heel erg kort!5. Super Mario Bros. 3: een actiespel dat in oktober 1988 in Japan werd uitgebracht voor het NES-systeem.

Iwata:

Bedoel je de lengte van de levels?

Takemoto:

Ja. Ik heb ze lang geleden uitgespeeld, zonder ooit het idee te hebben dat ze kort waren.

Iwata:

Dat geldt ook voor mij.

Takemoto:

Maar als ik ze nu weer speel, denk ik: ‘Wat? Is het alweer voorbij?’ Maar ze zijn zo fijn om te spelen. Dus hoewel ik dacht dat de spelers misschien het idee zouden hebben dat korte parkoersen iets missen, dacht ik dat het een extra motivatie kon zijn om de parkoersen steeds opnieuw te spelen als je ze zo lang zou maken dat je de doelpaal kon zien opdoemen zodra je over de helft was.

Iwata:

Als je het op een kort parkoers verknoeit, kun je alsnog de doelpaal recht voor je zien, dus dan krijg je zin om het nog een keer te proberen.

Takemoto:

Precies. En juist toen ik dacht dat ik deze keer korte parkoersen wilde hebben als downloadbare content, stelde Tezuka-san toevallig ook net voor om korte parkoersen te proberen, dus de timing was perfect.

Tezuka:

Wat een toeval (lacht).

Takemoto:

Ja (lacht).