5. Elke kleine verbetering

Iwata:

We naderen het eind, dus zou elk van jullie nog willen vertellen wat je leuk vindt aan de Nintendo 3DS XL, of iets willen noemen wat nog niet aan bod is gekomen? Laten we met jou beginnen, Miyatake.

Miyatake:

Hm. Ik was bij het hele ontwerp betrokken, dus…

Iwata:

Het mag ook meer dan één ding zijn.

Miyatake:

Waar we het nog niet over hebben gehad, is dat ik hoop dat mensen zien hoe bepaalde aspecten van de bediening zijn verbeterd. De A-, B-, X- en Y-knop, maar ook de richtingsknop zijn groter en dikker, waardoor je ze onder het spelen makkelijker kunt gebruiken. Vooral de dikte aan de bovenkant van de L- en R-knop is verbeterd, zodat je die ook makkelijker kunt bedienen.

Iwata Asks
Iwata:

Ja, de besturing is makkelijker in het gebruik.

Miyatake:

Ik heb de ontwerpers hard laten werken aan de START-, SELECT- en HOME-knop, en de manier waarop de knoppen op en neer bewegen. Ze hebben een lange, dunne bovenkant, en waar je ze ook indrukt, ze verzinken in het systeem.

Iwata:

Je ontwierp ze zo, dat je ze op elke punt soepel kunt indrukken.

Miyatake:

Het gevoel van grootte als je hem vasthoudt en de indruk die je krijgt als je hem opent zijn heel anders dan bij eerdere apparaten. Ook al is hij groot, dat idee krijg je niet. Ik hoop dat mensen hem altijd bij zich dragen en er overal mee zullen spelen.

Iwata:

Ik heb het idee dat de compactheid, ondanks het grotere formaat, niet goed overkomt op de foto’s. Ik hoop dat mensen dit zien als ze het echte apparaat in handen krijgen. Fujita, jij bent aan de beurt.

Fujita:

We hebben de ontwerpen flink onderhanden genomen, om het grote scherm er zo goed mogelijk uit te laten zien. Miyatake haalde al een paar dingen aan die ik wilde noemen, maar ik wil nog wel even zeggen dat ik alleen al voor de START-, SELECT- en HOME-knop prototypes heb gemaakt, en me daar vol overgave op heb gestort (lacht).

Iwata Asks
Iwata:

Juist (lacht).

Fujita:

Ik verhuisde vorig jaar naar de afdeling Research & Engineering, en omdat dit het eerste project was dat ik kreeg toegewezen, was ik er behoorlijk aan gehecht. Hetzelfde geldt voor de luidsprekers en de afgeronde hoeken, dus ik hoop dat mensen goed zullen kijken naar het hele apparaat (lacht)!

Iwata:

Begrepen. En jij, Murakami?

Murakami:

Ik heb het er nog niet over gehad, dus kan ik nog iets vertellen over de ontspiegelde lcd?

Iwata:

O, ja … Dat wil ik nog horen! Ga je gang!

Murakami:

Ontspiegeling is iets waar we al heel lang aan werken. Het is tenslotte belangrijk dat je volledig opgaat in de videogames die je speelt.

Iwata Asks
Iwata:

Ja. Hoe wist je spiegeling dit keer terug te dringen?

Murakami:

Het lcd-scherm is voorzien van een toplaag. Ik heb deze meegebracht om het uit te leggen.

Iwata Asks
Iwata:

Dit bedekt het?

Murakami:

Ja. Een lcd-scherm bestaat in principe uit drie reflecterende lagen, en elke laag reflecteert en veroorzaakt spiegeling. Dit keer hebben we al die lagen behandeld. De Nintendo 3DS had een spiegeling van ongeveer 12%, maar dat wisten we terug te brengen tot circa 3%.

Iwata:

Waarom was dat dit keer mogelijk?

Murakami:

Simpel gezegd, door de technologische vooruitgang.

Iwata:

Ontspiegelingslagen bestaan al een hele tijd. Is het principe hetzelfde?

Murakami:

Het principe is gelijk, maar het fabricageproces wijkt af. En dan zijn er de kosten. Het was altijd erg duur.

Iwata:

Sinds het Game Boy Advance11-systeem wordt er al over ontspiegeling gesproken, maar meestal moesten we opgeven vanwege de kosten. 11 Game Boy Advance: een draagbare spelcomputer die in Japan in maart 2001 werd uitgebracht, als de opvolger van het Game Boy Color-systeem.

Murakami:

Maar we hebben de technologie altijd in de gaten gehouden.

Iwata:

En de tijd brak aan.

Murakami:

Ja. De tijd brak eindelijk aan (lacht)! Als we het hebben over ontspiegeling, dan verslaat dit apparaat alle eerdere spelsystemen van Nintendo.

Iwata:

Ik begrijp het. Dat is fantastisch (lacht)! Tanaka?

Tanaka:

Ik was niet zo betrokken bij de hardware, maar een van de belangrijkste verkoopargumenten voor de Nintendo 3DS XL, is naar mijn mening dat de parallax wordt versterkt door het grotere scherm, waardoor de stereoscopische 3D-effect een grotere indruk maakt. De 3D-schuifknop heeft een groter bereik, zodat je het effect beter kunt aanpassen aan je eigen wensen. Ik hoop dus dat deze prachtige aspecten een grote groep mensen zullen bereiken.

Iwata Asks
Iwata:

Hierdoor laten spellen die mensen al op de Nintendo 3DS hebben gespeeld een andere indruk achter als ze worden gespeeld op de Nintendo 3DS XL. Ik heb Mario Kart 7 en Kid Icarus: Uprising12 gespeeld en dacht, ‘Wauw!’ 12 Mario Kart 7 en Kid Icarus: Uprising: Mario Kart 7 is een actie-racespel, dat in december 2011 werd uitgebracht. Kid Icarus: Uprising is een actiespel dat in maart 2012 op de markt is gekomen.

Tanaka:

We hebben op de Nintendo 3DS XL een voorbeeldvideo geïnstalleerd, waarin je het stereoscopische 3D-effect kunt ervaren. Het is een computeranimatie die Nintendo maakte met de kennis die was opgedaan met de Nintendo 3DS, dus ik denk dat het je een goed beeld geeft van de capaciteiten van de Nintendo 3DS XL.

Iwata:

En tot slot Koshiishi.

Koshiishi:

Wat ik wil zeggen heeft te maken met wat eerder werd verteld over de lcd. Terwijl we nieuwe technologieën uitprobeerden, spraken we over de mogelijkheid om een nieuwe voeding te maken.

Iwata Asks
Iwata:

Volgens de oorspronkelijke specificaties zou je, als je tijdens het opladen speelde, meer stroom verbruiken dan de voeding kon leveren. Er was daarom een tijd dat je dacht dat je een speciale versie moest ontwikkelen.

Koshiishi:

Ja. Maar later wisten we, met hulp van de fabrikant, te volstaan met de bestaande voeding. We bespraken ook de kosten, en of we er een oplaadstation bij moesten leveren. Jij stelde toen voor om er geen voeding bij te leveren.

Iwata:

Dat klopt.

Koshiishi:

Daar maakten we ons zorgen over, maar gedurende al die tijd deelden alle groepen in het bedrijf de wens om een onderscheid te maken tussen wat absoluut noodzakelijk was en wat niet. Uiteindelijk besloten we dat we de voeding en het oplaadstation het beste apart konden verkopen.

Iwata:

Dit is de vierde voeding van dit model, sinds het Nintendo DSi13-systeem, dus ik denk dat veel mensen al in het bezit zijn van een van de eerdere voedingen. Daarom dachten we dat we het aantrekkelijker moesten maken om het systeem te kopen, ook al is het maar een beetje. Je moet er echter voor zorgen dat de winkels consumenten vertellen dat het product zonder voeding wordt geleverd, en dat je een voeding moet aanschaffen als je er nog geen hebt. De verkoopafdeling moest dat voor dit project duidelijk overbrengen. 13 Nintendo DSi: en draagbaar spelsysteem dat in november 2008 werd uitgebracht in Japan, als opvolger van het Nintendo DS Lite-systeem.

Koshiishi:

Dat klopt. Ik was opgelucht dat alle medewerkers begrepen wat we spelers vertelden: ‘We laten je niet betalen voor iets wat je niet nodig hebt.’ Het nieuwe Mario-spel en ‘Oni-Tore’14 worden gelijktijdig met het systeem uitgebracht, dus ik zou het leuk vinden als mensen die nog geen kennis hebben gemaakt met de Nintendo 3DS, deze kans grijpen en ervan genieten. 14 Nieuwe Mario-spel en ‘Oni-Tore’: zowel New Super Mario Bros. 2 als ‘Oni-Tore’* (werktitel) – het nieuwe Brain Training-spel met Dr. Kawashima – werden in Japan op 28 juli 2012 gelijktijdig met het Nintendo 3DS XL-systeem uitgebracht. In Europa wordt de Nintendo 3DS XL uitgebracht op 28 juli 2012, en New Super Mario Bros. 2 op 17 augustus 2012. Let op: het Japanse ‘Oni’ betekent demon, en ‘Tore’ betekent training. De Europese verschijningsdatum is op het moment van dit interview nog niet bekend.

Iwata:

Dat hoop ik ook. Ik kijk erg uit naar de reacties als het systeem in de winkels ligt. Je krijgt pas echt een goed idee van de bijzonderheden van het Nintendo 3DS XL-systeem als je hem in handen hebt en met eigen ogen bekijkt. Tegen de tijd dat deze aflevering van ‘Iwata vraagt’ wordt gepubliceerd, zal een aantal winkels al zijn begonnen om ze te tonen, dus als je dit interview leest en geïnteresseerd raakt, neem dan eens een kijkje in de dichtstbijzijnde winkel en probeer er een uit! Tot slot wil ik nog zeggen dat ik, na vandaag naar jullie te hebben geluisterd, sterk het gevoel heb dat we alleen zover hebben kunnen komen door een combinatie van vele kleine inspanningen. Ik realiseer me wederom hoe hardware samenkomt als je mensen hebt die constant op zoek zijn naar bruikbare technologieën voor toekomstig gebruik, en mensen die keer op keer de kleinste verbeteringen willen doorvoeren. En hoewel dit voor iedereen heel gewoon is, is de toewijding groot. Goed gedaan, allemaal. Hartelijk dank.

Iwata Asks
Iedereen:

Dankjewel! Opmerking: Europese lezers kunnen de Nintendo 3DS XL vanaf augustus bij verschillende winkels uitproberen.