6. Drie heilige schatten

Iwata:

Ishihara, wat is volgens jou belangrijk bij Pokémon?

Ishihara:

Ja, goede vraag… Zoals de andere twee al zeiden, is het van groot belang dat de spellen echt interessant zijn, van de details in de spelwereld tot de logica in de spelmogelijkheden. We hadden het net over Stunfisk, die is echt een hit geworden in Pokémon Centers.19 (lacht) 19 Pokémon Center (in de ‘echte wereld’): Een winkel waar Pokémon-spullen worden verkocht. Pokémon Centers worden beheerd door The Pokémon Company. Er zijn er op dit moment zeven in Japan.

Iwata:

Terwijl Stunfisk mij toch een moeilijk verkoopbaar product lijkt. (lacht)

Ishihara:

Ja. (lacht) Maar door iets te maken wat goed past bij zijn platheid, zoals Stunfisk-rijstwafels, dachten we, “Dit werkt!” Dat is het leuke aan het ontwikkelen van producten. Toen we metalen amuletjes maakten, dachten we dat een set met de drie Pokémon die het hoofdpersonage als eerste kan kiezen het best zou verkopen, maar de set met Litwick, Lampent en Chandelure werd met afstand het best verkocht.

Iwata:

In die tijd zei je dat de productie niet tegen de vraag was opgewassen.

Ishihara:

Inderdaad. Ik had zoiets van, “Eh? Waarom?” Het winkelpersoneel zei “Maar natuurlijk verkoopt die set goed! Litwick is schattig en Chandelure is sterk!” en ik dacht, “O, is dat zo?” (lacht) Het mooie aan Pokémon is dat mensen om verschillende redenen bepaalde Pokémon leuk vinden, bijvoorbeeld omdat ze “schattig” of “sterk” zijn. Bij het ontwikkelen van producten is het ook belangrijk om nieuwe dingen te ontdekken en inventief te blijven.

Iwata Asks
Iwata:

Veel mensen houden van Pokémon, maar we staan er maar zelden bij stil waarom dat zo is. Dus is wat jullie hier vertellen zeer interessant.

Ishihara:

Voor mensen die op de Nintendo 3DS spelen hebben we een nieuwe extra met de naam Pokémon Dream Radar20. Deze downloadbare content hebben we speciaal voor de Nintendo 3DS gemaakt. 20 : Downloadbare software voor het Nintendo 3DS-systeem die vanaf 12 oktober 2012 in de Nintendo eShop verkrijgbaar is.

Iwata:

Wat is Pokémon Dream Radar precies?

Unno:

Het is een spel waarin je de augmented reality-functies21 van het Nintendo 3DS-systeem gebruikt om Pokémon te vangen die door de werkelijke wereld lijken te vliegen. Het project begon met de . Het klinkt misschien raar, maar als ik Pokémon vanaf mijn spelsysteem naar de wereld van Pokémon Global Link stuur, denk ik wel eens, “Misschien gaan ze wel door de werkelijke wereld!” (lacht) 21 Augmented Reality (AR): Technologie voor het combineren van virtuele gegevens met beelden van de werkelijke wereld.

Iedereen:

(lacht)

Iwata Asks
Unno:

En precies op dat moment kwam een van de ontwerpers met nieuwe vormen voor legendarische Pokémon, zoals Tornadus, Thundurus en Landorus – die verschijnen in Pokémon Black Version en Pokémon White Version. Het waren geweldige ontwerpen, dus dacht ik, “Ik wil die Pokémon zien vliegen en ze vangen!”

Ishihara:

Pokémon Dream Radar is als downloadbare software alleen beschikbaar voor de Nintendo 3DS. Je kunt in het spel vormen van Pokémon vangen die je nooit eerder hebt gezien, vervolgens kun je deze overzetten naar Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2. Er verschijnt een aantal behoorlijk verrassende Pokémon, waardoor je denkt, “Bestaan dit soort Pokémon ook?!”

Iwata:

Creatures22 had zich al verdiept in AR-technologie, en die kennis hebben we gebruikt in Pokédex 3D23, dus dat verliep soepel. 22 Creatures Inc.: Dit bedrijf is betrokken bij het maken van Pokémon-spellen en de Pokémon Trading Card Game. Daarnaast maakte het spellen als Nonono Puzzle Chailien (Game Boy Advance) en Personal Trainer: Walking (Nintendo DS). Opgericht in 1995. 23 : Downloadbare software voor het Nintendo 3DS-systeem die sinds juni 2011 in de Nintendo eShop verkrijgbaar was. Spelers kunnen Pokémon die voor het eerst verschenen in en in deze software van alle kanten bekijken. is niet langer verkrijgbaar in de eShop.

Ishihara:

Inderdaad. Spelers met een Nintendo 3DS-systeem kunnen niet alleen genieten van Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2, maar ook de Pokémon Dream Radar downloaden en, een maand later, Pokédex 3D Pro.24 Wanneer ze met deze spellen spelen als ‘drie heilige schatten’25, worden Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2 nog leuker. 24 : Een aangepaste versie van voor het Nintendo 3DS-systeem die je vanaf 8 oktober 2012 in de Nintendo eShop kunt downloaden. Spelers kunnen in deze software informatie bekijken over alle Pokémon die tot nu toe zijn verschenen, inclusief Pokémon die nieuw zijn in de Unova Pokédex van en . 25 Drie heilige schatten: een vaak gebruikte aanduiding in Japan om te verwijzen naar drie voorwerpen die bij elkaar in een set geplaatst veel nut verkrijgen. Afkomstig van een verzameling van ceremoniële voorwerpen van het keizerlijk hof, bestaande uit een zwaard, een spiegel en een juweel, die aangeboden worden aan de keizer van Japan bij het bestijgen van de troon.

Iwata:

Het zijn inderdaad drie heilige schatten! (lacht)

Unno:

Ja. Je kunt zeldzame Pokémon die je hebt gevangen in Pokémon Dream Radar bijvoorbeeld overzetten naar Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2, terwijl je met Pokédex 3D Pro gemakkelijk informatie kunt bekijken over de Pokémon die je tijdens het spelen van die spellen tegenkomt. Noot van de redactie: en zijn allen afzonderlijke producten; het is niet mogelijk om ze allemaal tegelijkertijd op hetzelfde spelsysteem te spelen.

Iwata:

Ik bedenk me opeens dat dit de eerste keer is dat we een hoofdspel in de serie uitbrengen voordat de films26 verschijnen.

Unno:

Ja. Ik was behoorlijk zenuwachtig! (lacht) 26 Films: In Japan werden de spellen uitgebracht kort voordat de film Kyurem vs. The Sacred Swordsman: Keldeo in de bioscoop verscheen.

Iwata:

Er waren spelers die Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2 meenamen naar de bioscoop.

Ishihara:

Inderdaad. Je kon in juni met spelen beginnen en het spel vervolgens meenemen naar de bioscoop. Natuurlijk hebben we het zo geregeld dat spelers die Pokémon Black Version en Pokémon White Version of Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2 meenamen naar de bioscoop speciale Pokémon ontvingen. Redactie: Het is in Japan een traditie dat spelers die naar de bioscoop gaan voor een Pokémon-film nieuwe Pokémon ontvangen als ze exemplaren van bepaalde Pokémon-spellen hebben meegebracht.

Iwata:

Tegenwoordig is het heel gewoon om samen te werken met bioscopen, maar het was knap lastig om in het begin toestemming van bioscopen te krijgen voor het verspreiden van Pokémon.

Ishihara:

Ja, dat was inderdaad knap lastig. We bezochten de bioscopen een voor een om het uit te leggen. (lacht)

Iwata:

Dus dankzij jouw tocht langs al die bioscopen, wilden ze wel meewerken. Toen de bioscoopeigenaren die eerst hun twijfels hadden zagen hoeveel mensen er plezier van hadden, zeiden ze, “Kun je dit volgend jaar ook weer doen?”

Ishihara:

We begonnen met de vraag “Hoeveel bioscopen zijn er eigenlijk in Japan?” (lacht)

Iwata Asks
Masuda:

Bij de aftiteling van de film verschijnen de namen van alle bioscopen. Sommige mensen zullen zich wel afvragen waarom de namen van bioscopen in een film verschijnen.

Ishihara:

Er verschijnt een lijst met alle meewerkende bioscopen.

Iwata:

Het is ongebruikelijk dat bij de aftiteling veel namen van bioscopen verschijnen. Maar ook dat is onderdeel van de Pokémon-filmervaring.

Ishihara:

Precies.

Iwata Asks
Iwata:

Het was nog een heel gedoe om dat voor elkaar te krijgen, we zouden over het samenwerken met bioscopen ook gemakkelijk een uur kunnen praten! (lacht) Laten we vooral doorgaan met het toevoegen van nieuwe dingen aan Pokémon. Bedankt voor jullie komst hier vandaag.

Iedereen:

Geen dank!