5. Nieuwe ontmoetingen in een nieuwe wereld

Iwata:

Ter afsluiting wil ik een ieder van jullie vragen om iets te zeggen tegen de fans van de spellen. Masuda-san, zou je willen beginnen?

Masuda:

Natuurlijk. Als het op de scenario’s aankomt, heb ik er zelf wat verzonnen, maar het was Toshinobu Matsumiya die ze allemaal bij elkaar heeft getrokken.

Ishihara:

Matsumiya-san heeft sinds Gold en Silver de leiding gehad over het scenario en de personages voor de Pokémon-spellen.

Masuda:

Deze keer heb ik hem verteld dat hij een genie is! (lacht)

Iwata:

Een genie? Waarom denk je dat?

Masuda:

Hij neemt heel knap de speler aan de hand, voert steeds verder het plezier op en zorgt ervoor dat hij zijn boodschap overbrengt, terwijl hij knap de gebeurtenissen opbouwt en de Gym Leaders en de personages van Team Plasma neerzet. Ik denk dat de scenario’s anders zijn dan we hiervoor hebben gezien, dus ik kan niet wachten om te horen wat spelers hebben te zeggen als ze zonder voorkennis beginnen te spelen en uiteindelijk het einde bereiken.

Iwata Asks
Iwata:

Je wilt zo snel mogelijk hun indruk weten.

Masuda:

Ik wou dat ik nu kon zeggen wat ze voor indruk hadden! (lacht)

Iwata:

Maar dat kan niet. (lacht) Sugimori-san?

Sugimori:

Als je voorheen een gezelschap samenstelde in de serie, kon je de Pokémon die je wat beter kende met elkaar mengen, zodat het gezelschap overeenkwam met jouw voorkeur, en er was een soort vertrouwd en bekend gevoel, maar...

Iwata:

In elk spel is de eerste Pokémon die je van de professor krijgt altijd een nieuwe, maar het was makkelijk om andere Pokémon te bemachtigen waar je vaak op vertrouwt.

Sugimori:

Voorheen had je zoiets van: “Eindelijk heb ik Pikachu!” Je hield hem dan telkens bij je vanaf het moment dat je hem in handen kreeg. Maar deze keer zijn alle Pokémon nieuw, dus in deze wereld gaat het totaal niet zo.

Iwata:

Dat zorgt voor nieuwe ontmoetingen.

Sugimori:

Precies. Het kan een beetje eenzaam zijn zonder die bekende gezichten, maar ik denk dat het geweldig zou zijn als de spelers van deze spellen genieten zoals bij de originele delen Pokémon Red en Pokémon Green, door plezier te beleven aan nieuwe ontmoetingen en nieuwe favoriete Pokémon te ontdekken.

Iwata Asks
Masuda:

Ik denk dat als familieleden samenspelen, ze zoiets hebben van: “Wauw! Kijk hem eens!” Niemand weet wat hij moet verwachten, dus het moet wel erg leuk zijn. Dat geldt ook voor de elementen.

Iwata:

Iedereen kan op hetzelfde punt beginnen.

Masuda:

Precies. Nieuwe spelers en specialisten kunnen samen plezier beleven.

Iwata:

Nu jij nog, Ishihara-san.

Ishihara:

Er is deze keer veel afwisseling in de gameplay. Maar allereerst wil ik dat de spelers de hoofdroute volgen. Als je het hebt over de klassieke flow van Pokémon-spellen – Pokémon krijgen, op avontuur gaan, een verhaal volgen, het einde bereiken – zijn deze spellen het meest zorgvuldig in elkaar gezet tot dusver.

Iwata:

Je wilde de spelers niet verwarren.

Ishihara:

Precies. We hebben het zo gemaakt dat je zeker het einde haalt en een gevoel krijgt dat je iets bereikt hebt. Maar er zijn veel andere dingen. Mensen die van de weg af gaan kunnen dat doen. Sommigen mensen willen misschien de zijweggetjes nemen als ze eenmaal hebben bereikt waar ze naartoe wilden, dus dat kunnen ze doen als ze dat leuk vinden. In die zin zijn de spellen enorm breed en diep.

Iwata:

Jullie hebben er veel in gestopt.

Ishihara:

Dat klopt. Je kunt je eigen wensen volgen, zoals: “Ik zal het zo proberen te spelen” en “Toen ik het zo benaderde, gebeurde er dit en dat”. Met de spellen kun je genieten van zowel zo’n soort vrijheid als van een solide verhaal. Ik wil dat iedereen er volop van geniet, maar als ik eerlijk ben, is het een moeilijk spel om helemaal onder de knie te krijgen. (lacht)

Iwata Asks
Iwata:

Dat is een uitdaging van Masuda-san voor de spelers. (lacht)

Masuda:

Ja! (lacht)

Ishihara:

Ik speelde het de eerste keer met Snivy, de tweede keer met Oshawott en de derde keer met Tepig16. En hoewel ik het drie keer heb gespeeld, heb ik nog steeds het idee dat ik maar een vijfde deel van het spel heb gespeeld. Er zijn veel dingen die ik niet heb gedaan, zoals de Pokémon Dream World. 16 Snivy, Oshawott, Tepig: zo heten de eerste drie start-Pokémon waaruit de speler er één kiest aan het begin van het spel.

Iwata:

De spellen zijn zo groot dat ik ze nog steeds niet genoeg heb gespeeld – als ik ze niet nog vollediger ervaar, kan ik er niet echt goed over oordelen. Ik hoop echt dat de spelers de spellen zo diep mogelijk zullen ervaren.

Iwata:

Ook ik denk dat de spelers er niet snel klaar mee zijn.

Ishihara:

Zo volgestopt zijn ze.

Iwata:

Ik wil eindigen door zelf iets te zeggen. Toen Creatures17 een tijd geleden werd opgericht, was ik bestuurslid, dus ik zag je redelijk vaak in vergaderingen, Ishihara-san. Ik weet nog precies dat je, terwijl Pokémon nog bezig was om overal in de wereld geaccepteerd te worden, veel belang hechtte aan hoe allerlei dingen met elkaar verbonden zijn. 17 Creatures Inc.: naast het maken van de Pokémon Trading Card Game is dit bedrijf ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van software als Walk with me! Breng beweging in je leven. Voorzitter: Tsunekazu Ishihara. Directeur: Hirokazu Tanaka. Hoofdkantoor: Tokio.

Ishihara:

Ja.

Iwata:

Bij het gesprek van vandaag dacht ik: “Ze hebben er inderdaad veel belang aan gehecht om allerlei dingen met elkaar te verbinden.”

Masuda:

(lacht)

Iwata:

Ik denk dat Pokémon Black Version en Pokémon White Version een extreem voorbeeld zijn van dat concept van verbinden. Ishihara-san, je hebt het drie keer gespeeld maar je hebt nog steeds het idee dat je maar een vijfde deel ervan hebt gespeeld. Dat komt volgens mij omdat het, hoewel het natuurlijk leuk is om door de scenario’s te spelen en de spellen zelf te spelen, slechts een klein deel is van de completere plezierbeleving van de spellen. Als veel mensen om je heen de spellen spelen en je gaat verbinding met hen maken, wordt het snel veel leuker. Het is niet het soort spel dat je uitspeelt en er niet meer aan denkt. Wat ik me vandaag opnieuw besefte, is dat dat het resultaat is van jullie constante aandacht voor het verbinden. Iets anders wat echt indruk op me maakte, was toen Sugimori-san zei dat als jullie er eerst helemaal voor gaan en hij vervolgens alles afremt, zoals hij altijd doet, je nog steeds ver komt – dat hoe hoger de horde, hoe hoger je kunt springen. Jullie doen iets moeilijks, maar het lijkt erop dat jullie er plezier in hebben, dus ik denk dat jullie echt een geweldig team vormen. Ik kan niet wachten om te zien hoe het ontvangen wordt.Gefeliciteerd met jullie werk!

Allen:

Bedankt!

Iwata Asks