1. Professor Laytons geheime rivaal

Noot van de redactie:

Dit is een vertaling van een Iwata vraagt-interview dat oorspronkelijk op 22 november 2012 op de website van Nintendo of Japan verscheen.

Iwata:

Vandaag gaan we het hebben over de Nintendo 3DS-titel Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney. Tot nu toe leek het altijd alsof LEVEL-5’s Professor Layton1-serie en Capcoms Ace Attorney2-serie compleet onafhankelijk van elkaar bestonden. Maar nu verlaten beide series voor het eerst de nesten van hun respectievelijke makers om hun krachten te bundelen in een nieuwe titel. Daarom móest ik gewoon praten met de verantwoordelijke mensen, en word ik vandaag vergezeld door de “vaders” van beide series. Hino, volgens mij is dit je tweede 3 Iwata vraagt-interview, toch?1. De Professor Layton-serie: een serie avonturenspellen met veel puzzels van LEVEL-5. De eerste titel in de serie kwam uit voor het Nintendo DS-systeem, en verscheen in juli 2007 in Europa. De serie bestaat uit zes delen. In 2010 verscheen in het Verenigd Koninkrijk ook een tekenfilm getiteld Professor Layton and the Eternal Diva. 2. De Ace Attorney-serie: een serie avonturenspellen over rechtszaken van Capcom. Het eerste deel kwam uit voor de Game Boy Advance, en verscheen in maart 2006 in Europa. Voor het Nintendo DS-systeem is ook de verwante titel Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth verkrijgbaar, deze maakt echter geen deel uit van het hoofdverhaal van de serie.3. Hino verscheen ook in het eerste deel van Iwata vraagt: Externe ontwikkelaars voor de Nintendo 3DS, waarin hij sprak over de vijfde titel in de Professor Layton-serie, Professor Layton en het Masker der Wonderen, die voor het Nintendo 3DS-systeem verscheen.

Hino:

Dat klopt. Goed om terug te zijn.

Iwata Asks
Iwata:

En voor jou, Takumi, is het de eerste keer, toch?

Takumi:

Ja, dat klopt. Aangenaam kennis te maken.

Iwata Asks
Iwata:

Dat is wederzijds. Trouwens, nog bedankt dat je laatst in die Nintendo Direct4-video verscheen.4. Takumi verscheen in een Nintendo Direct-video die alleen in Japan via internet werd uitgezonden op 25 oktober 2012. Hij werd in de video gevraagd naar de productiegeheimen van Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney.

Takumi:

O, dat was me een genoegen. Ik moet zeggen dat ik wel een beetje zenuwachtig ben...

Iwata:

O, er is niets om zenuwachtig over te zijn! Ik verwacht vandaag niets meer dan een leuk gesprek.

Takumi:

Bedankt.

Iwata:

Om te beginnen wil ik heel graag weten hoe jullie een dergelijk idee van de grond hebben gekregen. Deze samenwerking is tenslotte niet iets wat je normaal gesproken zou verwachten.

Hino:

De laatste keer dat ik hier was, zei ik volgens mij dat Brain Training5 een spel was waar we ons erg bewust van waren tijdens de ontwikkeling van de eerste Professor Layton-titel. Maar er was nog een andere spellenserie waar we ons zeer bewust van waren, en die we zelfs als onze grootste rivaal beschouwden: Ace Attorney. We hebben veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om die serie voorbij te streven – hoe we Ace Attorney konden verslaan.5. Dr. Kawashima’s Brain Training: Hoe oud is je brein?: een Nintendo DS-titel die in juni 2006 in Europa verscheen.

Iwata:

Je hebt het over het verslaan van Ace Attorney terwijl de vader van de serie vlak naast je zit?! (lacht)

Takumi:

Haha! (lacht)

Hino:

Nou ja, zo gepassioneerd zijn we nu eenmaal! (lacht) Ik ben gek op de Ace Attorney-serie, en heb die games allemaal gespeeld. Toen we aan Professor Layton begonnen, heb ik de games zelfs nogmaals gespeeld, om hun goede en slechte punten te onderzoeken...

Takumi:

Ik moet zeggen dat ik persoonlijk wel een beetje nieuwsgierig ben naar de slechte punten...

Iedereen:

(lacht)

Iwata:

Ik vrees dat we hier vandaag niet zijn gekomen om over de zwakke punten van Ace Attorney te praten! (lacht) Hino, de vorige keer zei je dat je tijdens de ontwikkeling van Professor Layton “de opvolger van Brain Training wilde maken”. Als we dit combineren met wat je net zei, mogen we dan concluderen dat Professor Layton er nooit was gekomen zonder het bestaan van Brain Training en Ace Attorney?

Hino:

Dat klopt wel. Takumi had al vanaf het begin mijn aandacht als ontwikkelaar, en toen Professor Layton was uitgebracht, leek het me stiekem geweldig om een samenwerking te doen tussen Professor Layton en Ace Attorney. Maar eerst moesten we de Professor Layton-serie verder ontwikkelen – anders had een voorstel voor een dergelijke samenwerking ook geen schijn van kans gehad! Daarom heb ik het idee ook al die tijd geheim gehouden.

Iwata:

Wanneer heb je voor het eerst in concrete termen met Capcom over je idee gesproken?

Hino:

Dat was volgens mij drie jaar geleden, aan het begin van 2010.

Takumi:

Nu je het zegt, ongeveer een jaar daarvoor, toen Hino op bezoek was bij Capcom, kreeg ik hem tijdens het diner ook al aan de praat over zijn ideeën. Ik noem dit “het incident in het okonomiyaki restaurant”! (lacht)

Noot van de redactie: “okonomiyaki” is een soort pannenkoek die je overal in Japan kunt krijgen.

Hino:

O, noemen we zoiets tegenwoordig een “incident”?! (lacht) Maar ik geloof inderdaad dat dat de eerste keer was dat ik Takumi direct vroeg of hij een spel wilde maken met Professor Layton.

Iwata:

Kenden jullie elkaar daarvoor al?

Hino:

We hadden elkaar nooit echt ontmoet, maar ik stuurde Takumi wel exemplaren van de Professor Layton-spellen, waarop hij reageerde met bedankbrieven. Hij had over elk spel steeds wel iets interessants te vertellen.

Iwata:

Dus hoewel jullie elkaar nooit hadden ontmoet, was er wel contact tussen jullie?

Hino:

Ja. En houd er rekening mee dat de ideeën die ik tijdens dat diner met Takumi besprak nog heel erg pril waren. We moesten nog veel hindernissen overwinnen voordat de dingen echt vorm konden krijgen. Pas in januari 2010 konden we beginnen met het maken van concrete plannen.

Iwata:

En hoe was jij bij die plannen betrokken, Takumi?

Iwata Asks
Takumi:

In die tijd werkte ik aan het spel Ghost Trick6, dus was ik er in het begin niet zo bij betrokken. Maar toen ik hoorde dat het project was begonnen, raakte ik heel nieuwsgierig naar hoe het allemaal zou uitpakken. Dus hoewel ik op afstand bleef, hield ik het project altijd in het oog. Toen werd ik door de producer uitgenodigd voor een etentje, in mei 2010.6. Ghost Trick: een Nintendo DS-titel van Capcom, die in januari 2011 in Europa verscheen. Het is een avonturenspel met een geest die zijn geheugen is verloren en het mysterie van zijn eigen dood probeert op te lossen.

Iwata:

Aha, de Capcom-traditie7! (lacht) Je weet dat er iets belangrijks besproken gaat worden als een superieur je uitnodigt voor een etentje...7. De Capcom-traditie: het schijnt bij Capcom een traditie te zijn dat leidinggevenden hun personeel uitnodigen voor een etentje als ze veranderingen of aanpassingen van een project willen bespreken.

Takumi:

Je bent goed op de hoogte! (lacht) Op dat moment kreeg ik de details van het project te horen, en werd ik aangesteld als supervisor van het project.

Iwata:

Het ligt natuurlijk best voor de hand dat de vader van Ace Attorney wordt gevraagd als supervisor van dit project.

Takumi:

Ja, hoewel ik er op dat moment eerlijk gezegd wat negatief over dacht. Ik had een sterk gevoel dat ik Ace Attorney in zijn eigen wereld wilde houden, dat de zaken daar moesten worden afgerond.

Iwata:

Ik begrijp het, dus je was aanvankelijk wat terughoudend... Wanneer en hoe veranderde dat?

Takumi:

Nou, volgens mij begon het allemaal te veranderen toen ik op het idee van “heksenprocessen” kwam. Ik vroeg me af hoe Phoenix Wright8 zou presteren in een wereld waarin magie bestond, en dat sprak zeer tot mijn verbeelding.8. Phoenix Wright: het hoofdpersonage in de eerste drie spellen van de Ace Attorney-serie. Hij is een jonge advocaat.

Iwata:

Er werden opeens allerlei nieuwe scenario’s mogelijk, nietwaar?

Takumi:

Juist. Vanwege deze samenwerking, vond ik dat we het een beetje verplicht waren om dingen te doen die niet mogelijk waren in de gewone Ace Attorney-serie. De personages van Professor Layton passen goed bij dat soort magische werelden, dus leek het me zeker mogelijk door een combinatie van de series iets heel interessants te maken.

Iwata:

Dus je eerste ideeën kwamen voort uit het feit dat je een beetje sceptisch was, en uiteindelijk zag je door die ideeën juist de enige manier om dit te laten werken?

Takumi:

Nou, ik wilde mijn persoonlijke gevoelens niet in de weg laten komen van het hele project. Tijdens mijn eerste ontmoeting met LEVEL-5, kon ik ze eigenlijk alleen dat idee aanbieden, dus daar hadden we het toen over.

Iwata:

Maar doordat je al in zo’n vroeg stadium met zo’n idee kwam, leek het vast alsof je behoorlijk enthousiast was over het complete idee! (lacht)

Hino:

Dat is denk ik de aard van de ontwikkelaar. Als iemand iets van je vraagt, ga je nadenken over hoe je het zou aanpakken, ook al loop je nog niet echt warm voor het idee. Zo moet je als ontwikkelaar een beetje in elkaar zitten.

Takumi:

Dat klopt. Er zijn zeker niet alleen maar blije gezichten als dit soort dingen wordt besproken. In die tijd dacht ik echter dat ik gewoon mijn idee zou presenteren om vervolgens weer te vertrekken – ik dacht dat ik de rest aan LEVEL-5 zou kunnen overlaten. Maar tijdens het gesprek, werd op een of andere manier besloten dat ik het verhaal voor deze titel zou schrijven. Dat vond ik wel een beetje vreemd, maar ik liet me overhalen door de sfeer van het moment, en stemde ermee in.

Iwata Asks
Iwata:

Terwijl je eigenlijk alleen als supervisor van het project zou functioneren?! (lacht)

Takumi:

Ja. Volgens mij was er een soort geheime afspraak tussen de producer en de mensen bij LEVEL-5...

Hino:

Nou, eigenlijk was dit de hele tijd ons plan geweest... En het werkte!

Iedereen:

(lacht)