3. Wiibo’s wijze woorden

Iwata:

Wanneer leerde je Wii Fit kennen?

Miyachi:

Als ik eerlijk ben, dacht ik in eerste instantie alleen: 'O, dus ze hebben zoiets uitgebracht'.

Iwata:

Wii Fit lag vanaf december 2007 in de winkel.

Miyachi:

Dus dat is ongeveer twee jaar geleden. Ik kreeg Wii Fit pas goed in de gaten in oktober of november 2008. De krant Nikkei wilde onderzoek doen naar gewichtstoename tijdens de kerstvakantie. Dat was de eerste keer dat ik echt in contact kwam met Wii Fit.

Iwata:

Dus dat was minder dan een jaar geleden.

Miyachi:

Pas zo'n tien maanden geleden besloot ik mijn eigen onderzoek te doen naar Wii Fit. En vanaf de eerste keer dat ik het probeerde, raakte ik er erg in geïnteresseerd.

Iwata:

Wat was je eerste indruk, toen je de software voor het eerst gebruikte?

Miyachi:

Ik vond dat het goed in elkaar zat.

Iwata:

Van welke aspecten vond je dat specifiek?

Miyachi:

Ik deed niet alleen onderzoek, maar werkte ook met mensen die een verhoogd risico liepen op aandoeningen die met hun levensstijl hadden te maken, waaronder zwaarlijvige mensen. Ik was dus in de positie om ze te vertellen welken oefeningen goed voor ze waren. Ik realiseerde me toen hoe veel mensen er zijn die, zoals je net al zei, weten dat ze moeten trainen maar zich er niet toe kunnen zetten. Ik werkte dagelijks met deze mensen, en vroeg me steeds weer af wat ik moest zeggen en hoe ik me uit moest drukken om tot ze door te dringen.

Iwata:

Duidelijk.

Miyachi:

Toen ik Wii Fit aanzette, zag ik dat Wiibo5 van alles tegen je zei, zoals: 'O, hallo. Het is alweer even geleden!' of 'Je doet echt je uiterste best!' of 'Begin je om deze tijd?' 5 Wiibo is de Japanse naam voor een personage dat verschijnt in Wii Fit; een Wii Balance Board met menselijke trekjes. Wiibo is uiterst lenig en geeft de gebruiker allerlei adviezen.

Iwata:

Ja, en dingen als: 'Je moet jezelf eigenlijk dagelijks op een vaste tijd wegen!'.

Miyachi:

Hij had van alles te vertellen en wat hij zei, leek erg op de dingen die ik verkondigde. (lacht)

Iwata Asks
Iwata:

(lacht)

Miyachi:

Ik dacht: 'Dit zit goed in elkaar!' (lacht) Wiibo weet precies wanneer, hoe lang en hoe vaak je het Wii Balance Board hebt gebruikt. Hij zegt de juiste dingen op het juiste moment.

Iwata:

Klopt.

Miyachi:

We hanteren dezelfde gulden regel als we mensen instrueren. Het is belangrijk dat je iedereen individueel bekijkt. Je schat iemands kracht in, kijkt wat voor activiteiten hij al heeft ondernomen en hoe zijn omstandigheden eruit zien om tot een persoonlijk advies te komen. Met andere worden, je moet een beoordeling maken om advies te kunnen geven.

Iwata:

Je adviseert mensen dus individueel.

Miyachi:

Met Wii Fit kun je jezelf dagelijks wegen, je kracht meten en je lichaamsleeftijd laten berekenen. Tegelijkertijd houdt het ook bij hoe lang je op het Balance Board staat. Aan de hand van het resultaat van die inschatting, praat Wiibo met gebruikers en geeft ze advies. Mijn eerste indruk van Wii Fit was daarom dat het een hulpmiddel is dat actuele persoonlijke informatie beoordeelt en gebruikers individueel aanmoedigt.

Iwata:

Juist.

Miyachi:

Toen ik zag dat je dit allemaal kon doen, zonder dat er iemand aan te pas kwam, was ik ontsteld. Ik dacht: 'Misschien ben ik wel niet meer nodig!' (lacht)

Iwata:

Ik betwijfel of het zover zal komen… (lacht)

Miyachi:

De indruk die het achterliet was zo sterk, dat ik echt dacht: 'Misschien is er geen plaatst meer voor instructeurs zoals ik…'

Iwata:

Natuurlijk zullen instructeurs nodig blijven. Het voordeel van Wii Fit is echter dat je het altijd kunt gebruiken. Dit is iets waarvan ik denk dat het erg belangrijk is.

Miyachi:

Ja, dat is het ook.

Iwata:

Een sportschool is misschien gespecialiseerder, en als je er even lang traint als met Wii Fit, zou het wel eens effectiever kunnen zijn. Maar als je alles bij elkaar optelt – reistijd, omkleden, trainen, douchen, opnieuw omkleden en terugreizen – heb je veel meer tijd nodig dan de tijd die je aan de training besteedt.

Miyachi:

Zelfs het naar de sportschool gaan kan al vervelend zijn.

Iwata:

Daarom zijn er mensen die naar de sportschool blijven gaan en mensen die het opgeven. Maar zelfs de mensen die opgeven en niet langer naar de sportschool gaan, kunnen een Wii Balance Board in hun woonkamer plaatsen. Ze hoeven er elke dag maar even op te gaan staan en ik denk dat ze dat wel vol kunnen houden. Wii Fit is vanuit dat oogpunt erg interessant.

Iwata Asks
Miyachi:

Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Stel je bijvoorbeeld een vader voor met een buikje, die er in een T-shirt niet meer zo goed uitziet als vroeger. Je kunt je voorstellen dat hij het misschien niet zo prettig vindt om naar de sportschool te gaan, en terwijl iedereen toekijkt zijn aerobic- of yogaoefeningen te doen. Maar met Wii Fit kan hij hoelahoepen in zijn pyjama, nadat hij uit bad komt. Wie kan daar nou bezwaar tegen hebben?

Iwata:

Precies! (lacht)

Miyachi:

Bovendien kun je het op elk moment doen. 's Avonds, op je vrije dag… In mijn vak hebben we het over de drempels die mensen zien bij het trainen.

Iwata:

Dus wat Wii Fit eigenlijk doet…

Miyachi:

Het verlaagt die drempels drastisch.

Iwata:

Tot nu toe moest je altijd over een drempel stappen en de energie vinden: 'Oké, daar gaan we!' Maar wat je zegt is dat die drempel met Wii Fit al een stuk lager is.

Miyachi:

In mijn vak noemen we dit een 'kleine stap'. Vooral voor mensen die met tegenzin trainen. Zelfs als we zeggen: 'Volgens ons onderzoek zou je zoveel moeten trainen', krijg je geheid het antwoord: 'Ik kan het gewoon niet!' Daarom is het zo belangrijk dat ze die eerste stap zetten, hoe eenvoudig de oefening ook is. In dat licht is Wii Fit uitermate geschikt als die 'kleine stap'.

Iwata:

Dat begrijp ik.

Miyachi:

Er is nog iets wat ik erg interessant vond. Toen ik onderzoek deed naar het aantal mensen in Japan dat was aangesloten bij een sportschool, kwam ik tot een totaal van 2,8 miljoen. Als we daar de 800.000 mensen bij optellen die lid zijn van een sportvereniging, zoals een tennisclub of zwemvereniging, komen we tot een totaal van iets meer dan 3,5 miljoen. Ik denk dat je wel begrijpt waar ik met dat getal op doel. (lacht)

Iwata:

Ja, absoluut! (lacht)

Miyachi:

3,5 miljoen is zo ongeveer het aantal Wii Fit-exemplaren dat in Japan is verkocht. Het feit dat ongeveer evenveel mensen betalen om gebruik te maken van een sportschool als mensen die in het bezit zijn van Wii Fit, is een gegeven dat ik enorm interessant vond. Het laat zien hoe groot de impact van de software is geweest.

Iwata:

En Wii Fit wordt gebruikt in gezinnen, door meer dan één persoon.

Miyachi:

Dus er zijn meer mensen die Wii Fit gebruiken, dan mensen die lid zijn van een sportschool of sportvereniging. Ik denk dat die laagdrempeligheid ervoor heeft gezorgd dat het zo populair werd.