3. De vorm bepalen

Iwata:

De eerste versies van het Wii Balance Board registreerden alleen of je naar links of naar rechts balanceerde, maar met behulp van vier sensoren kon je je evenwicht ook naar voren en naar achteren verplaatsen. Hierdoor werden niet alleen de mogelijkheden flink uitgebreid, maar leek het erop dat ook voor het ontwerp een lang proces begon van vallen en opstaan.

Miyamoto:

Omdat een weegschaal de basis was voor dit product, was het eerste concept van het Wii Balance Board vrijwel vierkant, net als de weegschaal die de meeste mensen in hun badkamer hebben. Ik probeerde er een aantal oefeningen op te doen, maar het voelde niet goed aan. Nadat ik had geprobeerd er push-ups op te doen, vertelde ik het team dat ik wilde dat ze de afmetingen veranderden zodat het ongeveer schouderbreed zou worden. Ze antwoordden me meteen dat het ook meer zou kosten als ze het groter zouden maken.

Iwata:

Het wordt samen met de software verkocht, dus het was vast wenselijk om de kosten zo veel mogelijk te drukken.

Miyamoto:

Ik was per slot van rekening degene die hun had verteld om de kosten zo laag mogelijk te houden, dus ik kan ze dat moeilijk kwalijk nemen! Hoewel de vierkante versie van het Wii Balance Board echt oncomfortabel aanvoelde, was het ontwerp al stukken beter dan voorheen, dus we wisten dat we onze handen uit de mouwen moesten steken... (droog lachje)

Iwata:

Daar is-ie weer! Je laatste toevlucht: het omverkieperen van de theetafel11! 11 Dit is een verwijzing naar de klassieke Japanse strip- en tekenfilmserie Hoshi of the Giants. De strenge vader in deze serie kieperde regelmatig de theetafel omver als het gezin daaraan zat te eten. De manier van werken van Shigeru Miyamoto wordt hier wel mee vergeleken vanwege zijn gewoonte om op het allerlaatste moment nog wijzigingen voor te stellen, waardoor iedereen plots zijn uiterste best moet doen om deze nog voor de deadline door te kunnen voeren.

Miyamoto:

(lacht) Ik vroeg hun: “Kunnen jullie geen vorm kiezen die is gebaseerd op de breedte van iemands schouders?” Maar ze zeiden: “Als we dat doen, wordt het board zwaarder en dat geeft allerlei nieuwe problemen.”

Iwata:

Ik kan me het gezicht van de hardware-planner nog herinneren toen hij hoorde dat het formaat van het Wii Balance Board werd gewijzigd.

Iwata Asks
Miyamoto:

Ik hoopte eigenlijk dat hij er uiteindelijk om zou kunnen lachen, maar... het spijt me eigenlijk wel een beetje.

Iwata:

Niettemin, als je het uitprobeert, begrijp je waarom het Wii Balance Board nu dit formaat heeft.

Miyamoto:

Een van de evenwichtsspellen in Wii Fit heet zelfs

Video: Snowboard Slalom

De eerste versies van het Wii Balance Board registreerden alleen of je naar links of naar rechts balanceerde, maar met behulp van vier sensoren kon je je evenwicht ook naar voren en naar achteren verplaatsen.
Snowboard Slalom 12. Nu het Wii Board rechthoekig van vorm is, voelt het meer aan als een echt snowboard. Het zou gewoon niet kloppen als het Wii Board vierkant was, toch? Daarom dacht ik dat iets in de vorm van een snowboard beter zou werken dan iets vierkants zoals een weegschaal. Het probleem was dat het niet makkelijk in de woonkamer zou passen, als we het te groot zouden maken. Uiteindelijk besloten we het ongeveer schouderbreed te maken, hoewel het misschien iets aan de kleine kant is voor grote mensen uit andere landen. We hebben de schouderbreedtes van verschillende Japanners gemeten en na het maken van een aantal uiteenlopende modellen voor het huidige model gekozen. 12 Snowboard Slalom is een snowboardspel dat met het Wii Balance Board wordt gespeeld.

Iwata Asks
Iwata:

Je probeerde toch ook uit te vinden welk percentage mensen je kon bereiken door de omvang van het board aan te passen aan de gemiddelde schoenmaat van mensen in de Verenigde Staten?

Miyamoto:

Klopt. Toen Reggie13 van NOA naar Japan kwam voor besprekingen met de andere directeuren, hebben we hem op het Wii Board gezet en ook zijn schouderbreedte gemeten. (lacht) 13 Reggie is Reggie Fils-Aime, de president van Nintendo of America Inc. Hij is ook degene die op het podium verschijnt en presentaties doet bij evenementen in de Verenigde Staten.

Iwata:

Er waren ook mensen met grotere voeten dan Reggie, nietwaar?

Miyamoto:

Ja, en zelfs in onze kantoren in Japan werken mensen met grote voeten. Trouwens, heb jij deze keer ook niet de theetafel omvergekieperd?

Iwata:

Daar hebben we het nog wel over... (lacht) Aanvankelijk was het Wii Balance Board met een snoer aan de Wii-afstandsbediening verbonden om draadloos signalen naar het Wii-systeem te sturen. Op deze manier werden de kosten gedrukt.

Miyamoto:

Ik probeer altijd zuinig te zijn. (lacht) Nieuwe accessoires met de Wii-afstandsbediening verbinden was een van de mogelijkheden van de Wii, dus hoopte ik iets dergelijks te kunnen doen, totdat jij me vertelde dat het vreemd over zou komen...

Iwata:

Ik zag mezelf gewoon niet op mijn knieën het board op de Wii-afstandsbediening aansluiten, alleen maar om mezelf te wegen. Ik dacht bovendien dat het beter was dit ook niet van onze klanten te verlangen. Daarom hield ik voet bij stuk. Je zou kunnen zeggen dat dit ongeveer mijn invloed op de specificaties van Wii Fit is geweest. (lacht)

Miyamoto:

Inderdaad, maar dankzij die invloed hebben we nu super-de-luxe specificaties! (lacht) Toen het nog zo was dat je het Wii Board op de Wii-afstandsbediening moest aansluiten, hadden we ook een veiligheidskwestie: wat als iemand per ongeluk over het snoer naar de Wii-afstandsbediening zou struikelen? Dat is nu geen probleem meer en het uiterlijk van het Wii Board is ook een heel stuk gestroomlijnder.

Iwata:

Op deze manier is het echt heel gemakkelijk om jezelf dagelijks te wegen. Als je iedere keer de Wii-afstandsbediening zou moeten aansluiten en verwijderen, zou het afdoen aan de eenvoud.

Iwata Asks
Miyamoto:

Precies. Ouderen zullen er ook gebruik van maken, dus het moet gebruiksvriendelijk zijn zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan als je het gewoon even wilt uitproberen. Ze zullen zichzelf wegen, dus dan moet het wel leuker en eenvoudiger zijn dan met een gewone weegschaal, toch? Daarom hebben we veel aandacht besteed aan de interface en aan wat je moet doen voordat je begint. We stonden op het punt een revolutionair accessoire op de markt te brengen dat je bovendien op je tv kon aansluiten, dus het was de moeite waard om er hard aan te werken.

Iwata:

Er bestaan nog helemaal geen weegschalen zonder display, laat staan weegschalen die draadloze signalen gebruiken om informatie op je tv weer te geven.

Miyamoto:

Het is werkelijk een bijzonder stukje hardware. Ik dacht dat het beter zou zijn om draadloze signalen te gebruiken omdat mensen zichzelf meestal in de badkamer wegen. Maar als we het op zo'n manier zouden maken dat je jezelf in de badkamer moest wegen, zou je de tv niet kunnen zien. Nadat we dit onderling hadden besproken, besloten we dat het interessanter zou zijn om het wegen voor de tv te laten plaatsvinden, en zo is het uiteindelijk ook geworden. We dachten ook dat het leuk zou zijn als er naast Wii Fit ook andere software voor het Wii Board zou komen. Wii Fit bevat spellen waarin wordt gesnowboard en geskied, en we dachten dat dat eigenlijk wel genoeg was. Maar het zou leuk zijn als er andere software komt voor mensen die bijvoorbeeld verschillende parcoursen willen proberen.

Iwata:

Ik denk dat het leuk is als er via WiiWare14 nieuwe, eenvoudigere software verschijnt die gebruik maakt van het Wii Balance Board. Als je ineens nieuwe software voor het Wii Balance Board voor de prijs van normale spellen uitbrengt, is het voor uitgevers moeilijker om het op de markt te brengen. Daarom denk ik dat het goed zou zijn als je minder dure software naar je Wii-systeem zou kunnen downloaden, in plaats van alleen afhankelijk te zijn van spellen die in de winkel worden verkocht. 14 WiiWare is een nog te verschijnen dienst voor de Wii waarmee je tegen betaling nieuwe software kunt downloaden. WiiWare gaat in maart 2008 in Japan van start.

Miyamoto:

Ja, dat zou inderdaad leuk zijn. Misschien kan ik dat maken? Ik zou een versie van Snowboard Slalom kunnen maken met verbeterde parcoursen of misschien van 1080° Snowboarding15. 15 1080° Snowboarding is een snowboardspel voor de Nintendo64 dat in november 1998 in Europa werd uitgebracht.

Iwata Asks
Iwata:

(lacht)