5. De tv aantrekkelijker maken

Iwata:

Ondertussen werd ook nog NFC (near-field communication)22 toegevoegd. Hoe ging dat? 22 Maakt het mogelijk dat een systeem gegevens uitwisselt als een kaart of ander voorwerp dat NFC ondersteunt in de buurt wordt gehouden.

Yamashita:

Ik had nooit verwacht dat de Wii U GamePad zo veel functies zou hebben, niet alleen wat NFC betreft, maar in het algemeen.

Iwata:

Het zijn nogal wat functies.

Iwamoto:

We dachten dat we een controller moesten maken, maar hij heeft alle functies van een handheld gekregen!

Yamashita:

Juist. En alles verloopt draadloos. We moesten software ontwikkelen voor veel verschillende zaken, zoals NFC, de TV-knop23, en de geomagnetische sensor24. Dat was veel werk! Maar Iwata, toen we je aankondiging25 van NFC zagen waren we geschokt. We dachten, “Wat?! Wat kondigt hij nu aan?!” (lacht) 23 Met deze functie van de Wii U GamePad kun je hem als een controller voor je tv gebruiken. Een sensor in de Wii U GamePad die geomagnetisch bepaalt hoe de controller beweegt. de Wii U GamePad heeft ook een versnellingsmeter en gyroscoop. 25 Op 27 januari 2012 kwam Iwata tijdens een bijeenkomst voor aandeelhouders met een aankondiging over de nieuwe functies van Wii U.

Iwata:

Is dat zo? Sorry daarvoor! (lacht)

Iedereen:

(lacht)

Yamashita:

Er werd enthousiast gereageerd, dus daar waren we blij om, maar we waren nog niet zo ver met de ontwikkeling. Dus konden we helaas geen vragen beantwoorden, en moesten we steeds zeggen dat er later meer nieuws zou volgen.

Iwata:

Het duurt nu niet lang meer voordat we de Wii U GamePad de wereld in sturen. Ik wil graag nog van iedereen horen wat hij van de voltooide controller vindt. Yamashita?

Yamashita:

Tijdens de ontwikkeling van de Wii U GamePad verstuurden we de draadloze radiogolven vaak toch via een kabel, om interferentie te voorkomen. Maar toen ik bij wijze van proef het apparaat een keer draadloos gebruikte in mijn eigen huis, was ik verbaasd dat zonder kabel zulke mooie graphics in beeld verschenen.

Iwata Asks
Iwata:

Terwijl je de controller zelf gemaakt had? (lacht)

Yamashita:

Ja. (lacht) Zelfs mij verbaasde het hoe goed hij draadloos werkte. Ik denk dat het mensen zal verbazen hoe fraai de graphics van het Wii U-systeem draadloos op het scherm van de Wii U GamePad verschijnen.

Iwata:

Oké. Wat jij, Ito?

Ito:

Ik denk dat mensen met verstand van techniek hoogst verbaasd zullen zijn over het gebrek aan latentie. Kleine kinderen begrijpen de techniek natuurlijk niet, maar ze zullen wel merken hoe vloeiend het allemaal werkt, alsof de Wii U GamePad zelf de beelden maakt.

Iwata Asks
Iwata:

Volgens mij merkt je niet eens dat de controller met het systeem is verbonden totdat je naar een andere kamer loopt.

Ito:

Precies. Dat is een nieuwe, onverwachte verrassing. De controller zit vol verrassende elementen. Je geniet draadloos van fraaie beelden, kunt ermee internetten, en er zitten allerlei functies op, zoals de camera. Ik hoop dat mensen van deze dingen gaan genieten. (Noot van de redactie: Deze functies van de Wii U GamePad werken alleen als hij draadloos is verbonden aan een Wii U-systeem.)

Yamashita:

De Wii U GamePad toont de beelden zeer snel. Omdat bij veel nieuwe televisies latentie optreedt vanwege videoverwerkingscomponenten, verschijnen beelden soms eerder op de Wii U GamePad dan op de televisie die met een kabel is verbonden. Dus als je op de Wii U GamePad speelt, welk spel dan ook, merk je geen vertragingen op en kun je genieten van een zeer soepele bediening.

Iwata:

Met je doorzettingsvermogen ben je een eind gekomen. Je hebt zowaar de tv verslagen! (lacht)

Ito:

Ja! Ons doorzettingsvermogen heeft gewerkt! (lacht)

Iwata:

Wat wil jij hier nog over zeggen, Mae?

Mae:

Het komt nogal overeen met wat Ito zei, maar ik hoop dat iedereen van de Wii U GamePad zal genieten, van ervaren spelers tot kleine kinderen en oude mensen. Je kunt de controller voor allerlei spellen gebruiken, van spellen met fraaie graphics tot vechtspellen en spellen als Wii Sports26. Wat dat betreft denk ik dat Nintendo echt iets heeft gemaakt waar iedereen mee kan spelen. 26 Een sportspel voor de Wii dat in december 2006 is uitgebracht.

Iwata Asks
Iwata:

Oké. Ibuki?

Ibuki:

De Wii U GamePad is ontworpen als een controller – hij is anders dan andere apparaten met een platte vorm. Onze trots en de gevoelens van Nintendo zijn in het apparaat verwerkt, dus hoop ik dat mensen hem willen proberen.

Iwata Asks
Iwata:

Met andere woorden, “Als je spellen wilt spelen, moet je deze eens proberen!”

Ibuki:

Absoluut. Ik wil echt dat mensen er spellen mee spelen. We hebben zelf gemerkt hoe leuk het is ermee te spelen, dus hebben we er alle vertrouwen in!

Iwata:

Oké. Iwamoto?

Iwamoto:

Bij een nieuw spelsysteem is het uiteindelijk van belang wat er nieuw aan is. Dus hoop ik dat mensen begrijpen dat deze controller alle functies van een draagbaar spelsysteem heeft, wat bij andere controllers meestal niet het geval is. Nu deze controller zoveel functies heeft, is het de vraag hoe hij de thuisspeelervaring zal veranderen. Dat je naar de tv kijkt terwijl je ook een scherm in handen houdt, is een compleet nieuwe ervaring, omdat de speler nu over twee perspectieven beschikt. Door die twee perspectieven voelt het spelen weer helemaal nieuw en volgens mij worden hierdoor ook nieuwe manieren van spelen mogelijk. Ik kan niet wachten om spellen te spelen die hier goed gebruik van maken.

Iwata Asks
Iwata:

Inderdaad.

Iwamoto:

En we hebben het nog niet over de camera gehad. De eerste keer dat iets door de camera werd opgenomen en draadloos op het tv-scherm verscheen dacht ik, “Wauw, dit is zo geweldig.” Hoewel sommige draagbare systemen wel een camera hebben, wordt de camera bij tv-systemen meestal apart verkocht, en werkt hij niet draadloos. Dus vind ik het geweldig dat de camera op de controller zit en zonder draden kan worden bewogen. Volgens mij wordt dit een heel nieuwe invoermethode voor spellen. Maar het was niet makkelijk dit voor elkaar te krijgen! (lacht)

Iwata:

Het zou niet zo moeilijk zijn geweest als je gewoon een IC had kunnen gebruiken voor het draadloos versturen van camerasignalen. Maar we hebben in feite de mogelijkheid om videogegevens van de camera te versturen toegevoegd aan de reeds bestaande IC-communicatie voor het versturen van spelbeelden. Ik had wel verwacht dat dit op een fundamenteel niveau problemen zou opleveren, en toen ik zag hoeveel tijd het je koste om de camera goed te laten werken, was ik zeer onder de indruk van je volhardende werk! (lacht)

Yamashita:

Aan het begin van de ontwikkeling wisten we dat we een strak schema moesten aanhouden, dus hebben we de camera een tijdje laten zitten. Maar toen hoorden we dat we minstens de mogelijkheid voor stilstaande beelden of 5 beelden per seconde moesten toevoegen, en later werd dit een verzoek om 30 beelden per seconde, dus zo kwam de camera toch weer terug. (lacht)

Iwata:

Het was alsof de camera een manier zocht om weer in de controller te verschijnen.

Iwamoto:

Tot de E3 van vorig jaar kregen we het niet voor elkaar, maar daarna zijn we er de hele zomer mee aan de slag gegaan, tot de camera werkte. Dat was geweldig, zo van, “Wauw! Hij werkt!”

Yamashita:

(emotioneel) Dat was inderdaad geweldig…

Ito:

De camera moet de gegevens twee keer comprimeren en decomprimeren voor een draadloze overdracht. Dat is alles bij elkaar een lange weg om af te leggen, maar toch merk je nauwelijks iets van vertraging.

Iwata:

De beelden die je schiet met de Wii U GamePad worden gecomprimeerd, naar het Wii U-systeem gestuurd, gedecomprimeerd en verwerkt tot de beelden die moeten verschijnen. Deze beelden worden vervolgens gecomprimeerd en teruggestuurd naar de Wii U GamePad voor decompressie en weergave. Zo werkt het toch?

Iwamoto:

Precies. Het voelt misschien alsof de beelden die je met de Wii U GamePad schiet direct op het LCD-scherm verschijnen, maar ze gaan eigenlijk naar het Wii U-systeem, daar worden ze verwerkt en teruggestuurd. Toch heb ik het zo gemaakt dat je nauwelijks een vertraging opmerkt.

Yamashita:

Hetzelfde geldt voor het touchscreen. Als je iets tekent, gaat je invoer van de Wii U GamePad naar het systeem, waar deze wordt verwerkt in beelden die worden teruggestuurd. Maar uiteindelijk voelt het allemaal heel direct.

Iwata:

Mensen met enige technische kennis zullen de prestaties van het team nu iets beter op waarde kunnen schatten. Volgens mij heeft de Wii U GamePad twee kanten. Aan de ene kant is dit het eerste tv-spelsysteem waarbij iemand spellen kan spelen terwijl iemand anders tv kijkt. Aan de andere kant kan de tv nog aantrekkelijker worden wanneer je de tv en Wii U GamePad als combinatie gebruikt. Dit is echter alleen mogelijk geworden dankzij het ongelooflijk lastige en volhardende werk van de mensen die de Wii U GamePad maakten. Het is interessant dat de problemen niet allemaal door een enkel genie zijn opgelost, wat een nieuwe en diepere betekenis geeft aan Takeda’s uitspraak, “Uiteindelijk moet je gewoon lef hebben!”

Yamashita:

Het draaide uiteindelijk ook gewoon om lef. (lacht)

Iwata:

Bedankt allemaal.

Iwata Asks
Iedereen:

Geen dank!