Nintendo introduceert 3D-gaming zonder bril en geeft een nieuwe invulling aan de beste series van de game-industrie


15-06-2010

LOS ANGELES, 15 juni 2010 Nintendo heeft de lat weer hoger gelegd.

Nintendo veranderde de wereld van videogames met het touchscreen op de Nintendo DS™ in 2004. Daarna pionierde Nintendo met de bewegingsgevoelige besturing met het Wii™-systeem en de Wii-afstandsbediening in 2006, en zorgde daarmee voor een revolutie. Vandaag onthult het bedrijf een game-ervaring die zelfs nog overtuigender is: Nintendo 3DS™.™.

Op de E3 Expo gaf Nintendo de wereld een eerste glimp van een draagbaar systeem dat games weergeeft in 3D, zonder het gebruik van een speciale bril. Nintendo kondigde ook een substantiële lijst van aankomende games aan - een line-up die leest als een overzicht van de allergrootste series uit de geschiedenis van de videogames, maar met een nieuw uiterlijk en speelgevoel.

"De toegevoegde dimensie van diepte in 3D maakt het makkelijker voor spelers om afstanden in te schatten en geeft ontwikkelaars een nieuw gereedschap om games en belevingen te creëren die spelen met zowel hoogte als diepte," zei Nintendo's gameontwerper Shigeru Miyamoto, die de volledig gerealiseerde 3D-gamewereld pionierde met Super Mario 64.

Iwata Asks

De Nintendo 3DS heeft een bovenste scherm van 8,97 cm en een onderste touchscreen van 7,67 cm. Hij heeft drie camera's - één aan de binnenzijde en twee aan de buitenkant, wat het mogelijk maakt om 3D-foto's te nemen. Verder bevat hij een bewegingssensor, een gyrosensor en zelfs een Slide Pad, die analoge input in 360 graden mogelijk maakt. Op de E3 Expo toonde Nintendo een hele reeks games en toepassingen voor de Nintendo 3DS die enkele van de geliefdste series van de gameindustrie opnieuw uitvinden. Waaronder:

 • Kid Icarus: Uprising, de langverwachte opvolger van de NES-klassieker.
 • Mario Kart, dat de potentie toont van racen en bananengooien in 3D.
 • Nintendogs + cats, een nieuwe versie van het succesvolle nintendogs, dat spelers nog meer mogelijkheden geeft met hun virtuele puppies - en katjes!
 • PilotWings Resort, een vliegsimulator die spelers boven Wuhu Island laat zweven.
 • Animal Crossing, een nieuwe aflevering in de charmante reeks die draait rondom het opbouwen van een community.
 • StarFox 64 3D, een game die de ware afstand en diepte van het heelal demonstreert binnen Nintendo's bekende serie.
 • Steel Diver, een nieuwe navigatiegame rond een onderzeeboot, van Nintendo.
 • Paper Mario, dat papieren 2D-omgevingen tot leven wekt.

De Nintendo 3DS komt op de markt met de sterkste ondersteuning door third party-producenten voor een gamesysteem in Nintendo's geschiedenis. Onder andere de volgende games worden getoond op Nintendo's E3 Expo-stand:

 • DJ Hero 3D van Activision
 • RESIDENT EVIL REVELATIONS van Capcom
 • The Sims 3 van Electronic Arts
 • HIDEO KOJIMA’S METAL GEAR SOLID SNAKE EATER 3D “The Naked Sample” van Konami
 • Professor Layton and the Mask of Miracles (name not final) from LEVEL-5
 • RIDGE RACER (naam niet definitief) van Namco Bandai Games
 • Game in de KINGDOM HEARTS-serievan Square Enix
 • DEAD OR ALIVE 3D (naam niet definitief)van Tecmo Koei Games
 • SAMURAI WARRIORS 3D van Tecmo Koei Games
 • Battle of Giants: Dinosaur Strike van Ubisoft
 • Hollywood 61 (naam niet definitief) van Ubisoft

Verder staan voor de Nintendo 3DS onder andere de volgende games in de planning: SUPER STREET FIGHTER IV 3D Edition (naam niet definitief) van Capcom; Madden NFL en FIFA Soccer games van Electronic Arts; CODENAME: Chocobo Racing® 3D en een game in de FINAL FANTASY® reeks van Square Enix; een NINJA GAIDEN® (naam niet definitief) game van Tecmo Koei Games; Saint’s Row: Drive By van THQ; Assassin’s Creed™ Lost Legacy, Tom Clancy’s Ghost Recon™ en Tom Clancy’s Splinter Cell Chaos Theory™ van Ubisoft; en een Batman game van Warner Bros. Meer games zijn in ontwikkeling bij Atlus, AQ Interactive, Disney Interactive Studios, Harmonix, Hudson Soft, Majesco, Marvelous Entertainment, Rocket, SEGA, Takara Tommy en Take-Two Interactive.

Nintendo kondigde ook een substantiële lijst van games aan die onderweg is naar het Wii-systeem en de Nintendo DS-systemen, met personages en series die alle soorten spelers aanspreken.

"Als de gameindustrie een All-Star-team had, zouden Nintendo's games de basisopstelling vormen," zei Cammie Dunaway, Nintendo of America’s executive vice president Sales & Marketing. "De combinatie van een geavanceerde interface en innemende gameplay verbreedt onze aantrekkingskracht voor alle doelgroepen. Het bewijs hiervoor wordt dit jaar op de E3 Expo geleverd door de waanzinnige nieuwe ervaring en besturing die Wii MotionPlus brengt naar The Legend of Zelda: Skyward Sword."

Iwata Asks

Wii:

 • The Legend of Zelda: Skyward Sword: Deze game vormt een keerpunt voor de serie, doordat de volledige bewegingsbesturing van het Wii MotionPlus™ accessoire de bewegingen van de speler synchroniseert met Links acties. Daardoor heeft het de intuïtiefste besturing van een Legend of Zelda-spel tot nu toe. De game staat gepland voor 2011.
 • Donkey Kong Country Returns: De klassieke reeks keert terug met nieuwe levels en verbeterde beelden, maar met dezelfde sensatie van plezier en opwinding van het origineel. Voor het eerst in de serie kunnen twee mensen coöperatief het spel doorlopen. De game staat gepland voor einde dit jaar.
 • Kirby’s Epic Yarn: De wereld van de nieuwe Kirby is gemaakt van verschillende textielmaterialen. Kirby zelf bestaat uit garen (yarn), waardoor hij veelzijdigheid genoeg is om de vorm aan te nemen van een auto, onderzeeër, parachute of vliegende schotel.
 • Wii Party: Een partygame die het spelplezier van het scherm de huiskamer in slingert. Spelers moeten taken uitvoeren in de echte wereld om succesvol te zijn in de game. Het spel staat gepland voor Q4 2010.
 • Mario Sports Mix: Een verzameling van vier geweldige sporten in Mario-stijl. Spelers kunnen als hun favoriete Mushroom Kingdom-personage meedoen aan basketbal, volleybal, ijshockey en trefbal. Het spel staat gepland voor 2011.
 • PokéPark Wii: Pikachu’s Adventure: In het eerste Pokémon-avontuur op het Wii-systeem betreedt Pikachu™ een vermakelijk, uitgestrekt gebied. In de rol van Pikachu komen spelers andere Pokémon tegen en doen ze mee met behendigheidsspellen en attracties zoals races, gevechten en andere uitdagingen. Zo behoeden ze het PokéPark van een ramp. Het spel staat gepland voor 9 juli.
 • Samurai Warriors 3: Spelers kunnen kiezen uit meer dan 35 speelbare samoeraipersonages, waarvan er veel zijn gebaseerd op bestaande personen uit de Japanse geschiedenis. Elke samoerai heeft andere vaardigheden en wapens, en biedt een ander perspectief op de eenwording van Japan. Het spel is in Europa reeds verkrijgbaar.
 • GoldenEye 007 from van Activision: Het origineel was een revolutie voor first-person schietgames, en in dit vervolg exclusief voor Wii kunnen vier spelers het tegen elkaar opnemen op een gedeeld scherm, en acht spelers online. De bekende GoldenEye-ervaring is klaar voor een nieuw tijdperk.
 • Disney Epic Mickey an Disney Interactive Studios: In deze game exclusief voor Wii nemen spelers Mickey Mouse mee op een epische reis van creativiteit en ontdekking. In Wasteland, een alternatieve wereld met landen gebaseerd op Disneys tekenfilms en themaparken, gebruiken spelers verf en verdunner om de wereld, en de uitkomst van het spel, te veranderen.
 • NBA JAM van Electronic Arts: In deze revival van een klassieke reeks is de gameplay goed als vanouds. Dit vervolg exclusief voor Wii heeft nieuwe eigenschappen die de waanzinnige bewegingen en overdreven actie naar een hoger niveau tillen.
 • Just Dance 2 van Electronic Arts: In deze revival van een klassieke reeks is de gameplay goed als vanouds. Dit vervolg exclusief voor Wii heeft nieuwe eigenschappen die de waanzinnige bewegingen en overdreven actie naar een hoger niveau tillen.
 • Sonic Colours from SEGA: In Sonic’s latest adventures, he blasts through obstacles like never before as he uses coloured power-ups to boost his abilities and speed through stages. The game is scheduled to launch this holiday season.
 • New Carnival Games van 2K Play: Dit vervolg op het miljoenenverkopende origineel bevat meer dan 30 nieuwe games en 300 nieuwe prijzen, plus multiplayeractie voor ieder spel.

Nintendo DS-systemen:

 • Pokémon Ranger: Guardian Signs: In de derde aflevering in de actievolle Pokémon Ranger-serie nemen spelers de rol op zich van een Pokémon Ranger die Pokémon, mensen en natuur moet beschermen. Met nieuwe Ranger Signs om krachtige Pokémon op te roepen, waaronder Legendary Pokémon, en de toevoeging van multiplayermissies, onderzoeken spelers de snode acties van de Pokémon Pinchers, die de rust verstoren door Pokémon te achtervolgen en vangen. Het spel staat gepland voor november.
 • Golden Sun: Dark Dawn: Een klassiek rollenspel slaat terug met een nieuw uiterlijk, ontelbaar veel avonturen en heroïsche gevechten. De game vindt 30 jaar na de eerste twee games in de reeks plaats, en heeft verbluffende beelden en prachtig geanimeerde 'summoning'-spreuken die over beide Nintendo DS-schermen zijn uitgestrekt. Het spel staat gepland voor het einde van dit jaar.
 • Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies: Voor het eerst verschijnt deze gerenommeerde serie exclusief voor de Nintendo DS-systemen. Met mogelijkheden om je personage aan te passen en coöperatief te spelen, en een fabelachtige verhaallijn, biedt dit spel een unieke ervaring. Het spel staat gepland voor 23 juli.
 • Professor Layton and the Unwound Future: Deze derde aflevering in de reeks bevat meer dan 165 puzzels en nog meer geanimeerde scènes en ingesproken stemmen dan de vorige game. Het spel staat gepland voor oktober.
 • Mario vs. Donkey Kong: Miniland Mayhem: Spelers gebruiken de stylus om rode balken te tekenen en om voorwerpen te bedienen zoals ladders, pijpen, springveren en lopende banden. Het doel is om de Mini Toys naar de uitgang te brengen. Middels een intuïtieve set gereedschappen kunnen spelers nieuwe levels maken en delen met het publiek. Het spel staat gepland voor het eerste kwartaal van 2011.
 • Super Scribblenauts van Warner Bros. Interactive Entertainment: Het vervolg op het enorm succesvolle origineel bevat 120 nieuwe levels, de mogelijkheid om meer dan 10.000 bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken, een hintsysteem en een leveleditor waarmee spelers hun eigen levels en doelen kunnen maken.
 • Ghost Trick : Phantom Detective van Capcom: Spelers komen terecht in de gedachtenwereld van een moordslachtoffer dat zijn geheugen is verloren en is teruggekeerd als geest. Spelers moeten bezit nemen van objecten en deze manipuleren om puzzels, en uiteindelijk het mysterie, op te lossen.
 • Rock Band 3 an MTV Games: Deze serie maakt voor het eerst zijn opwachting op de Nintendo DS met een stijlvolle interface die spelers in het Rock Band-universum plaatst als nooit tevoren. Acht spelstanden dagen spelers uit in gitaar, bas, drums, toetsen en vocalen, en er zijn zowel coöperatieve als competitieve multiplayerstanden.
 • Okamiden van Capcom: Spelers gebruiken een kwast om bruggen te tekenen, bergkloven over te steken en paden te verbinden. Dit vervolg op Okami volgt het verhaal van een aandoenlijke wolvenpup die zich verzet tegen een nieuwe dreiging die de wereld zijn sprankelende kleuren heeft ontnomen.
 • FINAL FANTASY : THE 4 HEROES OF LIGHT van Square Enix: Deze eerste originele FINAL FANTASY-game voor de Nintendo DS-systemen bevat charmante prentenboekbeelden en een intuïtief gevechtssysteem. Spelers kunnen hun personages aanpassen en tot vier spelers kunnen coöperatief samenspannen.
 • Sonic Colours  van SEGA: De draagbare versie van dit spel verdubbelt de spanning en actie door beide schermen te gebruiken als een gigantisch, gezamenlijk landschap.

Gedurende de E3 Expo voorziet Nintendo zijn fans van exclusieve video's en andere content op het Nintendo E3 Network. Mensen kunnen http://e3.nintendo.com bezoeken om interviews met ontwikkelaars te kijken, informatie over nieuwe games te krijgen en berichtgeving vanaf de beursvloer te volgen. Dezelfde exclusieve inhoud wordt gestreamd via het Nintendo-kanaal naar Wii-bezitters met een breedbandinternetverbinding.

De Wii en Nintendo DSi hebben functies voor ouderlijk toezicht die ouders laat bepalen tot welke inhoud hun kinderen toegang hebben. Bezoek voor meer informatie over deze en andere functies http://wii.com en http://www.nintendodsi.com.