Hyrule: Toen en Nu


27-10-2016

In 2017 komt The Legend of Zelda: Breath of the Wild uit voor de Wii U en voor het nieuwste systeem van Nintendo: de Nintendo Switch. Als je het nieuws over deze game op de voet hebt gevolgd, dan heb je misschien al een paar beelden gezien die je bekend voorkomen. Veel van deze elementen zijn terug te voeren op het oorspronkelijke The Legend of Zelda, dat in 1987 is uitgebracht voor het Nintendo Entertainment System.

Kun je het Hyrule uit de originele game vergelijken met het verwoeste koninkrijk uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild? We zullen het zien.

Een oude bekende?

Opmerking: deze beelden komen uit de Japanse versie van The Legend of Zelda en The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Herken je deze grijsaard? In allebei de games kom je deze oude man tegen aan het begin van je avontuur. In The Legend of Zelda geeft hij je het zwaard waarmee je het kwaad in het koninkrijk moet bestrijden. In zijn nieuwe avontuur moet Link echter meer moeite doen om wapens te krijgen, bijvoorbeeld door ze van vijanden af te pakken.

De oude man geeft je dit keer weliswaar geen wapens, maar je kunt altijd een fakkel van hem krijgen of een paar van de geroosterde appels oprapen die rond zijn kampvuur liggen. In de wildernis komt zo'n appeltje voor de dorst vaak goed van pas.

Een bril-jant uitzicht!

In The Legend of Zelda stuit je op een rotsformatie die wel iets wegheeft van een bril.

Vanwege hun markante vorm worden deze stenen ook wel de Brilrotsen genoemd en je komt ze ook tegen in The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De omgeving is een stuk bergachtiger dan vroeger, maar de rotsen hebben nog steeds de vorm van een bril.

Verken deze plek zelf zodra de game uitkomt.

Met de stroom mee

Denkend aan Hyrule zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland stromen. In The Legend of Zelda was er een vlot waarmee je vanzelf het water kon oversteken. Als je in The Legend of Zelda: Breath of the Wild een rivier met ijskoud water tegenkomt, dan kun je alleen met een vlot de andere oever bereiken.

Als je goed kijkt, zie je dat Link zelf een briesje veroorzaakt om het vlot in beweging te krijgen. Op die manier kan hij het vlot ook de goede kant op sturen.

Door merg en been

Als je een doodshoofd ziet, weet je dat je op je tellen moet passen. Dat was zeker het geval bij de laatste kerker in The Legend of Zelda, die de vorm van een schedel had. Ook in The Legend of Zelda: Breath of the Wild kom je een vijandelijke schuilplaats tegen die eruitziet als een reusachtig doodshoofd. Hoewel deze plek er angstaanjagend uitziet, zijn er allerlei zwakke plekken te vinden. Zie je die lantaarn? Als je die raakt, kun je de schuilplaats in een verzengend inferno veranderen.

Het gerucht doet de ronde dat er nog veel meer overeenkomsten zijn tussen The Legend of Zelda en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Probeer ze allemaal te ontdekken.