The Last Story

Systeem: Wii Releasedatum: 24-02-2012

Sinds 20 mei 2014 is de Nintendo Wi-Fi Connection-dienst stopgezet en zijn de onlinefuncties (zoals online spelen, matchmaking, competities en ranglijsten) voor Nintendo DS-/DSi-software en Wii-software niet meer beschikbaar. Ga naar Klantenservice voor meer informatie.

The Last Story is een JRPG voor Wii van Hironobu Sakaguchi, waarin je de leiding neemt over een groep huurlingen en met hen een geweldig, filmachtig avontuur beleeft. Geniet alleen van dit epische Wii-spel of ga online in meerdere spelstanden voor tot wel vijf spelers.

Scenario

Een verhaal dat je niet meer loslaat

Terwijl het vasteland van het keizerrijk is verwikkeld in conflicten en het stervende land langzaam voortschrijdt, gaat het Lazulis Island voor de wind. De sleutel tot de verdediging van het eiland is een batterij krachtige kanonnen, die monsters aantrekken met een vreemde magie.

De jonge huurling Zael reist samen met zijn medeavonturiers naar het eiland, in de hoop er werk te vinden, Hun nieuwe werkgever is niemand minder dan de heerser van het eiland, graaf Arganan. Als ze kunnen voldoen aan de verwachtingen van de graaf, bestaat er een kleine kans dat ze hun onzekere huurlingenbestaan achter zich kunnen laten. De klus biedt Zael en zijn kameraden, die dromen van een stabiele toekomst als ridder, de kans van hun leven.

Maar als ze tijdens hun eerste missie een grot verkennen, ontdekt Zael een mysterieuze nieuwe kracht…

Het verhaal

Het uitgestrekte Lazulis City vormt de basis voor Zaels operaties. In het netwerk van pleinen, straten en steegjes wachten hem allerlei opdrachten.

Het levendige Lazulis City, waar mensen uit alle uithoeken samenkomen – en velen een geheim hebben.

De keuken van Lazulis City – de markt

Er stroomt een kanaal door het kasteelstadje.

In Artisan's Way worden traditionele beroepen beoefend.

Lazulis Castle vertegenwoordigt de wereld van ridders waar Zael van droomt.

Ariela's Tavern, waar de metgezellen na een klus samenkomen.

Het stervende land

In contrast met het levendige en groene Lazulis Island, sterft het vasteland van het keizerrijk. De verwoeste gebieden veranderen in kristal, waarna de versplinterde fragmenten op Lazulis Island neerregenen.

Fragmenten van het land komen terecht op Lazulis City.

Mirania zoekt naar de oorzaak van het stervende land.

Fragmenten van het land.

Vijand van de mensheid: de Gurak

De Gurak zijn een menselijk ras dat de mensheid al eeuwen weet te weerstaan. Hun haat en het conflict duren voort, zelfs nadat ze door de mensen zijn verslagen in een lang vervlogen oorlog, waarbij ze uit het continent werden verjaagd. Een aanval van de Gurak zal van grote invloed zijn op Zaels lotsbestemming.

Personages

Zael

Een jongeman die als kind al zijn familieleden verloor en als huurling in alle uithoeken van het continent heeft gevochten. Hij kreeg uiteindelijk genoeg van zijn onzekere bestaan en droomt nu van een leven als ridder. Als hij tijdens zijn eerste missie op Lazulis Island aankomt, is hij getuige van een vreemd fenomeen.

Calista

Prinses van de Arganan-familie, de heersers op Lazulis Island. Haar ouders stierven beiden toen ze nog jong was. Ze wordt gedwongen een leven te leiden onder het gezag van haar oom, de huidige leider van het Lazulis-kasteel, graaf Arganan. Hoewel ze niet denkt dat het ooit nog zal gebeuren, droomt ze ervan om het kasteel op een dag te verlaten en de wijde wereld in te trekken.

Dagran

De leider van de groep huurlingen waar Zael en zijn metgezellen toe behoren. Niet alleen staat hij zijn mannetje in het gevecht, maar ook door zijn vermogen om de groep aan werk te helpen heeft hij hun vertrouwen gewonnen. Hij ontmoette Zael toen ze beiden nog veel jonger waren. Sinds die tijd trekken ze samen op en vervult Dagran de rol van een oudere broer.

Syrenne

Een temperamentvolle zwaardvechtster die vecht met twee zwaarden en meestal in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze drinkt teveel en is een beetje grofgebekt, maar ze is erg gevoelig en denkt altijd eerst aan haar metgezellen. Ze houdt ervan te vechten en baant zich met haar zwaarden een weg door haar vijanden, ongeacht het gevaar.

Yurick

Een tovenaar die vecht met vuur. Hij is het jongste lid van het huurlingenteam, maar beschikt desondanks over uitzonderlijke vaardigheden. Hij zegt niet veel en toont maar weinig emoties. Hij ziet zijn baan als huurling als niet meer dan een manier om te overleven. Zijn vader verdween toen hij nog jong was en zijn moeder stierf niet veel later, waardoor hij alleen achterbleef.

Lowell

Een tovenaar die het ijs beheerst. Hij is cynisch en een rokkenjager, maar diep van binnen is hij onverschrokken, slim en gevat. Hoewel hij overkomt als vrolijk en lichtzinnig, ziet hij zijn metgezellen als familie, en hij stelt de tijd die hij met ze doorbrengt op prijs. Hoewel hij in het gevecht gebruikmaakt van magie, kan hij ook goed overweg met zijn zwaard, wat hem tot een allround strijder maakt.

Mirania

Beheerst genezende magie. Beleefd gezegd is ze mysterieus, maar als je het iets minder beleefd omschrijft, is ze een beetje afwezig en vreemd. Haar filosofische kijk op de zaken en moederlijke aard hebben op de een of andere manier te maken met het geheim achter haar geboorte en opvoeding. Ze heeft een gezonde eetlust en bunkert voor tien.

Graaf Arganan

De leider van de Arganan-familie, die Lazulis Island al generaties lang bestuurt, geniet van de macht die deze stad als het middelpunt van handel en verdediging met zich meebrengt. Hij is een ervaren strateeg en hoogst ambitieus. Verder is hij degene die Dragans huurlingenteam heeft gerekruteerd.

Generaal Asthar

Een militair met een indrukwekkende staat van dienst en de voormalige opperbevelhebber van het leger. Als een echte ridder beheerst hij lichaam en geest volledig. Toen hij de tragedie van de oorlog met eigen ogen zag, en als een van de eersten in de gaten kreeg dat er een verband was tussen het conflict en het stervende land, trok hij er in zijn eentje op uit. De informatie die hij verzamelde bracht hem tot de theorie dat de antwoorden te vinden zijn op het mysterieuze Lazulis Island.

Zangurak

De tirannieke koning die heerst over de Gurak. Door zijn onvoorstelbare kracht en charisma zag hij voor het eerst in de geschiedenis kans om de Gurak te verenigen. Na zijn ontmoeting met Zael en zijn vreemde kracht, heeft hij het over de 'kracht van de buitenstaander'.

Therius

Een jonge ridder in het gezelschap van generaal Asthar, die hij als zijn meester beschouwt. Hij probeert zichzelf constant te verbeteren, maar zijn tekortkomingen verraden soms zijn jonge jaren. Over zijn vaardigheden met het zwaard wordt wel eens gezegd dat ze net zo goed zijn als die van Asthar, en hij streeft er dan ook naar een betere ridder dan zijn meester te worden.

Gevechten

Strategische gevechten in realtime

Het spel draait om gevechten die in realtime plaatsvinden. De speler bestuurt de hoofdrolspeler, Zael, en beweegt vrij over het slagveld. Met de speciale kracht waar hij over beschikt – ook wel bekend als Gathering – ondersteunt hij zijn bondgenoten en helpt hij het gevecht in goede banen te leiden. Bovendien beschik je over verschillende strategieën die je, afhankelijk van het terrein, kunt uitvoeren. Zo kun je de vijand in de rug aanvallen of obstakels vernietigen.

Druk met de richtingsstick naar een vijand om hem automatisch aan te vallen, en druk op de B-knop om een verdedigende houding aan te nemen. Als je de besturing op 'Manual' zet, kun je met de A-knop aanvallen.

Voordat het gevecht begint, krijg je een overzicht van het terrein te zien.

Orde en chaos

Gevechten vinden doorgaans plaats tussen Zaels team en een groep vijanden. In grotten en soortgelijke locaties vormen Zael en de anderen een formatie, en bereiden zich voor op een treffen met de vijanden.

Als je wild in het rond rent, bepaalt de vijand hoe het gevecht verloopt. Maar als je Zaels vaardigheid Gathering gebruikt, kun je de vijandelijke formaties in verwarring brengen en openbreken, zodat je de controle over het slagveld krijgt.

1. Verstoor de vijand en neem de leiding

De indicatielijn laat zien waar de vijand op mikt. Zodra je Gathering activeert, richten alle pijlen zich op Zael.

2. Vecht zij aan zij met je bondgenoten

Als de vijand zich concentreert op Zael, hebben zijn metgezellen de tijd om krachtige magie in te zetten. Bondgenoten kunnen spreuken sneller uitspreken als Zael gebruikmaakt van Gathering.

Leid het gevecht

In principe worden gevechten in realtime gevoerd, waarbij Zael door de speler wordt bestuurd en zijn medestrijders op eigen houtje vechten. In de Command Mode kunnen echter ook commando's aan de metgezellen worden gegeven, waaronder het uitoefenen van magie en het vormen van een zogenaamde Heal Circle. In de Command Mode zie je een overzicht van het gevecht en staat de tijd stil, zodat je op je gemak een strategie kunt uitstippelen.

Houd er rekening mee dat het gebruik van de Command Mode ook beperkingen kent. Er kan alleen gebruik van worden gemaakt als aan bepaalde condities wordt voldaan.

Zoek dekking

Je wint een gevecht niet door roekeloos op een vijand af te rennen. Het is belangrijk dat je je achter objecten verschuilt en toeslaat als je tegenstander het niet verwacht. Met de Z-knop kun je ook je kruisboog gebruiken. De kruisboog kun je niet alleen gebruiken om vijanden te beschieten, maar ook om nieuwe strategieën te bepalen door rond te kijken.

Verschuil je en val op het juiste moment aan.

Door je bondgenoten instructies te geven, kan het verloop van een gevecht in een oogwenk omslaan. Misschien kun je ze wijzen op delen van de omgeving die verwoest kunnen worden.

Magische krachten

Als een bondgenoot magie gebruikt, ontstaat op het punt van inslag een magische cirkel. Het betreden van deze cirkel resulteert erin dat je wapens worden doordrenkt met magie. Zaels Gale kan worden gebruikt om deze cirkels te neutraliseren, met als bijwerking dat de vijand wordt overweldigd.

Magie is buitengewoon krachtig. Het gebruikt van een spreuk vergt echter de nodige tijd.

Het neutraliseren van ijsmagie met Gale veroorzaakt de status Slip bij vijanden.

Gevechtstechnieken

Gathering Burst

Terwijl je je tegen aanvallen verdedigt met Gathering, bouw je langzaam maar zeker kracht op. Nadat je een bepaalde hoeveelheid kracht hebt verzameld, kun je met Gathering een Gathering Burst ontketenen. Je verwond hiermee de vijanden in de omgeving en veroorzaakt bijkomende effecten, zoals het vertragen van je tegenstanders.

Genezing

Als de energie (HP) van een personage nul wordt gereduceerd, is hij tijdelijk uitgeschakeld en niet in staat om te vechten. Als Zael deze metgezel aanraakt terwijl Gathering is geactiveerd, wordt de energie hersteld en beschikt het personage gedurende korte tijd over verhoogde vermogens. Als een personage vijf keer wordt uitgeschakeld, is hij volledig knock-out, en kan hij tijdens het gevecht niet meer worden hersteld.

Verticale aanval

Met Zaels Vertical Slice rent hij tegen een muur of ander verticaal oppervlak op, om vervolgens naar beneden te springen en een aanval uit te voeren waarmee hij een groot gebied bestrijkt. Door handig gebruik te maken van de Vertical Slice, kun je een groep tegenstanders die je met Gathering naar je toe hebt gelokt ongelofelijk veel schade toebrengen. Met Vertical Slice kunnen, net als met Gale, magische cirkels worden geneutraliseerd.

Spirit-aanvallen

Speciale aanvallen kunnen worden uitgevoerd met Spirit, dat tijdens gevechten op verschillende manieren wordt verzameld. Elk personage beschikt over zijn eigen Spirit-aanval, die wordt geactiveerd in de Command Mode. Het zijn krachtige aanvallen die uiterst effectief zijn in een gevecht.

Aanpassingen

Het veranderen van de uitrusting en bepantsering die jouw personages dragen en bij zich hebben, wordt niet alleen in het spel getoond, maar ook in de video's. Er zijn twee soorten bepantsering: voor het bovenlijf en voor de benen. Je kunt allerlei combinaties maken.

Je kunt ook delen van de bepantsering verwijderen, waardoor het uiterlijk nóg persoonlijker wordt. Het verwijderen van die delen doet niets af aan de verdedigende waarde, dus je bent vrij om te experimenteren. Van bepaalde voorwerpen kun je zelfs verf maken, waarmee je de kleur van je bepantsering kunt veranderen.

Upgrades

Je uitrusting kan worden verbeterd door zogenaamde Upgrade Artisians. De hoeveel goud en voorwerpen die je daarvoor nodig hebt verschilt per uitrustingsstuk. Sommige wapens en bepantseringen bieden speciale vaardigheden, waarover beschikt kan worden als ze worden uitgerust. Het upgraden van uitrusting kan die vaardigheden verbeteren of veranderen. Ook kan het type wapen volledig veranderen door een upgrade.

Veel van de voorwerpen die in schatkisten worden gevonden of door vijanden worden achtergelaten zijn willekeurig. Als je geluk hebt vind je een zeldzaam voorwerp! Verder zijn er mysterieuze wapens die niet direct kunnen worden uitgerust. Je moet ze eerst laten beoordelen in de stad.

Zoeken en vinden

Als linksonder in beeld het woord SEEK verschijnt, bevindt er zich in je buurt iets waar je je aandacht op kunt vestigen. Druk op de Z-knop om te kijken en in de omgeving te zoeken.

Als je je aandacht vestigt op een voorwerp dat op de grond ligt, verschijnt het woord SEEK soms onmiddellijk weer in beeld. Als je een serie van dit soort ontdekkingen doet, vind je soms een zeldzaam voorwerp.

De Arena

In de arena van de stad kun je wanneer je maar wilt tegen monsters vechten. Door te winnen verdien je niet alleen ervaringspunten, maar ook geldprijzen en voorwerpen.

Sommige mensen buiten de arena wagen een gokje. Als je wint kan het zijn dat ze je bedanken.

De gevechten worden van live commentaar voorzien.

Multiplayer

Lobby

In The Last Story kun je via de Nintendo W-Fi Connection met en tegen anderen spelen. Er zijn twee spelstanden, Deathmatch en Co-op. Nadat je een van deze standen hebt gekozen, ga je naar de lobby. Je kunt ervoor kiezen om tegen willekeurige spelers of vrienden te spelen.

Deathmatch

Tijdens een Deathmatch vechten spelers tegen elkaar en verdienen punten door de ander* te verslaan. Na vijf minuten worden de spelers beoordeeld aan de hand van de punten die ze hebben gescoord. Tijdens een Deathmatch kun je met zowel bevriende als vijandelijke personages spelen, zoals de Gurak, Reptids, etc.**

* Er bestaat ook een Team Battle, waarin de spelers over twee teams worden verdeeld.

** Van personages waar je in het normale spel mee speelt, komt het alleen uiterlijk overeen, niet de gegevens.

Na een Deathmatch word je beloond met prestige, afhankelijk van de behaalde plaats. Als je een bepaalde hoeveelheid prestige hebt verdiend, word je beloond met een speciale titel. Afhankelijk van je positie kun je ook zeldzame wapens, voorwerpen en verf ontvangen. Deze voorwerpen kun je vervolgens in het normale spel gebruiken.

Tijdens een Deathmatch liggen er voorwerpen in het veld, die je kunt gebruiken om effectiever te vechten. De Prank Banana kan bijvoorbeeld worden afgevuurd met de kruisboog. Een vijand die hierdoor wordt geraakt, gaat onderuit, zodat je de kans krijgt om hem hard te raken. Er zijn nog een heleboel andere voorwerpen, zoals wapens met een bepaald effect en voorwerpen die je aanvalskracht vergroten.

Vuur een Prank Banana af met je kruisboog en haal je vijanden onderuit.

Ontketen een verwoestende explosie met de Annihilator Arrow.

Ancient Barrier werpt een barrière op die je vijanden tegenhoudt.

Sticky Leek vertraagt je tegenstanders.

Co-op

In Co-op werken spelers samen om krachtige tegenstanders te verslaan. In tegenstelling tot Deathmatch, telt de kracht van de wapens en bepantsering die je in het normale spel hebt gevonden hier wél mee, zodat je de personages die je in het avontuur voor een enkele speler hebt ontwikkeld kunt gebruiken.

Communiceren

Kies een zin of richting voor het verhaal uit de keuzemogelijkheden die je krijgt, om in de lobby of tijdens het gevecht met andere spelers te communiceren.

Kies een willekeurige zin uit de verschillende categorieën. Het is mogelijk om zinnen van verschillende personages te kiezen. De gebruikte zin wordt uitgesproken en als tekst getoond.

Deze omschrijving is afkomstig van de uitgever.


Wat je moet weten

Deze content wordt verkocht door Nintendo of Europe GmbH. Alle aankopen worden betaald met Nintendo eShop-tegoed dat te gebruiken is via het Nintendo-account waarmee de aankopen zijn gedaan.

Deze content wordt verkocht door Nintendo of Europe GmbH en moet worden betaald met Nintendo eShop-tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account. Bij de aankoop van deze content is de Nintendo-accountovereenkomst van kracht.

Deze content kan worden gekocht door gebruikers die een Nintendo-account hebben aangemaakt en akkoord zijn gegaan met de wettelijke voorwaarden. Om content voor de Wii U of een systeem in de Nintendo 3DS-familie te kunnen kopen heb je ook een Nintendo Network ID nodig. Het tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account, moet dan worden samengevoegd met het tegoed dat verbonden is aan je Nintendo Network ID. Als de tegoeden nog niet zijn samengevoegd, dan kun je dit tijdens de aankoop doen. Om met de aankoop te beginnen moet je inloggen met je Nintendo-account en Nintendo Network ID. Zodra je bent ingelogd, kun je de aankoop bekijken en voltooien.

Om content voor de Wii U of een Nintendo 3DS-systeem te kunnen kopen moet het tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account, worden samengevoegd met het tegoed dat verbonden is aan je Nintendo Network ID. Als de tegoeden nog niet zijn samengevoegd, dan kun je dit tijdens de aankoop doen. Op het volgende scherm kun je je aankoop bekijken en voltooien.

De voorwaarden van deze aanbieding gelden voor gebruikers die inloggen met een Nintendo-account waarbij het ingestelde land overeenkomt met de landinstelling van deze website. Als een Nintendo-account een andere landinstelling heeft, kunnen de voorwaarden van deze aanbieding worden aangepast. (De prijs kan bijvoorbeeld worden weergegeven in de lokale valuta.)

Nadat je betaling is verwerkt, wordt de content gedownload op het systeem dat is gekoppeld aan je Nintendo-account, of je Nintendo Network ID in het geval van de Wii U of de verschillende Nintendo 3DS-systemen. Op dit systeem moet de nieuwste versie van de systeemsoftware geïnstalleerd zijn. Ook moet het systeem zijn verbonden met het internet en moet de optie om automatisch software te downloaden ingeschakeld zijn. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Afhankelijk van het systeem/hardwaremodel dat je hebt en je gebruik ervan, heb je mogelijk extra opslagmogelijkheden nodig om software te downloaden in de Nintendo eShop. Ga naar Service en info voor meer informatie.

Voor games die van cloudstreaming gebruikmaken, kan alleen de gratis opstartapplicatie worden gedownload.

Zorg dat je genoeg vrije ruimte hebt om het downloaden te voltooien.

Nadat je betaling is verwerkt, wordt de content gedownload op het systeem dat is gekoppeld aan je Nintendo-account, of je Nintendo Network ID in het geval van de Wii U of de verschillende Nintendo 3DS-systemen. Op dit systeem moet de nieuwste versie van de systeemsoftware geïnstalleerd zijn. Ook moet het systeem zijn verbonden met het internet en moet de optie om automatisch software te downloaden ingeschakeld zijn. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Afhankelijk van het systeem/hardwaremodel dat je hebt en je gebruik ervan, heb je mogelijk extra opslagmogelijkheden nodig om software te downloaden in de Nintendo eShop. Ga naar Service en info voor meer informatie.

Voor games die van cloudstreaming gebruikmaken, kan alleen de gratis opstartapplicatie worden gedownload.

Zorg dat je genoeg vrije ruimte hebt om het downloaden te voltooien.

De voorwaarden van de aanbieding worden getoond op basis van de landinstellingen van je Nintendo-account.

Bij de aankoop van deze content is de Nintendo-accountovereenkomst van kracht.

Het gebruik van ongeoorloofde apparatuur of software die technische modificaties van het Nintendo-systeem of software mogelijk maakt, kan ertoe leiden dat deze software onspeelbaar wordt.

Dit product bevat technische beveiligingsmaatregelen.

De content is niet speelbaar voor de releasedatum: {{releaseDate}} . Voor pre-orders worden betalingen automatisch verwerkt vanaf zeven dagen voor de releasedatum. Als je een product binnen zeven dagen voor de releasedatum bestelt, wordt de betaling direct bij de aankoop verwerkt.

Categorieën

RPG

Spelers

1 - 6

Uitgever

Nintendo

Ontwikkelaar

Mistwalker/AQ Interactive

Functies

Internet

Leeftijdsclassificatie

Wii

Systeem

Wii

Releasedatum

24-02-2012

Leeftijdsclassificatie

PEGI 16

Compatibele controllers

  • Traditionele Controller (Wii) +
  • Wii-afstandsbediening,
  • GameCube Controller,
  • Wii-afstandsbediening & Wii-afstandsbediening Plus