• {{pageTitle}}

  , {{gameSystem}}

  Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

 • Welkom bij Nintendo Support

  Krijg hulp voor je Nintendo-systemen, -software en -diensten

  Algemene tips

  Het kan een kostbare aangelegenheid zijn om in Swords & Soldiers een goedlopend leger uit de grond te stampen. Eenheden zijn niet goedkoop, en soms is het zelfs nog duurder om gekochte eenheden te versterken. Instinctief voel je misschien de neiging je eenheden zo snel mogelijk te versterken, aangezien je op deze manier de krachtigste eenheden en spreuken in bezit krijgt. Maar soms is het wijzer deze neiging even te onderdrukken.

  In de meeste strategiespellen is de aanschaf van de krachtigste eenheden min of meer een garantie voor de overwinning. Maar niet in Swords & Soldiers. Je moet een evenwicht proberen te vinden tussen je economische groei en je verlangen om de vijand onder druk te houden – en dat geldt zeker in de hectische multiplayer mode.  Als je alleen maar probeert zo snel mogelijk de krachtigste eenheid te krijgen, zul je de strijd vrijwel zeker verliezen. Onder de juiste omstandigheden kunnen de eenheden waarmee je begint namelijk net zo krachtig zijn als de eenheden die al op elke mogelijke manier zijn versterkt.

  Met dit in je achterhoofd, moet je proberen om het meeste te halen uit de eenheden die je reeds bezit. Je kunt bijvoorbeeld eerst enkele basisversterkingen voor eenheden aanschaffen en je laagste eenheden zo snel mogelijk de strijd insturen. Zo kun je de vijand bezighouden, waardoor ruimte ontstaat die je kunt benutten om je leger op te bouwen. Een andere tactiek is het kiezen van een enkele soort eenheden, en een ondersteunende spreuk gebruiken die hun zwaktes compenseert. Dartblowers zijn bijvoorbeeld heel geschikt om vijanden op afstand onder vuur te nemen, maar ze zijn niet opgewassen tegen Berserkers. Als je echter de ‘Cage Trap’-spreuk gebruikt, kun je elke Berserker die je kant opkomt in de val laten lopen. Vervolgens kunnen je Dartblowers ze van een afstandje uitschakelen, dus zonder zelf gevaar te lopen.

  Iets anders om rekening mee te houden is de manier waarop je oprukt naar de vijandelijke basis. Je mars wordt vertraagd als je begint te vechten met vijandelijke werkers. De kans bestaat dat de vijand deze vertraging gebruikt voor het opbouwen van verdere versterkingen. Dit kan in het bijzonder gevaarlijk worden als de vijand boogschutters produceert om die vanachter de dekking van zijn werkers op je troepen te laten vuren. Zodra het duidelijk wordt dat je de vijandelijke basis niet met een enkele mars voorwaarts zult veroveren, kun je overwegen om je productie te vertragen en voor versterkingen te sparen, of om meer werkers te produceren. Je kunt ook overwegen om een toren te plaatsen die extra veiligheid biedt als de vijand door je frontlinie is gestoten.

  Natuurlijk kun je de vertraging ook in je voordeel gebruiken, vooral tegenover vijanden die slagwapens gebruiken. Als je bijvoorbeeld kunt beschikken over Dartblowers, kun je de vijand laten oprukken tot hij je werkers heeft bereikt, om vervolgens zoveel mogelijk Dartblowers te produceren. Terwijl de vijand met man en macht probeert de werkers te passeren om je Dartblowers te bereiken, worden ze op een spervuur aan pijltjes getrakteerd. Als je zo een groep van 4 – 5 Dartblowers hebt gevormd, kunnen ze elke vijand met een slagwapen vernietigen voor hij je Dartblowers heeft bereikt. Dit geeft jou de kans op je grote doorbraak, want je tegenstander moet versterkingen kopen om je groep Dartblowers te stoppen voordat ze zijn basis hebben bereikt. Houd er wel rekening mee dat er bij deze tactiek wel eens een werker kan sneuvelen.

   

  Hoe je een reus kunt vellen
  Niemand vergeet ooit zijn eerste confrontatie met de Sun Giant-eenheid van de Azteken. Sun Giants waren ooit gewone stervelingen, maar zijn door krachtige magie voorzien van geweldige vermogens. Dit is overigens dezelfde magie die het de Azteken mogelijk maakt van die bizar grote groentes te gebruiken. Voorzien van hun angstwekkende  zonnemaskers torenen de zonnereuzen boven het slagveld uit om hele legers met een enkele slag te vernietigen. Ze lijken aanvankelijk onverslaanbaar, maar gelukkig heeft elke vijand een zwakte en kun je voor elke partij een methode vinden om met deze intimiderende tegenstanders af te rekenen.

  Als je een reus wilt vellen, moet je allereerst zorgen dat je over eenheden beschikt die over een afstand kunnen aanvallen. Dus moet je in ieder geval deze versterking kopen. De reus beweegt nogal traag, dus kunnen je afstandsschutters hem wel wat schade toebrengen terwijl hij je kant op komt. Terwijl je al je aandacht en pijlen richt op de reus, bouw je zo een mooi legertje Dartblowers op. Als de reus eenmaal is geveld, kun je die Dartblowers natuurlijk gebruiken voor andere doelwitten, en dat kan erg goed uitpakken.

  Om de Dartblowers wat meer tijd te geven de klus te klaren, kun je ook wat gewone strijdkrachten tussen jouw Dartblowers en de reus plaatsen, zodat de reus die aan gaat vallen. Natuurlijk zijn je gewone mannetjes niet tegen die reus opgewassen, maar ze zullen hem wel enorm vertragen, zodat je afstandschutters hem flink wat schade kunnen toebrengen. Als je de Heal-spreuk van de Vikingen of de Chinezen gebruikt, kun je de eenheden die door de reus worden aangevallen zelfs in leven proberen te houden. Je kunt ook spreuken gebruiken om de reus te vertragen, zoals de Poison Bomb, Snowstorm en Cage Trap.

  De Vikingen kunnen ook een meer geavanceerde methode tegen de reuzen gebruiken: de Rage-spreuk. Als je deze combineert met de krachtige Frost Hammer-eenheid, kan de Rage-spreuk een ijzingwekkende werking hebben. Frost Hammer-eenheden slaan hun tegenstanders namelijk met een grote hamer die de getroffene in een blok ijs verandert. Helaas wil dit bij de reus maar niet lukken, tenzij je de Rage-spreuk gebruikt. Als je de Rage-spreuk gebruikt op een Frost Hammer-eenheid in de buurt van de reus, zullen de twee vijanden elkaar tegelijk raken.

  De Frost Hammer-eenheid krijgt dus een behoorlijke dreun, maar de reus ook. En – belangrijker nog – hij zal ook korte tijd bevroren blijven staan. Die tijd kunnen je afstandschutters natuurlijk goed gebruiken om de reus grote schade toe te brengen. Als je echt goed bent geworden in dit spel, kun je ook proberen om Rage precies op het juiste moment op een Frost Hammer-eenheid te gebruiken, namelijk het moment dat de reus zich even voorbereid om toe te slaan. Je timing moet precies goed zijn, maar op deze manier is het mogelijk de reus te bevriezen zonder zelf schade op te lopen!

  Natuurlijk zijn er ook manieren om deze tactieken te beantwoorden als je met de Azteken speelt. Je kunt bijvoorbeeld de afstandschutters vergiftigen, ze in een Cage Trap laten lopen, of een Necromancer in de buurt houden. De skeletten die de Necromancers produceren bieden namelijk ideale bescherming tegen Rage-wolken.

  Aan welke kant je ook vecht, vergeet niet dat elke vijand en strategie wel een zwak punt heeft. Aan jou de taak deze zwaktes te vinden en uit te buiten!