• {{pageTitle}}

  , {{gameSystem}}

  Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

 • Welkom bij de Nintendo-klantenservice

  Krijg hulp voor je Nintendo-systemen, -software en -diensten

  Tips voor beginners

  Hoe kan ik nieuwe leden aan mijn team toevoegen?

  Je begint het spel als eenzame Celestrian, maar al snel worden je tegenstanders zo sterk dat het wijs is wat andere helden om je heen te verzamelen. Dit kun je doen bij Quester's Rest (de herberg in het kasteeldorp Stornway) en wel op twee manieren:

  1. Als je samen met je vrienden wilt spelen via de draadloze communicatie van de Nintendo DS, moet je bij de balie van de herberg met Pavo praten. Kies de optie “Invite Friends From Other Worlds” als je wilt dienstdoen als gastheer van de sessie met je vrienden. Als één van je vrienden al gastheer is, moet je ook met Pavo praten, maar dan kiezen voor de optie "Visit Another World". Voor je het weet kunnen jullie samen op avontuur!

  2. Als je alleen speelt – of niet genoeg vrienden beschikbaar zijn om een team van vier te vormen - werkt het een beetje anders. Ga naar de balie van Quester's Rest en praat met Patty. Vervolgens kun je uit het niets bondgenoten samenstellen of voorgeproduceerde personages oproepen. Hoe je je teamleden ook kiest, hun level is altijd laag, maar zodra ze met je mee op avontuur gaan zullen ze net als jij in level stijgen. Je kunt maximaal drie personages toevoegen. Je kunt ook later teruggaan naar de herberg om personages in te wisselen voor andere bondgenoten.

  Je bent natuurlijk ook vrij om alleen op avontuur te gaan. Maar geloof ons, zodra de koning van Stornway je op een missie stuurt, zul je de extra strijdkrachten goed kunnen gebruiken!

  Welke beroepen kan ik het beste kiezen voor mijn team?
  Om te beginnen: het is onmogelijk dat je een combinatie kiest die het op een gegeven moment onmogelijk maakt om verder te gaan. Er bestaat ook geen perfecte combinatie van teamleden. Je bent dus helemaal vrij om je team naar eigen wensen samen te stellen - al willen we je toch enkele adviezen geven.

  In elk team is evenwicht het toverwoord. Je held begint als een Minstrel, wat op zich al een behoorlijk evenwichtig beroep is. Met je bondgenoten kun je wat variatie in de strijd gooien. Geef je team spierballen met een Warrior (krijger) of Martial Artist (vechtkunstenaar), beroepen die garant staan voor een snel groeiende aanvalskracht. Als je een Mage (tovenaar) in je team hebt, kun je allerlei handige aanvalsspreuken gebruiken! Thieves (dieven) zijn uiterst wendbaar, wat tijdens sommige gevechten van pas kan komen, maar belangrijker is nog dat ze de vaardigheid Half-Inch leren gebruiken het mogelijk maakt om tijdens gevechten voorwerpen van monsters te stelen. Als je tenslotte geen zin hebt om constant allerlei genezende voorwerpen bij je te dragen, is het een goed idee om ook een Priest (priester) in je team op te nemen.

  Wees niet bang dat je hierbij verkeerde keuzes maakt - je kunt je teamgenoten later altijd nog inwisselen. Als je de plaats Alltrades Abbey hebt bereikt, kunnen je huidige teamleden zelfs van beroep wisselen - en dan komt de diepgang van het beroepensysteem pas echt aan het licht... Maar daarover vertellen we later meer, in onze tips voor gevorderden!

  Ik heb het spel samen met mijn vrienden gespeeld, maar toen ik terugging naar mijn eigen spel, was het verhaal helemaal niet verdergegaan!

  Als je een sessie met andere spelers speelt, worden de vorderingen in het hoofdverhaal alleen opgeslagen in het spel van de gastheer. Als gast behoud je wel alle ervaringspunten, goudstukken en voorwerpen die je verdiende. Hiervoor moet je niet vergeten na het verlaten van het spel de vorderingen in je eigen spel op te slaan.

  Mijn team werd tijdens een gevecht verslagen, en nu is de helft van mijn geld weg!

  Tja, dat soort dingen kunnen gebeuren… Als je gehele team tijdens een gevecht is verslagen, wordt je teruggezet naar je laatste save-punt, en gaat de helft van de goudstukken die je bij je droeg verloren. Het goud wat je had opgeslagen bij de Rainbow's End Gold Bank in de Quester's Rest van Stornway blijft overigens wel bewaard. Het is dus een goede gewoonte om hier regelmatig je zuurverdiende geld te storten. Zeker als je het gevoel hebt dat er een groot gevecht aan zit te komen...

  Help! Ik sta tegenover een vijand die ik niet kan verslaan!

  Tijdens je avontuur krijg je regelmatig te maken met "eindbazen". Deze verschijnen meestal aan het eind van de hoofdmissie van een dorp. Als je verder in het avontuur wilt komen, zul je ze hoe dan ook moeten verslaan. De eindbazen zijn bijzonder sterk, dus vereist het heel wat inzet om er voorbij te komen!

  Soms is je team gewoon nog niet sterk genoeg om een bepaalde eindbaas te verslaan. Als je vermoedt dat dit het geval is, is het een goed idee om de eindbaas een tijdje links te laten liggen en je op andere dingen te richten.

  Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar dorpsbewoners met Side Quests om te voltooien. Of op reis gaan om naar voorwerpen te speuren die je kunt gebruiken om alchemie mee te bedrijven. Onderweg stuit je steevast op kleinere monsters om slag mee te leveren. Deze kun je meestal wel ontwijken, alleen loop je dan wel kostbare ervaringspunten mis. Dus kun je juist beter het gevecht opzoeken, in level stijgen en sterker worden! Vooral bepaalde metalen vijanden schijnen veel ervaringspunten op te leveren, mits ze niet vluchten voordat je ze hebt verslagen...

  Vergeet ook niet om het goud wat je met gevechten verdiende te gebruiken om de beste uitrusting aan te schaffen in de winkels. Je kunt ook je teamgenoten op die manier voorzien van de wapens en kledingstukken die ze het meeste voordeel opleveren. Zo wordt je al snel sterk genoeg om de eindbaas te verslaan die eerder nog onverslaanbaar leek!
  Nog één tip voor de komende strijd: je komt al snel in grote problemen als je geen teamlid hebt dat de andere leden kan genezen, zoals een Priest (priester), of als je geen genezende voorwerpen hebt meegebracht naar het gevecht! Het is onmogelijk om te voorkomen dat je schade oploopt, dus zorg dat je die tussentijds kunt herstellen. Succes!

  Wat zijn Side Quests en hoe kan ik die aannemen?

  Tijdens je reizen kom je verschillende mensen tegen die je hulp goed kunnen gebruiken. Dit wordt aangegeven door blauwe smiley-icoontjes boven hun hoofden. Als je naar hun verhaal hebt geluisterd, doen ze je een verzoek, wat meestal niet aan het hoofdverhaal is gerelateerd. Als je aangeeft dat je aan het verzoek wilt voldoen, is de Side Quest begonnen. Probeer aan de gegeven voorwaarden te voldoen en ga dan terug naar de persoon die je hebt geholpen om je beloning te halen!

  Sommige Side Quest leveren niets meer op dan een gratis voorwerp of wat extra goud, terwijl andere verstrekkende gevolgen hebben voor je hoofdverhaal en de wereld als geheel. Je weet nooit precies hoe je hulp wordt beloond…

  Sommige Side Quest kunnen snel voltooid worden, terwijl andere wat meer tijd verlangen. Tenzij anders gesteld, hoef je ze niet meteen te voltooien en ben je vrij om tussendoor wat andere dingen te doen. Houd er wel rekening mee dat nooit meer dan 10 Side Quests tegelijk actief kunnen zijn. Om een volgende Side Quest aan te kunnen nemen, kan het nodig zijn een eerder geactiveerde Side Quest te annuleren. Je kunt later altijd weer terugkomen om de geannuleerde Side Quest opnieuw te activeren, maar het is natuurlijk wel zonde om een Side Quest af te breken die je al voor de helft had voltooid.

  Tenslotte kun je tot een jaar na de release van het spel op 23/07/10 elke week een nieuwe Side Quest downloaden via de Nintendo Wi-Fi Connection. Ga naar Stornway en praat in Quester's Rest met Sellma om draadloos verbinding te maken met internet en alle downloadbare Side Quests te ontvangen die tot op dat moment beschikbaar zijn gekomen. Klik hier voor meer informatie op de Side Quest kalender van de officiële website van Dragon Quest IX.