• {{pageTitle}}

    , {{gameSystem}}

    Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

  • Vraag het de ontwikkelaar Vol. 11, Super Mario Bros. Wonder – Hoofdstuk 4


    25-10-2023

    Vraag het de ontwikkelaar Vol. 11, Super Mario Bros. Wonder – Hoofdstuk 4

    Sommige afbeeldingen en video's in de tekst zijn gemaakt tijdens de ontwikkeling.

    De inhoud van dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het Japans.

    Hoofdstuk 1: Transformatie als thema

    Hoofdstuk 2: De details tot leven wekken

    Hoofdstuk 3: Voltooi het op je eigen manier

    Hoofdstuk 4: Een losse verbinding

     

    Hoofdstuk 4: Een losse verbinding

    Deze game heeft een functie waarmee andere spelers als schaduwen worden weergegeven als je online speelt (19). Willen jullie spelers op die manier het gevoel geven dat ze met anderen spelen?

    (19) Om deze game online te kunnen spelen heb je een betaald Nintendo Switch Online-lidmaatschap nodig.


    Mouri:
    Al vanaf de conceptfase wilden we een Mario-game maken die ook leuk is om online te spelen. Maar hoewel het leuk kan zijn om samen te spelen met mensen van over de hele wereld, zitten daar ook wat haken en ogen aan. In competitieve games kunnen de behendigste spelers bijvoorbeeld keer op keer winnen voor een tevreden gevoel, terwijl nieuwkomers afhaken omdat ze maar blijven verliezen. In co-op-games kunnen de minder sterke spelers het team vertragen. Daarnaast is er een heel klein groepje spelers dat ongepast gedrag vertoond en problemen veroorzaakt. Ik wilde altijd iets maken dat vooral leuk was, zonder dat soort zorgen. Zo kwamen we uit op ons streven naar "een losse verbinding".



    Een losse verbinding? Kun je dat uitleggen?

    Mouri:
    Het komt erop neer dat het voelt alsof je solo speelt. Je hoeft niet te wachten om verbinding met andere spelers te maken; het matchen verloopt automatisch achter de schermen als je in je eentje speelt. Wanneer iemand in de wereld hetzelfde level als jou speelt, kun je verbinding maken en samenspelen. Zo kwamen we op het idee om deze losse verbindingen te maken met spelers van over de hele wereld. We noemen andere online-spelers "live speler-schaduwen". Je kunt ze groeten, en misschien groeten ze terug. Ze kunnen je ook een extra voorwerp geven, en helpen als je een misser maakt. Maar ze kunnen je niet aanvallen of hinderen. We wilden gameplay creëren waarin alleen dingen kunnen gebeuren die de speler voordeel bieden, en zo kwamen we tot het huidige ontwerp.



    Inderdaad, met het huidige design, hoef je je geen zorgen te maken over andere spelers en kun je ongehinderd van de levels genieten.


    Mouri:
    Omdat je verbinding kunt maken met spelers van over de hele wereld, leek het ons goed dat je uit veel personages kon kiezen. Daarom besloten we al vanaf het begin dat we een line-up van 12 personages wilden hebben. De wereldkaart is ook ontworpen met het idee dat spelers van over de hele wereld er kunnen verschijnen en vrijelijk kunnen rondlopen.



    Volgens mij worden 2D-Mario-games sinds New Super Mario Bros. Wii vaak gezien als "games die je samen kunt spelen". Hebben jullie bij deze titel bewust ingezet op de evolutie van dit concept?

    Mouri:
    Ja, we hebben er heel bewust voor gezorgd dat je op verschillende manieren van de multiplayer kunt genieten. Naast de online multiplayer kun je net als in vorige titels ook weer met vier spelers lokaal samenspelen (20). Wanneer iemand met Yoshi speelt, kan een andere speler dit keer op zijn rug rijden.

    (20) Voor de multiplayerstand heb je mogelijk extra accessoires nodig. Deze worden apart verkocht.


    Hayashida:
    In deze game kunnen Yoshi's andere spelers op dragen, het zou me veel plezier doen als ouders en kinderen op die manier samenspelen. Wanneer ouders betere spelers zijn dan hun kinderen, kunnen ze als Yoshi spelen en hun kids door een level dragen.


    Mouri:
    Spelers hoeven dit keer geen ruzie te maken over wie de prinses mag zijn, omdat Peach en Daisy beide speelbare personages zijn! Op dat soort dingen hebben we gelet om ervoor te zorgen dat iedereen samen kan spelen.

    CI_AskTheDeveloperVol11_InsertedImage_10.png

    In het Vraag het de ontwikkelaar-interview over Pikmin 4 zei Miyamoto-san dat hij graag zou zien dat die game in de huiskamer wordt gespeeld. Na wat ik vandaag allemaal gehoord heb, kan ik me voorstellen dat dit ook typisch zo'n game is die door het hele gezin in de huiskamer wordt gespeeld.


    Mouri:
    Ja, dat denk ik ook. Ik zou ook graag zien dat deze game door iedereen wordt gespeeld, met het hele gezin. Ik hoop dat nieuwkomers het proberen met Yoshi of Nabbit, die geen schade kunnen oplopen. Als je lokaal co-op speelt, wordt het aantal levens door de hele groep gedeeld, zodat je het gevoel krijgt dat je samenwerkt en elkaar kunt helpen. Zelfs als iemand een misser maakt, ben je nog niet meteen een leven kwijt. Dit personage wordt namelijk een geest, die binnen vijf seconden nog gered kan worden. Volgens mij is het makkelijker geworden om met anderen te spelen.


    Tezuka:
    Toen de teamleden deze game speelden, beleefde iedereen plezier en klonken er veel opgewonden kreten, nog meer dan bij eerdere multiplayer-games. Daarom heb ik het vertrouwen dat deze functie zeer gewaardeerd zal worden.


    Mouri:
    Als je lokaal samenspeelt, zorgt het samen bespreken en kiezen van een badge al voor extra plezier. Je kunt zo de game bijvoorbeeld moeilijker maken met onzichtbaarheid of turbo. Aan de andere kant kan het ook leuk zijn om met iedereen te bespreken wat de handigste badges zijn om te gebruiken om een pittig level te halen. Dat je elk level op de wereldkaart kunt kiezen, is ook een spannend element. Doe bijvoorbeeld eens gek door een moeilijk level te kiezen, of een badge die de multiplayer een stuk lastiger maakt. Chaos gegarandeerd.



    Ik zie dat jullie veel aandacht hebben besteed aan de multiplayer en het creëren van een vermakelijke, losse online-verbinding met spelers van over de hele wereld. Laten we dit deel afronden met een afsluitende opmerking van iedereen.

    Kondo:
    Deze nieuwe Mario-titel heeft zoveel nieuwe gameplay, dat we volgens mij wel aan het doel van Tezuka hebben voldaan, om de basis te leggen voor toekomstige 2D-Mario-games. Wat het geluid betreft, er is een badge genaamd ritmesprong, waarmee je op elke vierde beat moet springen. Dat voelt bevredigend in elk level, dus ik hoop dat iedereen het wil proberen. Tenslotte denk ik dat de belangrijkste vernieuwing van deze titel schuilt in de losse online-verbinding. Ik ben lid van Nintendo Switch Online, maar ik ben niet zo competitief ingesteld, dus speel ik vooral NES-games die geen online-matches hebben... (Lacht) Maar dankzij de losse verbinding, voelt het voor mij dit keer wel comfortabel om online te spelen.


    Sato:
    We hebben de gezichtsuitdrukkingen van Mario en de andere personages veel rijker gemaakt om hun charme over te brengen. Als je goed kijkt, blijf je vast nieuwe dingen ontdekken, zo van, 'o, kunnen ze ook op die manier bewegen?'. Mede doordat het avontuur dit keer speelt op een gloednieuwe locatie, het Bloemenrijk, hoop ik dat iedereen zal genieten van een verfrissende 2D-Mario-ervaring. Ik hoop dat jullie letten op de vele details, en het zou geweldig zijn als jullie op deze manier meer interesse krijgen in 2D-Mario-games en de Mario-personages.


    Hayashida:
    In het jaar dat de Nintendo Switch werd uitgebracht, verscheen ook de 3D-Mario-titel Super Mario Odyssey. Voor sommige spelers was dat de eerste Mario-game die ze speelden. Ik hoop dat dit voor die spelers een mooie kans is om de fun van 2D-Mario-games te ontdekken. Zelf denk ik dat we een game hebben gemaakt waarin de verrassingen maar blijven komen en de fun nooit stopt - en eentje die zelfs de fans van 3D-Mario-games tevreden zal stellen. Sommige teamleden waren ook betrokken bij de ontwikkeling van 3D-Mario-games, en we hebben samen aan de wereldkaart gewerkt. Ik hoop dat iedereen zijn best gaat doen die te verkennen. Daarnaast is er een verborgen personage dat verschijnt in enkele recentere 3D-Mario-games, dus probeer die maar eens te vinden.


    Mouri:
    Om te beginnen hoop ik dat iedereen deze game op zijn eigen manier zal spelen. Of je nu solo, in lokale co-op of online speelt, je bepaalt helemaal zelf hoe je speelt. Je kiest zelf elk level, en of je in een level het Wonder-effect wel of niet activeert. En uiteraard bepaal je zelf welke badge je gebruikt. Als je een level te moeilijk vindt, kun je Yoshi of Nabbit kiezen, die geen schade oplopen. Of je gaat online, waar je ongetwijfeld spelers zult vinden die je kunnen helpen, omdat ze alleen maar dingen kunnen doen die in je voordeel zijn. Kijk maar eens of je op die manier het eind van de game kunt bereiken.


    Tezuka:
    Wat online spelen betreft, voor nieuwkomers is er een gratis proefperiode van 7 dagen voor Nintendo Switch Online, dus hoop ik dat jullie het zelf eens willen proberen. We hebben het gehad over 2D-Mario versus 3D-Mario, maar ik hoop dat mensen hun vooroordelen willen laten vallen en de game gewoon eens willen proberen. We zullen doorgaan met Mario-gameplay ontwikkelen, of het nu in 2D of 3D is, dus hoop ik dat iedereen ervan zal blijven genieten. We hebben het ook gehad over mijn neiging om het onmogelijke te vragen (lacht). Maar zoals Kondo-san al zei, vereist het nogal wat creativiteit en vindingrijkheid om leuke gameplay te creëren binnen de beperkingen van de hardware. Juist door buiten de kaders te denken, kan volgens mij leuke gameplay ontstaan. Ik hoop dat ik games kan blijven maken in prettige samenwerking met de andere teamleden, zodat ze mijn suggesties niet zullen beschouwen als 'onmogelijk', maar ze mogelijkheden zien om met hun eigen oplossingen en ideeën te komen. Nou ja, die laatste opmerking was eigenlijk bedoeld voor de andere teamleden. (Lacht)


    Sato:
    Nu je dat zegt, ik heb wat dingen die Tezuka-san tijdens de ontwikkeling heeft gezegd op papiertjes geschreven en op mijn bureau bewaard. Ik heb ze vandaag meegenomen.


    Tezuka:
    Echt? (Lacht)


    Sato:
    Volgens mij heeft wat hij daarnet zei te maken met wat op die papiertjes staat.

    CI_AskTheDeveloperVol11_InsertedImage_11_NL_nl.jpg

    Tezuka:
    Ja, alles van wat hier geschreven staat, hebben we bereikt!


    Hayashida:
    Wanneer je ideeën met elkaar deelt, leidt dit grappig genoeg vaak tot nog meer ideeën. Ik ben ervan overtuigd dat we nog heel veel meer Mario-gameplay kunnen creëren.


    Tezuka:
    Mario-games gaan een zonnige toekomst tegemoet!



    De wereld van Mario is in dit deel geëvolueerd met nieuwe veranderingen en ontdekkingen. Ik kijk ernaar uit om er met iedereen van te genieten. Iedereen hartelijk dank!